Antivīrusa izveidotājs Džons Makafī atrasts miris cietumā Spānijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džons Makafī.
Džons Makafī. Foto: Reuters/ScanPix

Antivīrusa programmatūras izveidotājs Džons Makafī tika atrasts miris Barselonas cietuma kamerā pāris stundas pēc tam, kad Spānijas tiesa piekrita viņu izdot ASV, lai varētu apsūdzēt nodokļu nemaksāšanā, vēsta ārzemju medijs BBC.

Katalonijas tieslietu departaments paziņojis, ka mediķi mēģinājuši 75 gadus veco Makafī atdzīvināt, tomēr viņiem tas neizdevās.

Paziņojums vēstī, ka "viss liecina", ka Makafī dzīvību atņēmis sev pats.

Viņa uzņēmums, kas pretrunīgi tiek vērtēts tehnoloģiju pasaulē, izlaida pirmo komerciālo pretvīrusu programmatūru.

"McAfee VirusScan" palīdzējis radīt miljardiem dolāru lielu nozari, un vēlāk Makafī to pārdeva tehnoloģiju gigantam "Intel" par vairāk nekā 7,6 miljardiem ASV dolāru (4,7 miljardiem mārciņu).

Džons Makafī 2020. gada oktobrī tika arestēts Spānijā, kad viņš gatavojās lidot uz Turciju. Viņu apsūdzēja par nodokļu deklarāciju neiesniegšanu četrus gadus, neskatoties uz to, ka viņš nopelnījis miljonus.

ASV Tieslietu departaments apgalvoja, ka Makafī izvairījies no nodokļu saistībām, ienākumus iemaksājot bankas kontos un kriptovalūtas kontos.

Viņu apsūdzēja arī par aktīvu, tostarp jahtu un nekustamā īpašuma, slēpšanu, izmantojot citus cilvēkus.

Trešdien, 23. jūnijā, Spānijas Nacionālā tiesa no rīta viņu izdot ASV, lai viņu varētu apsūdzēt.

Pēdējos gados Makafī vairākkārt bija apgalvojis, ka pastāv plāns, kā viņu aizturēt, tomēr tiesa paziņoja, ka "nav pietiekamu pierādījumu".

Šī mēneša sākumā notikušajā tiesas sēdē viņš apgalvoja, ka viņam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas un ka viņš, pavadot dzīvi ASV, pavadīs atlikušo mūžu cietumā.

Bet Makafī advokāts Nišai Sanans norādīja, ka viņš bija iecerējis cīnīties pret visām apsūdzībām.

"Šī atkal ir ASV valdība, kas mēģina sodīt Džonu Makafī," trešdien sacīja Sanans.

"Šis cilvēks bija cīnītājs. Un ikviens, kas viņu pazina, prātā viņš vienmēr būs cīnītājs."

Makafī ir uzņēmējs, kurš dzimis Glosteršīrā, Anglijā. Pirmo reizi viņu pamanīja 1980. gados, kad viņš nodibināja savu tehnoloģiju uzņēmumu un izlaida "McAfee VirusScan".

Lai arī viņš bija datoru drošības celmlauzis, viņš reiz BBC atzina, ka nekad nav izmantojis šo programmatūru savos datoros vai arī jebkuru citu pretvīrusu programmatūru šajā jautājumā.

"Es sevi pasargāju, pastāvīgi mainot savu IP [interneta protokola] adresi, nepievienojot savu vārdu nevienai ierīcei, kuru izmantoju, un neapmeklējot vietnes, kur jūs varētu uzņemt vīrusu," viņš teica BBC tehnoloģiju reportierim Leo Kelionam 2013. gadā.

"Piemēram, pornogrāfijas vietnes, es vienkārši tur neeju."

2019. gadā Makafī pauda nicinājumu pret nodokļiem, tvītojot, ka astoņus gadus nav iesniedzis nodokļu deklarācijas, jo "nodokļu uzlikšana ir nelikumīga".

Tajā pašā gadā viņš tika īslaicīgi aizturēts Dominikānas Republikā par iespējamu ieroču ievešanu valstī.

Makafī bija drosmīgs, neapdomīgs un nekad nebija tālu no nākamā skandāla.

Viņa dibinātais uzņēmums bija ārkārtīgi veiksmīgs un padarīja viņu par bagātu cilvēku. Šajā procesā viņš arī palīdzēja izveidot vairāku miljardu dolāru datoru drošības programmatūras nozari.

Tas bija viņa temperaments, kas viņam sagādāja nepatikšanas visa mūža garumā.

2012. gadā viņš tika arestēts Gvatemalā, kur policija izmeklēja viņa paziņas nāvi. Viņš vienmēr noliedza jebkādu saistību ar slepkavību.

Ievērojams libertārs, saistošs runātājs un kriptogrāfijas entuziasts, Makafī joprojām spēja nopelnīt naudu. Viņa pēdējais konflikts ar tiesībsargājošām iestādēm bija saistīts ar iespējamo nodokļu nemaksāšanu.

Viņu pamatoti atcerēsies kā nozīmīgu figūru 1980. un 1990. gadu tehnoloģiju nozares attīstībā. Bet viņu atcerēsies arī kā dziļi pretrunīgi vērtētu personību, kura reizēm šķita nodomājusi iet dzīvē tādu ceļu, kas varētu radīt nepatikšanas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu