Pandēmijas ēnā: striktie ierobežojumi šķir piecgadīgu meiteni Indijā no viņas vecākiem Austrālijā uz 18 mēnešiem (3)

Foto: Animaster007/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piecgadīgā Johanna apciemoja savu vecmammu Indijā, kad pēkšņi pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija. Neviens nevarēja iedomāties, ka tā šķirs meitenīti no savas mammas un tēta uz 18 mēnešiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc vairāk kā gada nošķirtībā, pirmdien, 14. jūnijā, Johanna beidzot ir atkalapvienojusies ar savu mammu Sidnejā.

"Ak, tas bija tik saviļņojoši! To nevar aprakstīt vārdos," sacīja meitenītes mamma Drisija.

Viņa kopā ar savu vīru Dilinu mazo Johannu centās nogādāt mājās visu šo laiku, tomēr atceltie reisi un nebeidzamie ierobežojumi Covid-19 izplatības ierobežošanai liedza viņiem šo iespēju.

Kādā vietnes "Facebook" grupā, kas domāta Austrālijas pilsoņiem, kas "iestrēguši" Indijā, Johannas vecāki sazinājās ar kādu pāri, Lindu un Džobiju. Viņi pavēstīja, ka drīzumā plāno pārvākties uz Austrāliju, un laipni piedāvāja pavadīt Johannu atpakaļ mājās.

"Mēs iepazinām Lindu pāris nedēļu, pēc kurām viņai varējām uzticēties. Viņa  parūpējās par mūsu bērnu, par ko esam viņiem milzīgu pateicību parādā," sacīja Drisija.

Linda un Džobijs pavadīja vēl kādu bērnu, kas bijis aptuveni Johannas vecumā. 

Šāda prakse ir visai ierasta - Johannas vecāki nebūt nav vienīgie, kuri uzmeklējuši kādu, kas varētu uzņemties aizbildņa lomu lidojuma laikā.

Foto: Archv/Shutterstock

Drisija atklāj, ka laikā, kad bija nošķirta no meitas, naktīs nav varējusi gulēt un bieži raudājusi. Viņa atzīst, ka atvieglojums tagad esot milzīgs.

"Ir redzams, cik ļoti Johannai manis trūka. Viņa neatraujas no manis ne uz brīdi. Pat tagad viņa turas man cieši klāt," sacīja viņas mamma.

Meitenītei jāatrodas karantīnā, kur kompāniju viņai sastādīt var tikai viens no vecākiem, tāpēc tētim būs jāpaciešas vēl divas nedēļas.

Šķiet, ka viņam labāk bez ogām neierasties, jo tas ir viss par ko Johanna runājot.

"Viņas galvā Austrālija ir zemeņu zeme. Viņa dievina ogas, un viņa jūtas, it kā būtu atgriezusies milzīgā ogu fermā," stāsta Drisija.

Nošķirtie bērni

Jūnija sākumā jaunākie dati uzrādīja, ka Indijā šķirti no saviem vecākiem atradās 203 bērni. Daži no tiem ar repatriācijas reisiem jau nogādāti atpakaļ mājās.

Lielākā daļa, līdzīgi kā Johanna, šo laiku pavadīja ar citiem ģimenes locekļiem.

Dilins atklāj, ka nogādāt meitu mājās bijis īsts izaicinājums. Tam ceļā stājusies valdības neieinteresētība palīdzēt, pārlieku striktie noteikumi, kā arī Johannas vecums, kas liedza meitenei ceļot vienai kā komerciālajos, tā arī repatriācijas reisos.

Reiz viņiem pat izdevies rezervēt viņai sēdvietu lidojumā, ko organizēja kāda privāts uzņēmums, tomēr tas tika atcelts, kad Austrālijā tika pieņemts liegums ierasties iebraucējiem no Indijas.

Ņemot vērā jau tā reto reisu skaitu, pāris neesot gribējis riskēt, lidojot uz Indiju, jo pastāvēja risks, ka viņiem neizdosies atgriezties.

Austrālijas valdība ir daudz kritizēta par neiesaistīšanos, lai palīdzētu pilsoņiem atgriezties mājās, tomēr Drisija atklāj, ka pēdējo mēnešu laikā jutusi personisku attieksmi, un viņai pat piedāvāts nokārtot vīzu Johannas vecmammai, lai viņa varētu ceļot. Tomēr viņai to liedz veselības stāvoklis.

"Viņa nevar šobrīd ceļot. Turklāt vēl valodas barjera. Viņa bija mūsu pēdējais variants. Jauki, ka vismaz tagad valdība rīkojas. Ir daudz vēl tādu ģimeņu, kā mēs," atklāj Johannas mamma.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu