"Cik esmu redzējis, Līgatnē tik lielu nav, es arī nezināju, ka dzīvē lāči ir tik lieli." Par satikšanos ar lāci stāsta naukšēnietis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zdeněk Macháček/unsplash

Matīss dzīvo netalu no Igaunijas robežas Naukšēnu novadā. Viņš kā ierasts devies uz barotavu un sastapis lāci, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Eju un skatos – guļ tur viens!" par savu piedzīvojumu stāsta Matīss, kurš sākumā pat nespējis iedomāties, ka tur guļ lācis. Tikai pieejot tuvāk tapis skaidrs, ka tas ir pekainis, kurš mielojies ar barotavā atstāto pārtiku. Nolēmis, ka pekainis noteikti jāiemūžina, tāpēc gājis atpakaļ uz māju, iekāpis traktorā un atgriezies notikuma vietā.

"Uzkāpu uz traktora, viņš apgāja ap mani aplīti, domāju, ka lēks virsū, braukšu prom, bet neizskatījās agresīvs. Viņš uz mani uzmeta aci un viss, apgūlās zālītē, likās, ka gaida, kad aiziešu prom un varēs līst atpakaļ pie kukurūzas," atceras Matīss.

"Cik esmu redzējis, Līgatnē tik lielu nav, es arī nezināju, ka dzīvē lāči ir tik lieli," stāsta Matīss.

Tieši Igaunijas pierobežā visbiežāk sastop lāčus.

Ja pirms desmit gadiem bija informācija par to, ka Latvijā sastopami 3-10 lāči, tad šobrīd jaunākā pieejamā informācija liecina, ka Latvijā ir 30-60 lāču.

"Nav noslēpums, ka Igaunijā lāču ir daudz – vairāki simti. Lāčus ir atļauts medīt, savukārt tas, ko igauņi dara, lai palīdzētu un veicinātu to, ka lāču populācija arī Latvijā pamazām pieaug, ir tas, ka pierobežas zonā ir aizliegtas medības," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode.

Latvijā vairāk esot sastopami tēviņi, un, lai arī to svars ir ap 300 kilogramiem, bet garums divi ar pusi metri, šie dzīvnieki nav uzskatāmi par bīstamiem.

"Nevajag strauji kustēties un strauji skriet, ieteicams saglabāt veselo saprātu un pamazām virzīties prom," iesaka Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu