Atklāta saistība starp Navaļnija un krievu rakstnieka Bikovu indešanas gadījumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas rakstnieks Dmitrijs Bikovs (no labās).
Krievijas rakstnieks Dmitrijs Bikovs (no labās). Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas rakstnieku Dmitriju Bikovu, kas regulāri asi izteiciens par prezidenta Vladimira Putina režīmu, 2019. gadā mēģināja noindēt tā pati Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku grupa, kas mēģināja noindēt opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju un aktīvistu Vladimiru Kara-Murzu, vēsta trešdien, 9. jūnijā, publiskotais pētījums, kuru veicis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" kopā ar Krievijas izdevumu "The Insider".

Pētījumā teikts, ka FDD darbinieki Bikovu sākuši izsekot vismaz gadu pirms saindēšanas. Viens no pirmajiem izsekošanas gadījumiem fiksēts 2018. gada maijā, kad rakstnieks lidoja no Maskavas uz Ufu.

Pētījuma autori noskaidrojuši, ka ar to pašu reisu lidojuši FDD otrās nodaļas virsnieki Vladimirs Paņajevs un Valērijs Suharevs. Kamēr Paņajevs izmantojis savu pasi, Suharevam bijusi pase uz Nikolaja Gorohova vārda.

Kā noskaidrojuši žurnālisti, Bikovu mēģināja noindēt 2019. gada 13. aprīlī Novosibirskā, kur viņš lasīja vispārējā diktāta tekstu.

Kad Bikovs kopā ar sievu ieradās pilsētā, tur jau atradās Paņajevs un FDD kriminālistikas institūta darbinieks Ivans Osipovs.

Pētījuma autori uzskata, ka inde tikusi uztriepta uz rakstnieka apģērba viesnīcas numurā, kamēr Bikovu pāris atradās kinoteātrī, kur tika lasīts diktāta teksts, ko pārraidīja televīzijas tiešraidē.

Žurnālisti uzskata, ka nākamās divas dienas Bikovs nav uzvilcis saindēto apģērbu un juties normāli, taču 16. aprīlī lidmašīnā pirms izlidošanas uz Ufas viņam kļuva slikti.

Bikovam tika novēroti tādi paši simptomi, kā Navaļnijam. Pēc nogādāšanas slimnīcā rakstniekam tika izraisīts mākslīgas komas stāvoklis, no kura viņš tika atmodināts 21. aprīlī.

Pēc notikušā pats Bikovs apgalvoja, ka ticis saindēts, lai gan atentāta iemesli viņam neesot zināmi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu