Krievijas prezidents neatbalsta obligātu vakcinēšanos pret Covid-19

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis, ka neatbalsta ideju par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19, tomēr aicinājis iedzīvotājus vakcinēties.

Krievijā trešdien otro dienu pēc kārtas reģistrēts rekordliels Covid-19 upuru skaits - 24 stundu laikā miruši 669 cilvēki, liecina valdības publiskotie dati.

Krievijā pašreiz strauji izplatās jaunā koronavīrusa Indijas jeb delta paveids, bet vakcinācijas kampaņas temps ir sarucis.

Lai gan bezmaksas vakcīnas pret Covid-19 Krievijā pieejamas jau kopš decembra sākuma, tikai aptuveni 15% Krievijas iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, liecina informācija, kas publiskota tīmekļa vietnē "Gogov", kura seko pandēmijas statistikai reģionos.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins devis rīkojumu uzņēmumiem organizēt darbu no mājām 30% nevakcinēto darbinieku, un restorāniem turpmāk būs atļauts apkalpot iekštelpās tikai vakcinētos cilvēkus un cilvēkus, kas pārslimojuši Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā.

Maskava arī kļuvusi par pirmo Krievijas pilsētu, kas pieprasījusi, lai vismaz 60% no strādājošajiem pakalpojumu nozarē līdz augusta vidum tiek pilnībā vakcinēti. Maskavas piemēram šajā ziņā sekojuši vairāk nekā desmit Krievijas reģioni.

Šīs prasības raisījušas bažas, ka galu galā visiem Krievijas iedzīvotājiem nāksies obligāti vakcinēties, taču Putins šodien pavēstīja, ka neatbalsta obligātu vakcinēšanos.

"Es neatbalstu obligātu vakcinēšanos. (..) Ir svarīgi klausīties nevis cilvēkos, kuri maz zina par šo un izplata baumas, bet speciālistos," sacīja Putins, atbildot uz jautājumiem, ko iedzīvotāji izteica pa telefonu ikgadējā Putina jautājumu un atbilžu sesijā.

Aptaujas liecina, ka vairums krievu nevēlas vakcinēties un sevišķi skeptiski ir noskaņoti pret Krievijā izstrādātajām Covid-19 vakcīnām "Sputnik V", "EpiVacCorona", "CoviVac" un "Sputnik Light", kam ir tikai viena deva.

Putins sacīja, ka četras Krievijā ražotās vakcīnas ir labākas par ārzemju alternatīvām, konkrēti minot "AstraZeneca" un "Pfizer" vakcīnas. Viņš atklāja, ka pats ir vakcinējies ar "Sputnik V".

Kremlis otrdien atzina, ka nebūs iespējams sasniegt mērķi vakcinēt 60% iedzīvotāju līdz rudenim.

Kritiķi uzskata, ka trešo vīrusa vilni izraisījis ierobežojumu trūkums. Jautāts, vai viņš atbalsta jaunu ierobežojumu ieviešanu, Putins sacīja, ka to vietā reģionālās varasiestādes atbalsta lokalizētu obligātu vakcinēšanos un citus pasākumus, lai nebūtu nepieciešams ieviest jaunus karantīnas režīmus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu