Lēmums par Ogres tilta izgaismošanu Ungārijas karoga krāsās sašķeļ internetu (49)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ogres novads/Facebook.com

Paužot solidaritāti Ungārijā pieņemtajam pret LGBTQI+ kopienu vērstajam likumam, no 29. jūnija līdz 6. jūlijam vakarā Ogres tilts tiks izgaismots Ungārijas karoga krāsās, vēsta Ogres novada ieraksts sociālo tīklu vietnē "Facebook".

Ogres novads sociālo tīklu vientē "Facebook" vēstīja: "Aktualizējot konservatīvu un gadu garumā pārbaudītu vērtību lomu mūsdienu ģimenē, kā arī paužot atbalstu Ungārijai par pieņemto likumu, kas ļauj vecākiem pašiem izlemt, kādas vērtības saņems viņu bērni, kā arī liedz nepilngadīgo vidū popularizēt homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu, no 29. jūnija līdz 6. jūlijam līdz ar tumsas iestāšanos lokveida gājēju tilta un jaunā gājēju tilta arka iemirdzēsies Ungārijas karoga krāsās."

Arī Ogres mērs Egils Helmanis sociālo tīklu vientē "Facebook" komentējis tilta izgaismošanu: "Savā iecietībā esam aizgājuši pārāk tālu! Ir robežas, kuras pārkāpt nedrīkst un nevajag! Ja skolēnu dziesmu svētkiem ir jānotiek attālināti, bet seksuālo minoritāšu svētku gājiens drīkst notikt klātienē, tad te vairs nav runa pat par dubultiem standartiem, bet gan par satraucošu vērtību maiņu un vispārpieņemtu normu un vērtību diskriminēšanu!"

Ogres novada lēmums ir izraisījis plašu ažiotāžu sociālo tīklu lietotāju vidū. Zem Ogres novada ieraksta kāds sociālo tīklu lietotājs komentēja: "Savus politiskos uzskatus varētu paust, katrs pie savas mājas uzraujot gaisā karogu pēc sirds patikas. Savu politisko nostāju paust, izmantojot amatu un pilsētas infrastruktūru, kā arī līdzekļus ir vismaz nekorekti. Tas nav visu ogrēniešu viedoklis, lai šādi to prezentētu."

Viedokļi par šo lēmumu dalās. Kāda sociālo tīklu lietotāja rakstīja: "Tik superīgs mums mērs! Atbalsta ģimeniskas vērtības!"

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) 13 dalībvalstis 22. jūlijā pauda "nopietnas bažas" par Ungārijā nule kā pieņemto likumu, kas diskriminē homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu kopienas (LGBTIQ) cilvēkus, grozījumu atbalstītājiem aizbildinoties ar nepieciešamību aizsargāt bērnus.

"Ar LGBTIQ kopienas cilvēku noniecināšanu tiek acīmredzami pārkāptas viņu pamattiesības uz cieņu, kas tiek aizsargātas ES hartā un starptautiskajās tiesībās,"

teikts paziņojumā, ko parakstījušas Francija, Īrija, Spānija, Vācija, Baltijas un Beniluksa valstis, kā arī Ziemeļvalstis.

Paziņojums izplatīts, Luksemburgā ES Eiropas lietu ministriem tiekoties sanāksmē, kas bija veltīta likuma varas jautājumiem Ungārijā un Polijā. Abas šīs valstis izpelnījušās Briseles pārmetumus par novirzīšanos no Eiropas vērtībām.

Ungārijas valdība pagājušajā nedēļā pieņēma likumu, aizliedzot izglītības programmas un materiālus bērniem, kas nepilngadīgo vidū popularizē homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

Ungārijā pieņemtie likumu labojumi "diskriminē LGBTIQ kopienas cilvēkus un pārkāpj tiesības uz izteiksmes brīvību, aizbildinoties ar bērnu aizsardzību", teikts ES valstu paziņojumā.

Likums "pelnījis nosodījumu", norādīja ES valstis, piebilstot, ka "iekļaujoša attieksme, cilvēka cieņa un vienlīdzība ir mūsu ES pamatvērtības, un mēs nevaram piekāpties attiecībā uz šiem principiem".

Eiropas Komisijai ir "jāizmanto visi tās rīcībā esošie instrumenti, lai nodrošinātu, ka ES tiesību akti tiek pilnībā ievēroti, arī nododot šo jautājumu ES Tiesai," teikts paziņojumā.

Nacionālā apvienība (NA) aicinās premjerministru Krišjāni Kariņu skaidrot viedokļa paušanu Latvijas vārdā saistībā ar jaunu Ungārijas likumu, ko Eiropas Komisija (EK) uzskata par tā dēvēto LGBTI (lesbietes, gejus, biseksuāļus, transpersonas un interseksuāļus) diskriminējošo.

Politiskā spēka pārstāve sacīja, ka Kariņš Latvijas vārdā parakstījis atklātu vēstuli, kas tapusi, reaģējot uz jaunu Ungārijā pieņemtu likumu. Tas ļauj vecākiem pašiem izlemt, kādu seksuālo izglītību saņems viņu bērni, kā arī liedz nepilngadīgo vidū popularizēt homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

NA norāda, ka Latvijas vārdā parakstītā vēstule nav iepriekš apspriesta koalīcijas partneru vidū, tādēļ partija aicinās premjeru uz NA valdes un Saeimas frakcijas kopīgu sēdi, kas notiks pirmdien, 28.jūnijā, attālinātā formātā. Partijas ieskatā, ir nepieciešams premjera skaidrojums valsts nostājas paušanai par konkrēto jautājumu, kas iepriekš nav izdiskutēts.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu