VIDEO ⟩ "Skaidrs, ka laukus nemiglo ar jaunavu asarām!" Lauksaimnieki vaino smagi cietuša suņa saimnieku viltus ziņu izplatīšanā (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kletr/shutterstock

Plašu rezonansi izraisījis Edija Majora ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter", kurā viņš aicināja mājdzīvnieku īpašniekus netuvoties miglotiem labības laukiem, jo viņa suns saindējies ar ķimikālijām. Kamēr veterinārārsti cīnās par ķepaiņa dzīvību, lauksaimnieki vaino Ediju viltus ziņu izplatīšanā, norādot, ka nav pierādījumu vīrieša apgalvojumam, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Edijs Majors ievietoja fotoattēlu, kurā iemūžināts viņa bulterjera šķirnes suns Tako. Ķepainis attēlā redzams veterinārārsta kabinetā, acīmredzami savārdzis. Fotoattēlam pievienots šāds teksts, brīdinājums citiem:

"Ja tev ir suns, nelaid tuvumā labības laukiem. Tako tika ārā un izmeta līkumu pa rapsi. Cīnāmies, bet izskatās, ka būs jāpieņem grūtais lēmums. Atteicās nieres. Analīzes un ārsts apstiprina – saindēšanās ar ķīmiju, ko miglo uz labības. Tā gadoties bieži. Graudi ir mūsu nākotne."

"Esmu iežogojis ļoti lielu pagalmu. Man pašam nepatīk suņu saimnieku bezatbildība, turot suņus pie ķēdēm, tāpēc ļauju izskrieties, bet žogs kalpo tam, lai suns neizmuktu. Tomēr, tā kā ir pavasaris, netālu arī dzīvo suņu meitene, Tako tomēr sagaidīja izdevību doties brīvsolī. Maršruts no mūsu mājām līdz viņa galamērķim ved pāri intensīvi apstrādātajiem laukiem, lauksaimniecības platībām.

Apkaimē strādā dažādas zemnieku saimniecības. Arī šobrīd ņemas, čakli darbojas, tai skaitā miglo. Kad suni atguvu, novēroju problēmas: pūžņoja acis, klepoja, kāsēja, šķaudīja, vēma.

Nākamajā dienā kļuva pavisam traki: bija bezspēks, neēda, negāja uz tualeti, gulēja, turpinājās vemšana. Tad vērsāmies pie veterinārārstiem," skaidro Tako saimnieks Edijs Majors.

Sunim konstatēta saindēšanās. Edijs stāsta, ka, izklāstot dzīvnieku dakterim par suņa gaitām, speciālists esot secinājis, ka suns saindējies, pastaigājoties pa miglotajiem laukiem.

"Veterinārsts teica, ka šāda korelācija pastāv, ir pavisam reāla. Proti, kad suņi tiek svaigi miglotajos laukos, parādās dažādas blaknes. Vienam vājāki, citam – smagāki, kā mūsu gadījumā. Esot atkarīgs no tā, cik daudz uzņem šīs vielas. Man nav nekāda iemesla neticēt veterinārārstiem. Viņi ir praktiķi ar pieredzi. Tagad tiek spriests par asins pārliešanu, ja situācija neuzlabosies. Es gan ceru, ka to nevajadzēs darīt. Kad sākotnēji pirms Tako nogādāšanas pie veterinārārsta sazinājos ar citiem speciālistiem, viņu ieteikums bija nošpricēt, bet suņu īpašnieki sapratīs, ka tas var būt tikai galējais risinājums. Tāpēc tagad cīnāmies!" stāsta Edijs Majors.

Lauksaimnieki saskata nomelnošanu, aicina noskaidrot patiesību

Vēlāk uz Edija brīdinājumu reaģēja lauksaimnieku intereses pārstāvošā biedrība "Zemnieku saeima", kas publiskoja ierakstu, kurā apgalvo, ka

Tako saimnieks nesadarbojas ar uzraugošajām institūcijām, kas varētu noskaidrot patiesību, iemeslu, kāpēc suns saindējies. "Zemnieku saeima" uzskata, ka šī varētu būt "kārtējā zemniekus nomelnojošā ziņa".

"Bez Tabu" sazinājās ar biedrības valdes locekli Mārtiņu Tronu, kurš stāstīja, ka "Zemnieku saeima" aicinājusi Ediju informēt par lauku, kuros pastaigājās suns, atrašanās vietu, tāpat aicināja uz sadarbību ar lauksaimniekus uzraugošo Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) , kas varētu vētīt, vai lauku apstrādē ir kas pārkāpts, kā arī ļaut sunim veikt padziļinātus izmeklējumus, lai saprastu, vai saindēšanās saistāma ar miglotajiem laukiem. Tomēr, pēc Trona stāstītā, Tako saimnieks nevēlas sadarboties.

"Ja kas šāds atgadījies, ir jāveic izmeklējami, jānoskaidro cēlonis. Arī mums, lauksaimniekiem, ir mājdzīvnieki. Teikšu godīgi, neesmu dzirdējis par gadījumiem, kad suns, kaķis vai kāds cits mājdzīvnieks būtu saslimis augu aizsardzības līdzekļu lietošanas uz laukiem rezultātā.

Taču ir bijuši gadījumi, kad, piemēram, tiek lietota žurku inde cīņā ar grauzējiem, no kurām saindējas mājdzīvnieki. Varbūt tas bijis pie vainas, jo suņa gaitām neviens nesekoja. Tāpēc dzīvnieka saimnieka atbildība ir, lai mīlulis neklīstu apkārt.

Manuprāt, ir svarīgi publiskajā telpā, kur jau tā ir gana viltus ziņu, nemētāties ar vārdiem. Problēmas jārisina konstruktīvi. Ja kaut kas ir gadījies, pirmkārt, nevis uzreiz jāraksta "tviterī", kur ir miljoniem "speciālistu", bet gan jārod atbildes laboratorijās, jāziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam un VAAD. Arī mēs esam centušies sazināties ar šo cilvēku [Tako saimnieku Ediju], esam aicinājuši sadarboties ar iestādēm, lai noskaidrotu, kāds ir kaites iemesls. Tomēr, kā saprotu, suņa saimnieks nesadarbojas," tā "Zemnieku saeimas" valdes loceklis Mārtiņš Trons.

Trons uzsver, ka augu aizsardzības līdzekļi pirms nonākšanas tirgū tiek strikti pārbaudīti, tiek strikti noteikta kārtība, kas tos drīkst iegādāties un tirgot. Tāpat ir strikti lietošanas noteikumi, kuru ievērošanu arī kontrolē uzraugošās institūcijas, norādīja "Zemnieku saeimas" pārstāvis.

Uzraugošā iestāde "zemajā startā" veikt pārbaudes

Lai noskaidrotu vairāk par notikušo, VAAD izdevies sazināties ar sasirgušā Tako saimnieku, bet lauksaimnieku uzraugi neieguva informāciju par lauku atrašanās vietu, "Bez Tabu" informēja VAAD Augu aizsardzības departamenta direktore Līga Brence:

"Aicinām ziņot attiecīgajām iestādēm. Tikai ar šo informāciju mēs varam strādāt tālāk – pārbaudīt labības laukus, ievākt paraugus. Mums ir ātrās reaģēšanas sistēma, kurā varam ziņot, ja bažas apstiprinās. Ja vainīga viela, noziņot pārējai Eiropai, lai vēlāk šo vielu aizliegtu."

Taujāta, vai teorētiski dzīvnieks var saindēties, pastaigājoties pa miglotu lauku, VAAD pārstāve Brence norāda, ka uz tikko smidzināta lauka nevajadzētu iet, tomēr, augu aizsardzības līdzeklim nožūstot, bīstamības nav.

"Nav bīstams ne dzīvniekiem, ne cilvēkiem. Katra viela tiek izskatīta vairāku gadu garumā, tie ir vairāki simti pētījumu. Notiek pētījumi gan uz dzīvniekiem, gan uz bitēm. Pirms vielu atļaut lietot, to pārbauda laboratorijās. Tas ir komplicēts process. Tiek analizēta katra smalkākā detaļa. Tiek analizēta potenciālā bīstamība cilvēkiem, kuri dzīvo līdzās laukiem, strādniekam, kurš miglo laukus, bitēm, dzīvniekiem. Suns pētījumos tiek pieskaitīts meža dzīvniekiem, kuri arī var ieklīst laukā. Tiek analizēts, kāds var būt risks, ja dzīvnieks uzkavējas laukā, ja kaut ko tajā apēd. Līdzekļi tiek atļauti tikai gadījumā, ja nerada risku dzīvniekam. Šie pētījumi tiek veikti, lai nenonāktu līdz kādai saslimšanai. Ja saņemam šādu informāciju, mums tā jāpārbauda, lai varam reaģēt," norāda speciāliste.

VAAD nav konstatējis Latvijā un Eiropas Savienībā aizliegtu vielu smidzināšanu uz laukiem. VAAD pārstāve Brence informēja, ka pagājušogad pašmāju zemnieki sodīti 61 reizi par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas noteikumu neievērošanu.

"Visbiežāk neievēro vēja ātruma – 4 m/s – slieksni, līdz kuram drīkst miglot. Tāpat mēdz pārkāpt aizsargjoslas līdz ūdenstilpnēm un blakus laukiem," min Brence.

Pēc Edija ieraksta sociālajā tīklā arī citi turpat interneta vidē stāstījuši par mīluļu veselības likstām pēc pastaigām pa labības laukiem, blaknēm, ko piedzīvojuši paši pēc uzturēšanās, piemēram, rapšu laukā. Daudzi gan nostājušies lauksaimnieku pusē un nosoda Edija nesadarbošanos ar uzraugošajām institūcijām.

"Jebkuram loģiski domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka no miglotāja mucām netek bērzu sulas vai jaunavu asaras. Tā tomēr ir nopietna ķīmija. Mans mērķis nav vērsties pret konkrētiem zemniekiem vai pret nozari, vai pret zemkopības praksi.

Mans mērķis bija aicināt suņu saimniekus pieskatīt savus mīluļus, jo tas ir pareizi un atbildīgi, kā arī tāpēc, lai negadās tikpat bēdīgas pieredzes. Es neapgalvoju, ka kāds saimniekojis nepareizi, ka izmantotas aizliegtās vietas. Domāju, ka, ja suns uzņem arī atļautos līdzekļus uz svaigi miglota lauka, par labu tie nenāk. Nav tā, ka neesmu sazinājies ar atbildīgajām institūcijām. Esmu sazinājies gan ar VAAD, gan ar PVD, gan ar “Zemnieku saeimu”. Bijušas ļoti saturīgas telefonsarunas. Man šķiet, ka tagad noteiktu apsvērumu dēļ ir lieki meklēt vainīgo. Pirmkārt, ir pagājis daudz laika, jo, kā man pauduši profesionāli agronomi, dzelzs jākaļ, kamēr karsta. Es arī nevaru parādīt ar pirkstu uz konkrētu vietu, jo suns brīvsolī devās bez manis. Nav arī jēgas lietot aizliegtus preparātus, jo neviens saprātīgs zemnieks tos nelieto. Visticamāk, lauki apstrādāti, ievērojot prasības. Gluži vienkārši apstākļi sakrita tā, ka suns izvazājās pa svaigi miglotu lauku, parādījās blaknes. To arī esmu izstāstījis visām pusēm," tā suņa saimnieks.

Veterinārārstu biedrība sazinājusies ar Tako ārstējošo kolēģi

"Bez Tabu" uzrunāja arī Latvijas veterinārārstu biedrības vadītāju Valdi Šmēliņu, kurš stāstīja, ka no kolēģiem nav saņēmis informāciju par kāda dzīvnieka saindēšanos pēc pastaigas pa miglotiem laukiem. Biedrībai izdevies noskaidrot, kurš veterinārārsts dakterē Tako.

"Nevajadzētu pieļaut, ka dzīvnieks šādi aizklīst. Dzīvniekam jābūt pieskatītam. Ir grūti saprast, vai suns bijis tikai šajā rapšu laukā. Varbūt pagaršojis vēl kaut ko. Mēs nevaram spriest viennozīmīgi. Tie ir tikai pieņēmumi, kurus var apstiprināt vai pilnībā noliegt padziļinātas analīzes. Mēs sazinājāmies ar veterinārārstu. Viņš mums teica, ka nav apgalvojis par saindēšanos ar lauku apstrādes līdzekli. Tas bija sacīts tikai pieņēmuma formā, atbildot uz to, vai pastāv tāda iespējamība. Protams, tāda iespējamība varētu pastāvēt," tā Šmēliņš.

Arī veterinārārsts piedāvājis Tako saimniekam veikt analīzes, kam Edijs nav piekritis, atsaucoties uz sarunu ar kolēģi, stāsta biedrības priekšstāvis Šmēliņš.

"Iedrošinu šī un citu dzīvnieku saimniekus ziņot un rīkoties līdz galam, ja ir aizdomas. Citā veidā to pierādīt nevar," tā Šmēliņš.

Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu