Singapūras amatpersonas nāk klajā ar stratēģiju cīņā ar Covid-19 ceļā uz "jauno normālo"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Singapūra.
Singapūra. Foto: AFP/SCANPIX

Singapūrā grasās ieviest jaunu plānu saistībā ar Covid-19 izplatību, mēģinot sadzīvot ar to gluži kā ar gripu, vēsta amatpersonas. Stratēģija uz "jauno normālo" balstīsies uz četriem stūrakmeņiem - vakcināciju, testēšanu, ārstēšanu un sociālo atbildību.

Trīs ministri, kuri vada Singapūras valdības darba grupu cīņā ar pandēmiju, jauno stratēģiju aprakstījuši laikrakstā "The Straits Times".

Veselības ministrs Ons Jekuns, tirdzniecības un rūpniecības ministrs Gans Kimjons un finanšu ministrs Lorenss Vons norāda, ka "Covid-19 visdrīzāk neizzudīs nekad", taču ar laiku slimība varētu kļūt endēmiska.

"Mēs nevaram to pilnībā iznīdēt, taču varam pandēmiju padarīt par kaut ko mazāk draudīgu - kā gripu, plaukstu-pēdu-mutes slimību vai vējbakas, un atgriezties savā ierastajā dzīvē," uzsver ministri.

Lai to panāktu, izstrādāta sākotnējā stratēģija, kas balstās uz četriem pamatprincipiem: vakcināciju, testēšanu, ārstniecību un sociālo atbildīgumu.

Singapūra izvirzījusi mērķi, ka līdz jūlija sākumam pirmo Covid-19 vakcīnas devu būs saņēmušas divas trešdaļas iedzīvotāju, savukārt līdz valsts svētkiem 9. augustā divas trešdaļas sabiedrības būs izgājušas pilnu vakcinācijas kursu.

"Pierādījumi skaidri parāda, ka vakcīnas ļoti efektīvi samazina inficēšanās un arī transmisijas risku. Inficēšanās gadījumā vakcīnas palīdz novērst smagu Covid-19 simptomu rašanos," norādīts rakstā. "Izraēlas pieredze parāda, ka vakcinēto vidū inficēšanās notiek 30 reižu mazākā apmērā nekā starp nevakcinētiem cilvēkiem. Arī hospitalizācijas rādītāji vakcinēto vidū ir desmitreiz mazāki."

Foto: REUTERS/Edgar Su

Ministri norāda, ka, rodoties jaunām Covid-19 mutācijām, nākotnē varētu rasties vajadzība pēc papildu vakcīnām. Gatavojoties šādam scenārijam, Singapūra pieļauj "vairāku gadu vakcinācijas programmas" izstrādi. 

Singapūrā plānots mainīt līdzšinējo testēšanas stratēģiju. Tā vairs nekoncentrēsies uz kontaktpersonu izsekošanu un izolēšanu, bet gan tiks izmantota drošas pasākumu, sociālo aktivitāšu un ceļojumu norises nodrošināšanai. Lai testēšana būtu ērtāka un rezultāti būtu pieejami ātri, papildus polimerāzes ķēdes reakcijas jeb PCR testiem tiks izmantoti ātrie testi, tai skaitā tādi, ko cilvēki var paši veikt mājas apstākļos.

Izstrādes stadijā ir arī izelpas testi, kuru rezultātu var nolasīt divu minūšu laikā. Testus plānots plaši izmantot lidostās, ostās, birojos, tirdzniecības centros, slimnīcās un izglītības iestādēs.

Stratēģijas trešais pamatprincips būs esošo un jauno terapiju izmantošana. 

Savukārt pēdējais stratēģijas pamatakmens ir sociālais atbildīgums. "Tas, vai varēsim sadzīvot ar Covid-19, būs atkarīgs arī no singapūriešu [..] kolektīvās uzvedības," raksta ministri. Viņi aicina ievērot personīgo higiēnu, sliktas pašsajūtas gadījumā izvairīties no socializēšanās un nedoties uz darbu slimiem.

Foto: EPA/WALLACE WOON

"Jaunais normālais, iespējams, varētu izskatīties šādi. Pirmkārt, inficēts cilvēks var atveseļoties mājās, jo pēc vakcinācijas simptomi lielākoties ir viegli.

Arī vairums apkārtējo būs vakcinēti, tāpēc transmisijas risks būs zems. Būs mazāk jāsatraucas par veselības sistēmas pārslodzi. Otrkārt, nebūs vajadzības veikt masveidīgu kontaktpersonu izsekošanu un izolēšanu katru reizi, kad tiks atklāts inficēšanās gadījums. Cilvēki varēs paši regulāri testēties ar vienkāršiem dažādu veidu testiem. Pozitīva rezultāta gadījumā inficēšanās faktu varēs apstiprināt ar PCR testu un pašizolēties," uzskaita ministri. 

"Treškārt, tā vietā, lai katru dienu monitorētu Covid-19 inficēšanās rādītājus, mēs koncentrēsimies uz iznākumiem - cik daudzi saslimst smagi, cik daudzi nonāk intensīvās aprūpes nodaļās, cik daudziem nepieciešams skābeklis un tā tālāk. Līdzīgi tiek uzraudzīta gripa.

Ceturtkārt, mēs pakāpeniski varēsim atcelt ierobežojumus un atsākt lielus pasākumus. Uzņēmumiem būs skaidrība, ka to darbībā nebūs traucējumu. Piektkārt, mēs atkal varēsim ceļot - vismaz uz tām valstīm, kas spēs kontrolēt vīrusu un padarīt to par endēmisku normu. Mēs atzīsim viens otra vakcinācijas sertifikātus. Ceļotāji, īpaši vakcinētie, varēs paši testēties pirms izbraukšanas, bet, atgriežoties ar negatīvu testu, viņiem nebūs karantīnas perioda."

Nelielajā pilsētvalstī Singapūrā dzīvo mazāk nekā seši miljoni cilvēku. Kopš pandēmijas sākuma tur ziņots par 62 500 inficēšanās gadījumiem ar Covid-19, bet tikai 36 nāves gadījumiem. Singapūra tiek ierindota starp valstīm, kuras visveiksmīgāk apkarojušas Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu