"Lukašenko maksā cilvēkiem, kas konstanti sit iedzīvotājus." Protaseviča aizturēšana un informācijas ierobežošana. Saruna ar baltkrievu žurnālisti (11)

Protesti Baltkrievijā. Foto: HannaLiubakova/Twitter
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Hanna Ļubakova ir ārštata žurnāliste no Baltkrievijas. Viņa ir baltkrieviete, kas nav gaidīta savā valstī. Pastāvošais režīms uzsācis karu pret žurnālistiem un blogeriem, jo mēģina ierobežot informāciju, kas nonāk publiskajā telpā. Viņas kolēģi jau tikuši apcietināti vai apklusināti. Bailēs par savu drošību žurnāliste pameta Baltkrieviju, lai varētu turpināt strādāt un informēt pasauli un savus tautiešus par notiekošo.

Maija beigās Hanna piedalījās medija "The Guardian" podkāstā "Today in Focus". Portālam "Apollo.lv" žurnāliste pastāstīja par notikumiem, kas skar Lukašenko režīmu un Baltkrieviju.

Kas šobrīd notiek Baltkrievijā?

Klusums. Šobrīd ir klusums. Kopš pagājušā gada augusta vairāk nekā 35000 personas tikušas arestētas, un vēl joprojām vairāki tūkstoši atrodas cietumos. Cilvēki tiek aizturēti par staigāšanu pa ielām, staidzinot suni vai dodoties uz veikalu.

Policija ļoti baidās no Baltkrievijas baltsarkanbaltā karoga, vispār no baltās un sarkanās krāsas. Cilvēki tiek aizturēti par to, ka viņiem zeķes vai bikses ir šajās krāsās.

Uz baltkrieviem tiek izdarīts milzīgs spiediens. Mums ir bail. Cilvēki ir nobijušies iziet ārā. Baltkrievi ir pret Lukašenko, tas nav mainījies! Cilvēki zina, ka viņiem ir jāizrāda sava neapmierinātība visos iespējamajos veidos. Šīs darbības var būt mazas, bet tās ir svarīgas, jo tās parāda režīmam, ka pretošanās nav beigusies, ka cilvēki vēl aizvien ir pret notiekošo.

Cilvēku pretošanās arī mudināja Lukašenko veikt lidmašīnas piespiedu nosēšanos. Viņam visu laiku ir jāizdara spiediens, viņš jūt, ja viņš atslābs, cilvēki atkal izies ielās, tāpēc viņš dara visas šīs šausmīgās lietas un cilvēkiem iedzen bailes.

Jau pirms lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas 23. maijā, notika prātam neaptveramas lietas, pat mums, kas jau pieraduši pie režīma. Baltkrievijas varasiestādes veica kratīšanas lielākā neatkarīgā tīmekļa medija "TUT.by" redakcijā un žurnālistu dzīvesvietās. Tika apturēta tīmekļa vietnes darbība un arestēts redaktors un vadītājs. Cietumā no sirds triekas nomira politieslodzītais Vitolds Ašuroks. Šādi notikumi sekoja viens pēc otra. Tie kalpoja par simbolu sabiedrībai par spīti Baltkrievijā valdošajam klusumam uz ielām.

Kā baltkrievi nezaudē cerību par demokrātisku valsti?

Daudzi ir zaudējuši cerību. Daudzi ir nobijušies un pametuši valsti, daudzi ir cietumos, bet, manuprāt, kas cilvēkiem dod spēku, ir apziņa, ka lielākā daļa iedzīvotāju domā līdzīgi - mēs neesam maza opozicionāru grupa.

Nezinu, cik liela ir šī baltkrievu daļa, tomēr neatkarīgs pētījums, kas veikts pirms pāris mēnešiem, parāda, ka 70% iedzīvotāju ir neapmierināti ar pastāvošo režīmu Baltkrievijā. Domāju, ka pēc visa notikušā, varētu būt jau vairāk cilvēku.

Protesti Baltkrievijā.
Protesti Baltkrievijā. Foto: HannaLiubakova/Twitter

Cilvēki apzinās, ka viņi ir vairākumā, tāpat viņi alkst taisnīgumu, jo Lukašenko atbalsta spīdzināšanu, veic represijas pret iedzīvotājiem, policija sit un šauj nevainīgus iedzīvotājus.

Tauta galu galā uzvarēs, jo Lukašenko nevar ilgi saglabāt varu, tas izmaksā pārāk dārgi - viņš maksā cilvēkiem, kas konstanti sit iedzīvotājus.

Šobrīd viņš ir pārkāpis pārāk daudz sarkano līniju, cilvēkiem ir grūti palikt vienaldzīgiem. Cilvēki tiek nolaupīti vienkārši esot ielas. Ir jāpapūlas, lai tev nerūpētu notiekošais. Ir grūti noskatīties kā Lukašenko pavēl nogalināt iedzīvotājus, viņš pārkāpj visas ētikas normas, tāpēc cilvēki rod spēku un pretojas. Viņi saprot, ka būs vēl sliktāk, un viņi to negrib.

Policija vēršas pret iedzīvotājiem.
Policija vēršas pret iedzīvotājiem. Foto: HannaLiubakova/Twitter

Kā tu domā, kāpēc Lukašenko nosēdināja lidmašīnu, lai apcietinātu Romānu Protaseviču? Kāpēc tieši viņu vajadzēja arestēt?

Tas varēja būt jebkurš. Romāns ir blogeris, viņš darbojas vietnē "Telegram". Viņš bija viens no atslēgas cilvēkiem revolūcijas laikā, tāpēc Lukašenko viņu iekļāva teroristu sarakstā. Bet šis notikums ar lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu ir, lai viņš iebiedētu pārējos, lai celtu neslavu un nosūtītu signālu: "Esmu spējīgs jūs visus noķert." Pavīd dažādas konspirācijas teorijas, ka, iespējams, viņa mērķis bijusi Svetlana Tihanovska, jo viņa lidoja nedēļu pirms, bet to neviens nevar apstiprināt.

Romāns ir ļoti ērts mērķis, jo viņš darbojas "Telegram" kanālā, un viņš ir viens no ietekmīgākajiem blogeriem, ir svarīgi sūtīt signālu pārējiem: "Mēs jūs visus atradīsim. Mēs jūs arestēsim pat tad, ja esat ārpus Baltkrievijas un pat tad, ja esat debesīs."

Cik bieži Lukašenko uzbrūk žurnālistiem?

Ļoti bieži! Diemžēl. Šobrīd šķiet, ka tas ir pārvērties īstā karā, kas vērsts pret žurnālistiem un arī pret blogeriem. Tagad vairāki žurnālisti atrodas cietumos. Pagājušajā gadā bija vairāk nekā 5000 lietu pret mediju pārstāvjiem.

Šobrīd Baltkrievija ir pati bīstamākā valsts, kur atrasties žurnālistiem, bijušās Padomju savienības un Eiropas mērogā. Tas nav tas, ar ko es kā baltkrieviete varētu lepoties. Mani draugi un kolēģi tika sašauti ar gumijas lodēm protestu laikā, lai gan bijām tur kā mediju pārstāvji. Žurnālistei mugurā bija mediju veste. Man palaimējās un mani neskāra lodes, kaut biju tajā pašā vietā.

Tagad tas ir īsts karš, žurnālisti kļuvuši par mērķiem.

Mēs esam kļuvuši par mērķiem, jo Lukašeno režīms baidās no informācijas, baidās, ka tā izplatīsies valsts iekšienē un arī ārpus Baltkrievijas robežām, un pasaule zinās, kas notiek patiesībā. Tā ir tāda stratēģija.

Situācija ar medijiem nekad nav bijusi laba, bet tagad mēs neesam ne tikai gaidīti Baltkrievijā, bet mūs grib apcietināt vai arī apklusināt.

Tā ir stratēģija, lai ierobežotu brīvas žurnālistikas darbošanos Baltkrievijā.

Arī tu pati nevari dzīvot Baltkrievijā?

Jā, man nācās pamest Baltkrieviju. Šobrīd es tur neatrodos, neatklāju savu atrašanās vietu drošības iemeslu dēļ. Vairāku manu draugu mājās bija ieradusies policija, un viņus iztaujājuši Valsts drošības dienesta izmeklētāji par manu atrašanās vietu. Tas ir skaidrs, ka mēs nevaram atgriezties.

Viens kolēģis no Baltkrievijas ieradās aizvakar. Sākotnēji viņam bija jādodas uz Maskavu un tad tikai tālāk, jo robežas ir slēgtas, arī lidostas ir ciet.

Valsts pamešana ir kļuvusi grūtāka, bet tāpat cilvēki ir spējīgi to izdarīt.

Tomēr tas viss man netraucē darīt savu darbu, man ir savi avoti, kas atrodas Baltkrievijā. Cilvēki ir ļoti atbildīgi. Kad viņi kļūst par aculieciniekiem kaut kam, viņi nekavējoties sniedz informāciju, man tikai tā ir jāpārbauda. Šī sadarbība ir patiešām pārsteidzoša, protams, tas nav tas pats kā būt uz vietas un runāt ar šiem cilvēkiem, bet

es šaubos, ja es šobrīd atrastos Baltkrievijā, es varētu darīt savu darbu.

Kā tu pati jūties?

Šobrīd esmu drošībā, ir daudz labāk, bet augustā biju Baltkrievijā, kur piedzīvoju apšaudes, granātu sprāgšanu. Tā bija dramatiska pieredze, pēkšņi attapos kara zonā. Tā ir tava valsts un pilsēta, tas ir biedējoši, jo tevi var ievainot, nogalināt jebkurā laikā. Es nezināju, vai varēšu atgriezties mājās, vai tikšu nogalināta.

Joprojām baidos no uguņošanas radītās skaņas, jo tā atgādina sprādzienus.

Kad represijas palika aizvien mērķtiecīgas pret žurnālistiem, es pametu valsti. Man arī citi to ieteica darīt.

Daudzi jūtas līdzīgi. Mani draugi ir cietumos, viņi ir gatavi izdarīt pašnāvību cietumā, un tas ir kaut kas tāds, kas tev neļauj padoties, kas tev vispār neļauj atpūsties. Tev ir jāturpina, jo tu esi drošībā, un tu vari strādāt, bet viņi ir cietumā un to nevar.

Tai pat laikā tas ir ļoti grūti, jo ir daudz stresa un brīžiem māc bezcerība. Bet kā tu vari būt noguris, kamēr cilvēki tik daudz cieš, un viņi tiek spīdzināti?! Visu laiku ir steiga ziņot un informēt par to, kas notiek Baltkrievijā - tā ir revolūcija, un neviens neteica, ka tas būs viegli!

Vai tev ir kāda informācija par Romānu Protaseviču?

Tas ir briesmīgi, mums nav nekādas informācijas, kas ar viņu notiek. Viņa advokāts nav viņu redzējis šķiet jau 11 dienas. Tas ir biedējoši, mēs nezinām, ko viņi viņam ir nodarījuši, bija šī viņa "atzīšanās". Visticamāk, viņš tiek spīdzināts.

Mēs visi saprotam, ka ar viņu var notikt jebkas, viņu var nogalināt, kas būtu ļoti dārgi priekš Lukašenko, jo sekas būtu graujošas, tā ir tā racionālā puse, bet no otras puses, kad tu apzinies, ka viņš var nomirt, ir ļoti smagi.

Viņa vecāki ir salūzuši, bet viņi ir ļoti spēcīgi tai pat laikā. Viņi no savas puses dara visu iespējamo, lai panāktu dēla atbrīvošanu.

Ir cilvēki, kas saka, ka Romāns tagad sadarbojas ar Lukašenko, bet viņš šobrīd ir ķīlnieks. Mēs viņu nevaram kritizēt, jo arī viņa draudzene ir cietumā. Mēs nezinām, kas viņam ticis nodarīts.

Mēs skaidri zinām, ka ieslodzītos dauza, ka viņi tiek spīdzināti, ir cilvēki, kas tiek izvaroti. Nav tā, ka viņš baidās tikai par savu veselību un dzīvību, bet arī par savu draudzeni.

Pēdējā informācija ir, ka viņš ir Valsts drošības dienesta cietumā. Un ir zināms, ka šajā vietā ieslodzītajiem neļauj tikties ar advokātiem.

Iespējams, pēdējā pieejamā Romān Protaseviča saruna ar draugu pirms aizturēšanas Minskā.
Iespējams, pēdējā pieejamā Romān Protaseviča saruna ar draugu pirms aizturēšanas Minskā. Foto: HannaLiubakova/Twitter

Kā tev šķiet, vai ir kaut kas tāds, kas varētu likt Lukašenko atkāpties?

Vairāk spiediena gan no valsts iekšienes, gan arī no citām valstīm. Tas ir ļoti nepieciešams. Lukašenko ir ignorējis iepriekšējās sankcijas. Tās bijušas pārāk maigas, un nav bijušas mērķtiecīgi virzītas uz viņu. Vajadzētu ierobežot viņa finanses, arī mērķtiecīgi ierobežot cilvēkus, kas viņus atbalsta – baltkrievu un krievu oligarhus.

Tāpat vajadzētu atbalstīt cilvēkus uz vietas, jo viņi ir tieši tie, kas ir sašūpojuši režīmu. Viņiem vajadzīgas humanitārās vīzas, "zaļie koridori", arī žurnālistiem ir vajadzīgs finansiāls atbalsts.

Un man gribētos teikt, ka nav tā, ka baltkrievi lūgtu palīdzību Eiropai kaut ko darīt: "Palīdziet mums, mēs neko nedarām". Baltkrievi ir darījuši daudz - viņi protestēja un parādīja savu pretestību, bet viņiem ir vajadzīgs atbalsts.

Tas, ko Lukašenko izdarīja ar lidmašīnu, parāda to, ka viņš ir drauds arī citām valstīm, jo lidmašīnā bija arī Eiropas Savienības iedzīvotāji. Lukašenko režīma apturēšana ir visu interesēs, pat Putina. Bet Putins tam tagad nepiekritīs.

Jaunas vēlēšanas ir mūsu galvenais mērķis.

Protesti Baltkrievijā.
Protesti Baltkrievijā. Foto: HannaLiubakova/Twitter
Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu