Kremlis pieprasa izpaust Baltkrievijas opozīcijas mediju "Nexta" finansējuša Krievijas oligarha vārdu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: Reuters/ScanPix

Kremlis ir pieprasījis sīkāk paskaidrot apgalvojumus, ka Baltkrievijas opozīcijas mediju "Nexta", kura bijušais galvenais redaktors ir opozīcijas žurnālists Romāns Protasevičs, esot finansējis kāds Krievijas oligarhs.

Šādi paskaidrojumi jāsniedz vai nu aizturētajam Protasevičam, vai Baltkrievijas varas iestādēm, pirmdien paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz jautājumu, vai mediju "Nexta" finansējis kompānijas "Uralhim" ģenerāldirektors Dmitrijs Mazepins.

Baltkrievijas valsts televīzija 3.jūnija vakarā pārraidīja interviju ar aizturēto Protaseviču, kurā viņš sacīja, ka atzinis savu vainu nesankcionētu akciju organizēšanā.

Protasevičs šīs intervijas gaitā paziņoja, ka mediju "Nexta" sponsorējusi pazīstama Krievijas oligarha kompānija, kas "saistīta ar Urāliem un kalnrūpniecību".

Protasevičs nenosauca vārdā ne šo kompāniju, ne oligarhu, bet medijos parādījās pieņēmumi, ka viņš runājis par Dmitriju Mazepinu. Protaseviča līdzgaitnieki un radinieki aicināja nepievērst uzmanību viņa teiktajam, jo viņš runājis spiediena ietekmē vai pēc spīdzināšanas.

"Mazepinu neviens ne par ko nav apsūdzējis. Protasevičs neizrunāja Mazepina uzvārdu. Laikam viņam kaut kā jāpaskaidro vai Baltkrievijas pusei jāpaskaidro, par ko ir runa. Diez vai te varētu spēlēt kaķa un peles spēli. Tā kā ir izskanējušas tādas apsūdzības, tad laikam jāseko kaut kādam precizējumam," sacīja Peskovs.

Mazepins paziņoja, ka nav saistīts ar "Nexta" finansēšanu. "Es varu atbildēt tieši un godīgi, ka ne es, ne manas kompānijas nekad nefinansējām augstākminēto "Telegram" kanālu. Man ir nepatīkami runāt par šī "Telegram" kanāla finansēšanu, jo tā ir pretrunā maniem uzskatiem," Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" citēja Mazepina teikto.

2020.gada augustā Minskā notikušo protesta akciju laikā Mazepins nāca klajā ar paziņojumiem opozīcijas atbalstam, ierosinot izveidot Baltkrievijā Nacionālās glābšanas komiteju.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

"Nexta" bija sīki ziņojis par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko pretinieku masu protestiem, kas sākās pērnā gada augustā. Protasevičs pēdējā laikā vadīja "Telegram" kanālu "Galvas smadzeņu Baltkrievija" un dzīvoja Lietuvā.

Baltkrievijas varas iestādes ir iekļāvušas Protaseviču terorismā apsūdzētu cilvēku sarakstā. Pret viņu ir ierosinātas lietas par masu nekārtību organizēšanu Minskā un sociāla naida kurināšanu pret varas un milicijas pārstāvjiem. Viņš arī tiek turēts aizdomās par valsts noslēpuma izpaušanu un prezidenta apvainošanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu