"Ļoti precīzi jāzina zaudējumi, un tas ir ļoti atkarīgs no lēmumu modalitātes." Lietuvas valdība vērtēs sankciju pret Baltkrieviju iespējamās sekas uz uzņēmumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien Eiropas Savienības (ES) ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju jābūt stingrām, tomēr Lietuvas valdība vērtēs sankciju iespējamās sekas uz Lietuvas uzņēmumiem, skaidro Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Un, ja netiks izvēlēts kāds viens darbības veids (..), bet gan visu darbības veidu spektrs, ko režīms izmanto, lai gūtu ieņēmumus, kas nepieciešami, lai saglabātu tā struktūras, kuras ir iesaistītas cilvēku vajāšanā, Lietuva tādas sankcijas atbalstīs," žurnālistiem teica Šimonīte.

Viņa arī neizslēdza iespēju, ka valdība sniegs palīdzību Lietuvas uzņēmumiem, kuri cietīs zaudējumus pret Baltkrieviju noteikto sankciju dēļ.

"Pirmām kārtām, ļoti precīzi jāzina zaudējumi, un tas ir ļoti atkarīgs no lēmumu modalitātes. Pagaidām varu komentēt tikai šādi, bet valdība noteikti izvērtēs šo ietekmi un to, cik liela valdības palīdzība būs nepieciešama, teiksim, infrastruktūrai un citām lietām, un tik liela tā arī būs," sacīja Šimonīte.

Baltkrievijas valsts uzņēmums "Belarusjkaļij", kas ir viens no lielākajiem minerālmēslu ražotājiem pasaulē, savu produkciju eksportē caur Klaipēdas ostu, bet līdz ostai tā tiek vesta pa Lietuvas dzelzceļu.

"Belarusjkaļij" ražotos minerālmēslus Klaipēdā pārkrauj uzņēmums "Biriu kroviniu terminalas", kura 30% akciju īpašnieks ir "Belarusjkaļij". Ja šie uzņēmumi paliks bez "Belarusjkaļij" minerālmēslu tranzīta, tie zaudēs desmitiem miljonu eiro gadā.

Klaipēdas ostas vadītājs Aļģis Lataks ziņu aģentūrai BNS atzina, ka sankcijas negatīvi ietekmēs ostas darbību, tomēr teica, ka saprot, ka politiskie lēmumi ietekmē ekonomiskos lēmumus.

"Pagaidām īpaši nevaru vērtēt, mums viss notiek normāli, kravas nāk, nekādu izmaiņu nav, bet prognozēt nākotni nebūtu pārāk godīgi.," sacīja Lataks.

Viņš teica, ka sankciju ietekme uz Klaipēdas ostu un visu transporta ķēdīti būs visai nopietna, jo Baltkrievijas kravas veido vairāk nekā 30% no Klaipēdas ostas kravu apgrozījuma.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojušies par sankcijām pret Baltkrievijas tautsaimniecības svarīgākajām nozarēm, blokam cenšoties pastiprināt spiedienu uz Aleksandra Lukašenko autoritāro režīmu pēc lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas, vēsta diplomāti.

Sankcijas, kuras paredzēts oficiāli apstiprināt tuvāko dienu laikā, vērstas pret nozarēm, kas Lukašenko režīmam nodrošina lielākos ienākumus, - potaša eksportu, naftas pārstrādi, tabakas industriju un finanšu sektoru, aģentūrai AFP pavēstījuši Eiropas diplomāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu