Kariņš: Paredzams, ka nākotnē būs arvien vairāk vietu, kur nevakcinētie varēs iekļūt tikai ar negatīvu Covid-19 testu (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Rīgas pils dārzā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sniedz paziņojumu medijiem.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Rīgas pils dārzā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sniedz paziņojumu medijiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir gatavs atbalstīt pieeju, ka pret Covid-19 pilnībā vakcinēti un šo slimību pārslimojuši cilvēki Eiropā var ceļot brīvi - bez nepieciešamības pašizolēties vai veikt Covid-19 testus.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" premjers prognozēja, ka pie šādas ceļošanas kārtības Eiropa varētu nonākt jau pavisam drīz - jūnija vidū. Viņaprāt, tas "ir virziens, kurā mums jāiet".

Kariņš gan piebilda, ka, iespējams, arī pēc ceļošanas noteikumu atvieglošanas Covid-19 testu būtu nepieciešams veikt atsevišķos gadījumos, piemēram, ja cilvēks atgriezies no valsts, kurā izplatās kāds jauns Covid-19 paveids.

Valdības vadītājs atzina, ka ceļošanas kārtība dažādās Eiropas valstīs patlaban ir atšķirīga un var sagādāt sarežģījumus iedzīvotājiem, tāpēc to būtu nepieciešams vienkāršot. "Manuprāt, loģiski būtu - esi vakcinēts, tā ir zaļā pase, brauc brīvi! Neesi vakcinēts, tad sagaidi testu un droši vien arī ievēro pašizolāciju, atkarībā, no kurienes tu dodies," vēlamo ceļošanas kārtību ieskicēja Kariņš.

Politiķis vērsa uzmanību, ka gan Latvijā, gan pārējā Eiropā un visā pasaulē pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem nākotnē dzīve kļūs daudz brīvāka nekā nevakcinētiem, piemēram, vakcinētie varēs tikties klātienē un iekštelpās bez sejas maskām, kamēr nevakcinētajiem šādu tiesību nebūs.

Paredzams arī, ka nākotnē būs arvien vairāk vietu, kur pret Covid-19 nevakcinētie varēs iekļūt tikai, uzrādot negatīvu Covid-19 testu, sacīja premjers. Viņš vērsa uzmanību, ka valsts varētu pārtraukt apmaksāt Covid-19 testus cilvēkiem, kuri nav gatavi vakcinēties. Politiķis atzina, ka testi ir dārgāki nekā pilns vakcinācijas kurss, tāpēc valstij viennozīmīgi izdevīgāk ir apmaksāt cilvēkam vakcinēšanos pret Covid-19, nevis testēt pret šo slimību.

Kā ziņots, šodien kļūs zināmi Eiropas Parlamenta (EP) deputātu balsojuma rezultāti par tiesību aktiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) digitālā Covid-19 sertifikātu un tā ieviešanu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti gatavojas pieņemt gala lēmumu par ES digitālo Covid-19 sertifikātu, lai pēc iespējas drīz varētu atsākties ceļošana un ekonomikas atveseļošanās. Krastiņš pavēstīja, ka sertifikāta pieņemšana EP notiek pēc paātrinātas likumdošanas procedūras, lai tas varētu būt spēkā, sākoties vasaras sezonai. Vienošanās ar ES Padomi tika panākta divus mēnešus pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) bija iesniegusi priekšlikumu.

Sertifikāts būs bezmaksas un pastāvēs gan digitāli, gan papīra formātā. Tas apliecinās, ka īpašnieks ir vakcinēts, atveseļojies no Covid-19 vai nesen saņēmis negatīvu testa rezultātu. Vienota sistēma ļaus ES dalībvalstīm izsniegt sertifikātus, kas būs savstarpēji atzīti, savietojami, droši un verificējami visā ES.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu