"Draudu ietekmē esmu samaksājusi aptuveni 6 000 eiro." Krāpnieki no latvietes izspiež naudu (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pickawood/unsplash

Decembrī kāda sieviete vārdā Amanda (vārds mainīts) sociālā vietnē "Facebook" atsaucās sarakstei ar Eimonu Ahmedu, kurš ASV dzīvojošs Īrijas pilsonis, kuram Turcijā nelikumīgi atņemta pase un nepieciešams no valsts izkļūt, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Sieviete raidījumam atklāj, ka ar vīrieti regulāri sarakstījusies, kā arī sazvanījusies. To esot darījusi, lai praktizētu savas angļu valodas zināšanas. Sarakstes laikā abas puses apmainījušās ar dažādu informāciju, arī fotoattēliem. Sarakste notika arī "WhatsApp".

Eimons Ahmeds sācis sievieti šantažēt un norādījis, ka publiski sievieti pazemos. To viņš bija iecerējis darīt, publicējot Amandas nosūtītos attēlus, kas esot profesionāli apstrādāti.

Amanda saņēma draudus savai dzīvībai, gan savu bērnu dzīvībai. Viņš norādījis, ka uzspridzinās viņas auto, kad viņa tajā iekāps ar abiem bērniem.

"Šantāžas un draudu ietekmē no marta līdz maija beigām esmu samaksājusi aptuveni 6000 eiro. Šantāžas un draudēšanas ir dažādas, tiek sūtītas sarunas, fotogrāfijas. Ja nemaksāšu naudu, tad sola to visu pārsūtīt maniem draugiem, darba kolēģiem. Kad es viņu nobloķēju, man sāka rakstīt uz e-pastu, arī uz darba e-pastu. E-pastā raksta, ka uzspridzinās mašīnu, ja nepārskaitīšu 500 eiro," atceras cietusī sieviete.

Lai to visu novērstu Amanda iegādājusies dāvanu kartes pasaulē populārā spēļu platformā "Steam". Vēlāk viņa nobloķējusi personu, bet viņš uzmeklējis viņas vecāko meitu, kā arī viņas kolēģus un draugus.

"Zvanīju policijai, tur par mani pasmējās un pateica, ka tāpat neko nevarot iesākt. Es tik un tā uzrakstīju iesniegumu. Ja policija šim būtu uzreiz pieslēgusies, būtu iespējams iegūt plašu informāciju par šiem krāpniekiem, tomēr likumsargi to nedara. Latvijā šādi upuri vispār nav pasargāti – nekur nav publicēti šādu krāpnieku numuri, netiek aprakstīts, kā pareizāk rīkoties. Nav iespējams saņemt nekāda veida palīdzību," tā cietusī.

Amanda vērsusies pie raidījuma "Bez Tab, lai norādītu, ka Latvijas iedzīvotāji, kuri nonākuši šādā situācijā, ir nepasargāti un viņiem nav iespējams saņemt palīdzību.

Sieviete iesniegumu policijā uzrakstījusi pirms trim nedēļām, bet vēljoprojām nav saņēmusi likuma sargu zvanu.

Valsts policijā uzsver, ka: "Sievietei pa pastu ir nosūtīts pieprasījums, ka ir nepieciešama papildu informācija." Prevencijas nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics norāda, katru gadu desmitiem Latvijas iedzīvotāju nonāk līdzīgās situācijās, arī no viņiem tiek izspiesti vairāki tūkstoši eiro. Līdz ko krāpnieki sajūt, ka ir iespējams iegūt naudu, viņi darīs visu iespējamo, lai turpinātu iesākto.

"Nebūtu lietderīgi veidot sarakstu ar informāciju, kā sevi identificē krāpnieki. Viņi regulāri maina numurus, profilus. Krāpnieks ir ļoti labi ar personu iepazinies, zina visas vājās vietas un ir ļoti labi sagatavoti, lai šīs vājās vietas izmantotu. Lielākajā gadījumu daļā, kad sapratīs, ka naudas līdzekļus vairs neizdosies iegūt, viņi jūs liks mierā. Ja tie ir krāpnieki no kādas trešās pasaules valsts, tad ir minimāla iespēja, ka viņi var fiziski ietekmēt jūs, vai kādu jūsu radinieku," tā VP Prevencijas nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Visticamāk, ka šīs darbības veic noziedzīga grupa kādā trešajā pasaules valstī, piemēram, Indijā. Valsts policijas spēkos nav šos cilvēkus sodīt.

Ja esat uzsākuši saraksti ar nepazīstamu cilvēku, pavisam vienkārši var pārbaudīt šā cilvēka fotoattēlu izcelsmi. To var izdarīt, uzspiežot uz attēla ar labo peles taustiņu, tad izvēlēties iespēju meklēt attēlu "Google".

Pārbaudot Amandai sūtītos attēlus, izrādās, ka izmantoti kāda slavena brazīliešu mediķa un raidījumu vadītāja attēli. Mediķa Fernando Gomesa Pinto attēli arī iepriekš ir izmantoti krāpnieciskos nolūkos. Viņa "Facebook" profilā var atrast daudz un dažādus labas kvalitātes attēlus, ko iecienījuši arī krāpnieki.

Jo vairākas personas ziņos par viltus un krāpnieku profiliem, jo ātrāk tas pievērsīs portālu administrācijas uzmanību.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu