Kiberuzbrukuma dēļ pasaulē lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums hakeriem samaksājis 11 miljonus dolāru kriptovalūtā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: tungtaechit/Shutterstock

Pasaulē lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums JBS ir hakeriem samaksājis 11 miljonu ASV dolāru, lai novērstu notikušo kiberuzbrukumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

11 miljonu ASV dolāru vērtais maksājums tika veikts, izmantojot Bitcoin.

Tika ziņots, ka hakeri, kas iekļuva uzņēmuma datortīklā, draudēja radīt lielus traucējumus un izdzēst failus, ja vien netiks samaksāta izpirkuma maksa kriptovalūtā. Uzņēmums sacīja, ka par klientu aizsardzību bija jāmaksā.

"Tas bija ļoti grūts lēmums mūsu uzņēmumam un man personīgi," sacīja JBS izpilddirektors Andrē Nougera.

Jau ziņots, ka 2. jūnijā kiberuzbrukums uzņēmumam JBS daļēji paralizēja ražošanu kompānijas rūpnīcās Ziemeļamerikā un Austrālijā.

JBS par kiberuzbrukumu ASV valdību informējia 2. jūnijā, norādot, ka ir aizdomas par to, ka uzbrukums nāk no Krievijas, otrdien paziņoja Baltā nama pārstāvis.

Pēc JBS publiski sniegtās informācijas, pret tās serveriem Ziemeļamerikā un Austrālijā vērsts kiberuzbrukums, kurā izmantots izspiedējvīruss.

Savukārt ASV valdība pavēstīja, ka hakeri pieprasījuši izpirkuma maksu un ka JBS informējusi, ka prasība nākusi no kriminālas organizācijas, kas, domājams, bāzēta Krievijā.

Kiberuzbrukuma dēļ apturēts darbs piecās JBS rūpnīcās ASV un vienā rūpnīcā Kanādā. Būtiski tika traucēta arī ražošana Austrālijā.

2. jūnija vakarā (3. jūnija rītā pēc Latvijas laika) JBS izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka panākts būtisks progress kiberuzbrukuma seku likvidēšanā un ka lielākā daļa rūpnīcu, kurās apturēta ražošana, trešdien atsāks strādāt.

"Mūsu sistēmu darbība atjaunojas un mēs netaupām resursus cīņā pret šiem draudiem," uzsvēris JBS meitasuzņēmuma ASV vadītājs Andrē Nogeira.

Jau ziņots, ka maijā kiberuzbrukums, kurā tika izmantots izspiedējvīruss, pārtrauca ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēmas "Colonial Pipeline" darbību. Kad "Colonial Pipeline" hakeriem samaksāja 4,4 miljonus dolāru, tā saņēma atšifrēšanas instrumentu. Domājams, ka arī šo uzbrukumu veikušie hakeri atrodas Krievijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu