Ķīna par G7 norisi: Laiki, kad globālos lēmumus diktēja mazas valstu grupiņas, sen pagājuši (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ķīna svētdien brīdinājusi G7 līderus, ka tie laiki, kad "mazas" valstu grupas lēma pasaules likteņus, sen pagājuši.

"Laiki, kad globālos lēmumus diktēja mazas valstu grupiņas, sen pagājuši," norādījis Ķīnas vēstniecības pārstāvis.

"Mēs vienmēr esam uzskatījuši, ka valstis - lielas vai mazas, stipras vai vājas, nabagas vai bagātas - ir vienlīdzīgas un ka pasaules problēmas risināmas, konsultējoties visām valstīm."

G7 valstu līderi, kas pulcējušies Kārdisbejas kūrortā Anglijas dienvidos, vēlas panākt vienošanos par kopīgu nostāju pret Ķīnu, demonstrējot, ka pasaules lielākās demokrātijas var piedāvāt alternatīvu Pekinas pieaugošajai globālajai ietekmei.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, kas sestdien vadīja ASV, Francijas, Japānas, Itālijas, Lielbritānijas un Vācijas līderu diskusiju par Ķīnu, aicinājis rast vienotu nostāju, lai stātos pretī Pekinas mestajam izaicinājumam, vēsta avoti.

G7 plāno piedāvāt jaunattīstības valstīm infrastruktūras projektu, kas varētu kalpot kā alternatīva "Vienas joslas un viena ceļa" iniciatīvai, kurā Ķīna gatava ieguldīt triljoniem dolāru.

Pekina pastāvīgi pārmet Rietumiem vēlmi Ķīnu iegrožot un uzsver, ka daudzas lielvaras joprojām seko novecojušajiem imperiālistiskajiem priekšstatiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu