VIDEO ⟩ Kas ir jaunā "stāvdrāžu"* regula un kā tā darbojas praksē? (17)

Foto: Jānis Škapars/Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šī gada 11. maijā valdība apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, kuros noteikts regulējums elektroskrejriteņiem, taču praksē var novērot, ka ir daļa satiksmes dalībnieku, kuri šos noteikumus neievēro, kā arī nerūpējas par savu drošību, pārvietojoties satiksmē ar skrejriteni. Portāls "Apollo.lv" kopā ar Valsts policiju devās uz Rīgas centru noskaidrot, kāda ir situācija sabiedriskās vietās.

Video: Kas ir iekļauts jaunajā regulā un vai cilvēki to ievēro?

Kas ir elektroskrejritenis?

  • Ar elektromotoru aprīkots transportlīdzeklis;
  • maksimālais ātrums nepārsniedz 25 km/h;
  • paredzēts vienam cilvēkam;
  • nav pedāļu;
  • aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu.

Kas drīkst braukt ar e-skrejriteni?

  • No 18 gadiem: ceļu satiksmē atļauts piedalīties bez velosipēdista vai transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām;
  • 14 - 17 gadi: ceļu satiksmē atļauts piedalīties, ja ir velosipēdista, AM, A1, B1 kategorijas vai traktortehnikas vadīšanas tiesības;
  • līdz 14 gadiem: ceļu satiksmē piedalīties aizliegts.

Kur drīkst braukt ar e-skrejriteni?

  • Pa velosipēdistiem izbūvētu infrastruktūru;
  • pa dzīvojamo zonu, respektējot pārējo ceļu satiksmes dalībnieku intereses;
  • pa ietvi, respektējot gājējus;
  • pa brauktuvi vienā rindā iespējami tuvu ceļa labajai malai vietās, kur - atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 50 km/h vai nav intensīva satiksme.

AIZLIEGTS:

  • Braukt alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles;
  • uz viena e-skrejriteņa braukt vairāk nekā vienai personai;
  • braukt, turoties pie cita transportlīdzekļa;
  • pārvadāt kravu, kas traucē vadīšanai vai apdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Lai veicinātu šo braucamrīku vadītāju izpratni par jaunajiem noteikumiem un mudinātu viņus aktīvāk rūpēties par savu un apkārtējo drošību, Valsts policija no šī gada 9. līdz 20. jūnijam rīko pastiprinātas pārbaudes tieši šiem satiksmes dalībniekiem. Tāpat par drošību, piedaloties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteņiem, šajā laikā kopīgi atgādinās ne tikai Valsts policija, bet arī Iekšlietu ministrija, Ceļu satiksmes drošības direkcija, Satiksmes ministrija un Latvijas Automoto biedrība (LAMB).

"Ikdienā varam novērot, ka aizvien vairāk satiksmes dalībnieki kā savu pārvietošanās līdzekli izmanto elektroskrejriteni.

Daļa no šiem satiksmes dalībniekiem ir veiksmīgi integrējušies kopējā satiksmes plūsmā, taču aizvien ir tādi elektroskrejriteņu vadītāji, kuriem ir rūpīgi jāpiedomā pie savām braukšanas prasmēm un kultūras.

Analizējot policijas rīcībā esošo statistiku, var secināt, ka lielākā daļa ceļu satiksmes negadījumu, kuros ir iesaistīti elektroskrejriteņa vadītāji, notiek paša neuzmanības vai prasmju trūkuma dēļ. [..] Satiksmes dalībniekiem īpaši uzmanīgi jārūpējas par savu drošību, kā arī jāievēro noteikumi, lai neapdraudētu citus satiksmes dalībniekus," uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

"Satiksme un braukšanas paradumi mainās un arvien vairāk iedzīvotāju izvēlās pārvietoties ar elektroskrejriteņiem, taču vienlaikus aug arī riski satiksmes dalībnieku drošībai, īpaši mazāk aizsargātajiem – gājējiem.

Regulējums, lai elektroskrejriteņi droši iekļautos satiksmē, ir pieņemts un ir svarīgi, lai braucēji noteikumus ne tikai zinātu, bet arī ievērotu.

Ikvienam, kurš dodas satiksmē ar elektroskrejriteni, jāatceras, ka uz ietvēm elektroskrejtitenis ir ciemiņš un vienmēr priekšroka ir jādod gājējiem," norāda Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Butāns.

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, kā arī, lai brauciens nebeigtos ar smagām traumām, pārvietojoties satiksmē ar elektroskrejriteni, ir rūpīgi jāizvērtē braukšanas apstākļi, jābūt uzmanīgiem un vērīgiem, tāpat jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums savām spējām, bet jāatceras, ka tas nedrīkst pārsniegt 25 km/h. Tāpat, ja pārvietojas pa ietvi, ātrums nedrīkst pārsniegt gājēju pārvietošanās ātrumu.

Foto: Policija jūnijā pastiprināti uzrauga elektroskrejriteņu vadītājus

* "stāvdrāzis" -  "skūteris" jeb elektroskrejritenis. Jaunvārds "stāvdrāzis" bija viens no vārdiem, kas 2019. gadā sacentās par gada vārda titulu Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas rīkotajā aptaujā. 

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu