Kimono maģija, kas apbūra visu pasauli. Kāpēc to vēlējās visi?

Foto: Painterstock/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vārds kimono burtiski nozīmē "lieta, ko valkāt". Tas izriet no darbības vārda ki (japāņu: 着 "valkāt (uz pleciem)") un lietvārda mono (japāņu: 物 "lieta"). Gadsimtiem ilgi kimono ir bijis viena no svarīgākajām un pazīstamākajiem Japānas kultūras tradicionālajām vērtībām, no tā ir iedvesmojušās neskaitāmas Rietumu kultūras, no galma ļaudīm līdz pat mūsdienu modes namiem un skatuves slavenībām. Kas maģisks slēpjas šajā T veida mantijā, vēsta CNN.

Kimono sāk iekarot Eiropas galmus

17. - 19. gs. bija laiks, kad pasaules apceļotāji, atgriežoties no Japānas, līdzi veda šo zīda suvenīru. Kas tolaik tik ļoti uzrunāja Eiropas sabiedrību? Kā zinām, tolaik Eiropas mode galmos nozīmēja cieši pieguļošu dažādas ķermeņa formas izceļošu apģērbu, kas ir pilnīgs pretstats kimono.

Acīmredzot, kimono taisnā šuve, platā apģērba forma un izsmalcināti skaistie izšuvumi izraisīja tūlītēju satraukumu sabiedrībā. Visi gribēja kimono! 

Foto: Pexels

Kā atpazīt kimono?

  • Tradicionālais japāņu kimono ir ļoti garš (sniedzas līdz pat potītēm);
  • T veida apģērbs. Kimono tiek sasiets ar jostu, ko sauc par obi;
  • Visas tā šuves ir taisnas;
  • Kimono mēdz būt arī apkakle. Japāņu kimono tiek valkāts tā, lai apkakle pārklājas pa labi, ja vien valkātājs nav miris;
  • Piedurkņu garums ir dažāds un var daudz ko pastāstīt par kimono īpašnieku. Dažiem kimono var sniegties līdz pat grīdai, bet platums pārsniegt pusmetru;
  • Vispiemērotākais audums šim apģērbam ir zīds. Kokvilna ieņem otro vietu;
  • No poliestera kimono tiek šūti diezgan reti. Visi sumo cīkstoņu apģērbi tiek izgatavoti pēc pasūtījuma;
  • Tradicionāli kimono tiek šūti ar rokām; 
  • Kimono raksts var noteikt, kurā sezonā tas tiek valkāts.

"Eiropā šis japāņu tradicionālais apģērbs nozīmēja, protams, statusu. Tavu bagātību un saikni ar ārpasauli," CNN skaidro tērpu eksperte, vēsturniece Anna Džeksone.

"Holandieši uzreiz saprata, ka šāda veida halātiem ir tirgus garantija. Viņi pat lūdza japāņu šuvējus nedaudz pielāgot kimono eiropiešu vajadzībām - nokarenās piedurknes aizstājot ar cauruļveida piedurknēm un iešujot halātā vairāk vates siltumam."

Tolaik kimono Eiropā strauji ieceļoja aizvien nelegālas tirdzniecības ceļā un īpašu pasūtījumu izpildīšanas rezultātā. 

Eiropas pieprasījums pēc šiem modificētajiem kimono, kas tolaik vairāk tika lietoti kā naktskrekli, bija milzīgs, tie apsteidza Japānas amatnieku citus darinājumus. Kad veiksmīgā kimono piegrieztne bija holandiešiem rokā, viņi sāka algot arī citus drēbniekus, lai kopētu kimono vairumā un varētu tos eksportēt uz citām valstīm.

Foto: Pexels

Pati Japāna šajā tirdzniecībā varēja startēt tikai pēc 1854. gada, kad pēc jauna akta parakstīšanas tā atvēra savas robežas ārējai tirdzniecībai.

Kimono oficiāli kļuva par starptautiskas tirdzniecības preci. Japānai bija svarīgi savu dārgumu nosargāt luksusa līmenī, tāpēc tā meklēja jaunu auditoriju, kas būtu izslāpusi pēc Austrumu eksotikas. Tā bija Amerika. 

1870. gadā kimono tirdzniecības galvaspilsētas Kioto valdība uz Franciju, Lionu nosūtīja pieredzes apmaiņā vairākus drēbniekus, kuri iepazina stelles un sintētiskās krāsvielas. Tas varēja vēl vairāk dažādot kimono darināšanas mākslu. Tāpat arī tolaik Eiropā valdošais Art-Deco, jūgendstils un abstraktais modernisms iedvesmoja japāņu drēbniekus radīt jaunus kimono stilus.

Foto: Unsplash

Japāņu ražotāju attīstību noteikti ietekmēja, precīzāk, bremzēja, vēsturiskie notikumi, norāda Londonas Karaliskās mākslas koledžas pētniece Sāra Čeina.

"Konflikts ar ASV, Otrais pasaules karš - tas viss kā priekškars radīja stereotipus par japāņu stingro konservatīvismu, uz šā fona izceļot Eiropu un Ameriku kā modes līderus, kam seko Japāna," viņa stāsta.

Kimono mazgāšana

Lai izmazgātu kimono, agrāk tas tika izārdīts un pēc tam atkal sašūts. Šo tradicionālo mazgāšanas metodi sauc par arai hari. Tā kā pirms mazgāšanas šuves jāatārda, tradicionālais kimono ir jāšuj ar rokām. Arai hari ir ļoti dārga un grūti veicama, un tas ir viens no kimono popularitātes samazināšanās cēloņiem.

Mūsdienu auduma tīrīšanas metodes šo vajadzību noliedz. Ir izstrādāti moderni audumi un tīrīšanas metodes, lai gan joprojām tiek praktizēta kimono mazgāšana tradicionāli, īpaši augstas klases apģērbiem.

Kimono augšāmcelšanās 

Tagad kimono parasti valkā tikai formālos gadījumos un parasti tikai meitenes. Vecākas sievietes ikdienā valkā tradicionālās japāņu drēbes. Kimono var valkāt nozīmīgās svētku dienās un festivālos, kāzās un bērēs, taču ir maz gadījumu, kad mūsdienās cilvēkam būtu pienākums valkāt kimono.

Laika gaitā kimono ir ieguvis neērta un grūti valkājama apģērba reputāciju, tomēr pēdējos gadu desmitos ir piedzīvojis popularitātes atjaunošanos, un kopš gadsimtu mijas kimono entuziastu skaits ir pieaudzis, reklamējot to kā ērtu un modernu apģērbu.

Tomēr, vērojot pat mūsdienu modes namu skates, kur redzami kimono stilā piegriezti apģērbi, redzams, ka šī savstarpējā kultūras apmaiņa nav rimusies. Pat ja "Christian Dior" to izskaistina ar ziediem, taureņiem, caurspīdīgiem plastikāta elementiem, drosmīgām ielocēm un pārveido līdz nepazīšanai, tajā tāpat mēs visi saskatām kimono. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @a_fashion_tribute on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @a_fashion_tribute on

Arī modes dizainere "Yoshiki" skatē apvienoja Japānas klasisko kimono ar panku modes dumpinieciskajiem elementiem. Un aizvien te mēs redzam kimono. 

Pasaulslaveni mūziķi, aktieri un mākslinieki labprāt iziet sabiedrībā vai uzstājas kimono tipa apģērbā. 

Fredijs Merkūrijs 1976. gadā, uzstājoties Tokijā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ige Design (@igedesign) on

Aktrisei Elizabetei Teilorei savulaik tika speciāli darināts Tiziani kimono, ar kuru viņa filmējās 1968. gada mākslas filmā "Boom!". 

Kimono kā Japānas kultūras sastāvdaļa joprojām spēlē ļoti nozīmīgu lomu uz pasaules politiskās skatuves. 

Princis Viljams arī reiz oficiālā vizītē Japānā tērpās kimono uz tējas ceremoniju. 

Cik izmaksā kimono?

Kimono, kas ražots ar tradicionālām metodēm, vidējai japāņu ģimenei ir kļuvis pārāk dārgs. Saskaņā ar Tokijas vairumtirgotāju asociācijas datiem kimono maksā apmēram 900 eiro. Bieži kimono izmaksā pat daudz vairāk. Pilnīgi jauna un grezna sieviešu kimono cena var pārsniegt 9000 eiro. 

Pilns apģērba komplekts ar kimono, apakšveļu, obi, zeķēm, apaviem un aksesuāriem var viegli pārsniegt 18 500 eiro cenu.

Pat josta, kas izgatavota vienā eksemplārā, var maksāt tikpat, cik viss kimono. Dažos īpašos gadījumos, piemēram, kāzu dienā, kad kimono valkāšanas vajadzība ir neatliekama, vairums cilvēku izvēlas to īrēt.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu