Video ⟩ Kevins de Brujne, nākot uz maiņu, nokārto Beļģijas izlasei uzvaru pār Dāniju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Beļģijas izlases futbolisti
Beļģijas izlases futbolisti Foto: AFP/SCANPIX

Savainojumu izdziedējušais Kevins de Brujne ceturtdien Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē laukumā nāca uz maiņu, bet tas neliedza viņam ar vārtiem un rezultatīvu piespēli palīdzēt Beļģijas izlasei izcīnīt otro uzvaru turnīrā.

Ceturtdienas otrajā spēlē Beļgijas izlase Kopenhāgenā B grupas mačā ar 2:1 (0:1) uzvarēja Dāniju. 

Dānijas izlasē vārtus guva Jusufs Poulsens, taču Beļģijas valstsvienībā precīzi sita Torgans Azārs un Kevins de Brujne.

Pasaules ranga līdere Beļģija rupji kļūdījās jau spēles otrajā minūtē. Dānijas izlases uzbrucēji aktīvi spēlēja pret beļģu aizsargiem, kas Džeisonu Denajēru piespieda izpildīt neprecīzu piespēli. Pjērs Emīls Hojbjergs pārtvēra bumbu un uzreiz to piespēlēja Poulsenam, kurš vadībā izvirzīja Dāniju. Mača desmitajā minūtē Beļģijas izlase apstājās uzbrukuma vidū, lai godinātu pussargu Kristianu Ēriksenu, kurš turnīra pirmajā spēlē saļima laukuma sānā. 

Arī puslaika vidusdaļā Dānijas izlase neļāva Beļģijai panākt izlīdzinājumu un regulāri mēģināja bumbu nogādāt pretinieku soda laukumā. Aktīvākie Dānijas izlasē puslaika vidū bija Poulsens, Mikels Damsgords un Martins Brētvaits. Desmit minūtes līdz puslaika beigām Damsgords pie Beļģijas soda laukuma apspēlēja vairākus pretiniekus un pietuvojās vārtiem, taču īsi pirms sitiena zaudēja kontroli pār bumbu un izdarīja vāju sitienu.

Otrā puslaika pirmajā minūtē pirmo reizi šajā turnīrā laukumā devās savainojumu izdziedējušais Kevins de Brujne. Sākotnēji talantīgais futbolists laukumā īsti nebija manāms, bet 55.minūtē tieši pēc viņa piespēles bumbu tukšos vārtos raidīja Azārs. Iepriekš Romelu Lukaku laukuma centrā ieguva bumbu un pa gar sānu līniju aizskrēja Dānijas izlases vārtu virzienā.

Tuvojoties 70.minūtei, uzbrukumā aktivizējās Dānijas izlase. Tiesnesi pēc kontakta soda laukumā centās apmānīt Damsgords, taču tā vietā, lai stātos uz 11 metru atzīmes, viņš par tēlošanu saņēma dzelteno kartīti. Nepilnu pusminūti vēlāk bumba jau atradās pie Dānijas soda laukuma. Edens Azārs gar soda laukuma līniju bumbu paripināja de Brujnem, kurš ar kreiso kāju panāca 2:1. Viņš gan nemetās svinēt vārtu guvumu, tādējādi izrādot cieņu dānim Ēriksenam.

Sākoties spēles pēdējām desmit minūtēm dāņi lēnām centās atgūt virsroku un ik pa laikam lūkoja bumbu nogādāt Beļģijas valstsvienības soda laukumā. Vairākas piespēles gar pretinieku soda laukumu un centrējumi iepretim vārtiem rezultātu nedeva, Beļģijas staltajiem aizsargiem regulāri spējot uzvarēt gais divcīņas.

Trīs minūtes līdz pamatlaika beigām soda laukumā iepretim vārtiem bumbu "otrajā stāvā" ar galvu vārtos raidīja Brētvaits, bet tā atdūrās pret vārtu pārliktni. Beļģijas izlases vārtsargs Tibo Kurtuā pēcāk neslēpa atvieglojumu. 89.minūtē bīstamu sitienu no aptuveni 20 metriem izpildīja Matiass Jensens, bet bumba lidoja garām labajam vārtu stabam.

Jau kompensācijas laika ceturtajā minūtē uz Beļģijas izlases soda laukumu pirms standartsituācijas izspēles devās vārtsargs Kaspers Šmeihels. Dāņi šo iespēju neizmantoja, taču Beļģijas izlasei neizdevās ieraidīt bumbu tukšos vārtos.

Dānijas izlasi turnīra ievadā pāršalca nelaime. Mačā pret Somiju, kurā beigās zaudēts ar 0:1, pirmā puslaika izskaņā pie laukuma sānu līnijas pēkšņi saļima pussargs Kristians Ēriksens. Vēlāk noskaidrojās, ka futbolistam uz brīdi bija apstājusies sirds, taču mediķa ātrā reakcija ļāva viņu atdzīvināt. Futbolists aizvien atrodas slimnīcā, bet ir stabilā stāvoklī.

Beļģija savā čempionāta pirmajā spēlē ar 3:0 pārliecinoši uzvarēja Krieviju.

Dānijas izlasi var uzskatīt par vienu no Eiropas čempionāta "tumšajiem zirdziņiem". Komandā nav spilgtu zvaigžņu, toties ir sabalansēts sastāvs. Lielākais ieguldījums komandas rezultātā tika gaidīts no produktīvā pussarga Kristiana Ēriksena, uzbrukumā visas cerības tiek liktas uz Martinu Brētvaitu un Jusufu Poulsenu, bet par vārtu drošību rūpēsies Kaspers Šmeihels, kurš ir 1992.gada čempiona Pētera Šmeihela dēls.

Pēc pirmās spēles finālturnīrs traumas dēļ noslēdzies Beļģijas izlases aizsargam Timotī Kastaņam. Tāpat ar savainojumiem saistītu apstākļu dēļ zem jautājuma zīmes bija Kevina de Brujnes dalība otrajā spēlē. Savainojumu guvis arī Aksels Vitsels, toties laukumā pirmajā mačā devās Edens Azārs. Beļģiem stabilas ir citas pozīcijas, tajā skaitā uzbrukums ar Romelu Lukaku un Drīsu Mertensu priekšgalā. Lukaku pirmajā spēlē guva divus vārtus.

Dānijas komandu diriģē pērn darbu uzsākušais Kaspers Hjulmands, taču Beļģijas komandu kopš 2016.gada vada Roberto Martiness, kura vadībā "sarkanie velni" 2018.gadā izcīnīja Pasaules kausa bronzu.

Pasaules ranga līdere Beļģija 1972.gadā izcīnīja trešo vietu un 1980.gadā bija otrā. Tiesa, starp 1988. un 2012.gadu tā finālturnīram kvalificējās tikai vienu reizi. Dāņi savu līdz šim vienīgo Eiropas čempionāta zeltu izcīnījuši 1992.gadā Zviedrijā, bet kopš tā laika nav izdevies pakāpties augstāk par astoto vietu, kas iegūt 2004.gadā Portugālē.

Abas izlases savā starpā kopumā tikušās astoņas reizes, četrās no tām uzvaru izcīnot Beļģijai. Dānijas kontā ir trīs panākumi, bet viens duelis noslēdzās neizšķirti. Pagājušajā gadā Beļģija Nāciju līgas A grupas spēlēs dāņus uzvarēja ar 4:2 un 2:0.

Pārbaudes spēlēs pirms finālturnīra Beļģija cīnījās neizšķirti 1:1 ar Grieķiju un ar 1:0 uzvarēja Horvātiju, kamēr Dānija spēlēja neizšķirti 1:1 ar Vāciju un ar 2:0 pārspēja Bosniju un Hercegovinu.

Trešdien Krievija Sanktpēterburgā ar 1:0 uzvarēja Somiju.

Pēc divām spēļu kārtām B grupas līdere ar sešiem punktiem ir Beļģija, kas jau iekļuvusi astotdaļfinālā. Trīs punkti ir Krievijai un Somijai, bet Dānija pagaidām ir bešā.

Ukrainas izlase ceturtdien Bukarestē C grupas spēlē ar 2:1 (2:0) uzvarēja debitanti Ziemeļmaķedoniju. Plkst.22 Amsterdamā mājiniece Nīderlande otrā C apakšgrupas spēlē tiksies ar Austriju.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu