Vācija atzīst savu atbildību par Otrā pasaules kara laika noziegumiem, paziņo Merkele (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Everett Collection/Shutterstock.com

Vācija atzīst savu atbildību par noziegumiem, kas saistīti ar nacistiskās Vācijas uzbrukumu PSRS 1941. gada 22. jūnijā, sestdien paziņoja kanclere Angela Merkele.

"Mums, vāciešiem, tas ir pamats kaunam," norādīja Merkele. "Gāja bojā miljoniem cilvēku, īpaši teritorijās, kas šodien pieder Krievijai, Ukrainai un Baltkrievijai, kā arī Baltijas valstīs. Nedrīkst aizmirst, ka mēs esam parādā miljoniem upuru un viņu pēctečiem."

Viņa atgādināja, ka, neskatoties uz kara šausmām, daudzi Berlīnei snieguši izlīgšana roku. Par to Vācija izjūt dziļu pateicību, norādīja Merkele.

Viņa īpaši pieminēja PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova politiku, pateicoties kurai Vācija varēja mierīgi atkalapvienoties 1990.gadā un kopš tā laika attīstīt pilsoniskās saites starp abām valstīm.

Vienlaikus viņa pauda nožēlu, ka "pilsoniskās sabiedrības aktivitāte Krievijā, kā arī Baltkrievijā, pēdējā laikā ir ierobežota, pat vēl vairāk, kļuvusi neiespējama".

Tomēr viņa uzsvēra, ka Krievija un Vācija ir cieši saistītas vēsturiski, sociāli un ekonomiski. "Mums joprojām ir nepieciešams dialogs ar Krieviju," sacīja Merkele.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu