"Kāds gan es biju idiots..." Brita un ukrainietes viltus laulības mūža iekrājumu vērtībā (11)

Foto: Na_Studio/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad brits, kurš bija ieradies Ukrainā ar labdarības organizāciju, saderinoties ar kādu vietējo, bija drošs, ka priekšā ir jauna un laimīga ģimenes dzīve Odesā. Viņš kļūdījās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Džeimsa (vārds mainīts) mašīna piebrauca pie kādas villas. 52 gadus vecais brits šo brīdi bija gaidījis jau vairākus mēnešus, kopš sāka satikties ar savu līgavu Irinu.

Viņš bija saviļņots, kad ieraudzīja savu 20 gadus jaunāko līgavu skaisti tērpu pie restorāna Melnās jūras krastā, bet viņai apkārt - Irinas vecākus un 60 solīdi apģērbušos viesus - vismaz tā viņam likās.

Viņš izkāpa no automašīnas, un viņu pavadīja visu aplausi.

Tā bija 2017. gada karsta vasaras diena, banketa galdi bija saklāti turpat ārā, blakus villai.

Džeimss un Irina deva zvērestu viens otram zem ziedu arkas. Tai bija jābūt laimīgākajai dienai vīrieša mūžā, bet viņš pat nenojuta, cik greizi viss varētu aiziet.

Pusnaktī vīrietis viens pats gulēja slimnīcā. Visticamāk, kaut kas bija iejaukts viņa dzērienā. Un, lai arī viņš tik tiešām bija apprecējies, tas nenotika ar iecerēto līgavu. Džeimss apprecējās ar kāzu rīkotāju.

Šis ir stāsts par to, kā Džeimss pazaudēja visas dzīves garumā iekrāto, un kā Ukrainas tiesu sistēma par vīrieti izņirgājās. Atgriežoties Lielbritānijā, viņš par notikušo nevienam nestāstīja.

Šerloks Holmss?

Lanzerovska ielā, pašā Odesas centrā, atrodas durvis ar vīrieša atpazīstamā cepurē un pīpi mutē siluetu uz tām.

Tās atverot un izejot cauri iekšpagalmam, jūs nonākat privātdetektīva Roberta Papinjana birojā. Viss notiek, ievērojot īsto stilu - Šerloka pierakstu klade, Šerloka vizītkartes un pat viņa zvana signāls bija seriāla tituldziesma.

Tomēr, par spīti tam, šī privātdetektīva metodes izrādījās pavisam citādākas nekā Beikerstrītā redzētais.

"Mēs nesadarbojamies ar policiju," ar vieglu smaidu paziņo privātdetektīvs.

"Šī nauda tika iegūta nelegālā veidā, tāpēc mums nākas meklēt nelegālus veidus, lai to atgūtu."

Kvartāla attālumā no viņa biroja atrodas Deribovska iela, kas pildīta ar bāriem un restorāniem.

Ja kādu reizi, apmeklējot Odesu, uz tās nonāksiet, visticamāk redzēsiet ārzemju vīriešus vietējo dāmu sabiedrībā, bet uz blakus krēsla - maisiņus no dažādiem dizaineru veikaliem.

Ukraina ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā - vidējā alga tur ir vien 350 eiro mēnesī.

Mīlas dzīve gan tur piedzīvo rožainus laikus. Tā ir daudzveidīga un iekļauj sevī visu, sākot ar apmaksātiem e-pastiem līdz "romantiskām tūrēm", par kurām tūristiem maksā tūkstošus, lai izvēlētos sev tīkamāko ukraiņu sievu. Tomēr Džeimss apgalvo, ka neieradās Odesā, lai meklētu mīlu.

Viņš tur bija kopā ar labdarības organizāciju. Džeimss nekad iepriekš nebija strādājis ārvalstīs, bet ātri vien tika iesaistīts kādā projektā kopā ar tulkotāju Jūliju. Vairākus mēnešus viņš pavadīja, braukājot starp divām vietām - Odesu un savu pamatdarbu atpakaļ mājvietā.

Tomēr kādā no reizēm spēcīga sniega vētra izjauca viņa plānus doties mājup, un viņa tulkotāja Jūlija uzaicināja uz tikšanos ar kādu viņas draudzeni. Tā bija 32 gadus vecā Irina.

"Viņa man uzreiz pastāstīja par savām divām iepriekšējām laulībām un to, kāpēc nekad vairs nevēlas apprecēt ukrainieti," atminas Džeimss.

Neraugoties uz iespaidīgo vecuma starpību, starp abiem radušās dzirksteles, un vairākus vakarus pēc kārtas abi izbaudījuši Odesas naktsdzīvi un viens otra kompāniju.

Viņiem kopā bija jautri, tomēr viņi nekad nepalika divatā. Irina nerunāja angļu valodā, bet Džeimss - ne krievu, ne ukraiņu, tāpēc viņus teju visu laiku pavadīja Jūlija, kura, starp citu, par to saņēma 150 ASV dolāru dienā.

"Bija nedaudz savādi, ka kāds atkārto visu mūsu teikto, bet starp mums bija uzjundījušas jūtas," atklāj vīrietis.

Dīvainā kārtā, viņi varēja labāk komunicēt, kad bija šķirti. Viņi sazinājās, izmantojot vietni "Viber", kurai ir tulkošanas opcija.

"Tu man parādīji īstu pasaku, liels tev par to paldies. Es ticu TEV. Tikai tu vari sniegt man prieku, es mīlu tevi," kādā no ziņām rakstīja Irina.

Turpmāko pusgadu viņi satikās katru reizi, kad Džeimss bija Odesā. Viņi ēda dārgos restorānos un regulāri apmeklēja operu.

Tomēr līdz tuvībai, pat skūpstiem, pāris tikpat kā netika. Ar viņiem vienmēr bija Jūlija, caur kuru Irina Džeimsam bija paziņojusi, ka netic tuvībai pirms kāzām.

"Tolaik nodomāju - kas par vērtībām! Viņa nu gan ir labi audzināta," stāsta Džeimss.

Saderināšanās

Pāris saderinājās astoņus mēnešus pirms kāzām pie tās pašas villas. No priecīgās dienas pat palicis atmiņu video, kurā saviļņotais pāris dejo. Džeimss tajā ir nedaudz neveikls, bet Irina smaidīga māj kamerai.

Tas notika 11 mēnešus pēc viņu pirmās tikšanās reizes. Fonā skanēja romantiska dziesma, bet no griestiem vizuļoja spīdumi.

Džeimss šo lēmumu pieņēmis, zināmā mērā izjūtot spiedienu no Irinas un Jūlijas. Viņš stāsta, ka bija iemīlējies, taču nebija pilnībā pārliecināts par savu izredzēto.

"Viņa gribēja tikt prom no šīs valsts. Viņa nav stulba, gribēja veidot savu dzīvi ārpus Ukrainas, un mūsu attiecības bija mūsu abu interesēs," stāsta Džeimss.

Viņš apmaksāja angļu valodas nodarbības cerībā, ka tas palīdzēs Irinai uzsākt jaunu dzīvi vieglāk, tomēr pēc vairākām sarunām ar valdības pārstāvjiem bija skaidrs, ka pārvākšanās tik viegli nenoritēs.

"Mēs sapratām, ka tas aizņems vairākus gadus," Džeimss turpina.

Tā nu vīrietis pieņēma radikālu lēmumu sākt jaunu dzīvi Odesā. Viņš pārdeva savu māju, aizgāja no darba un, Irinas mudināts, sāka meklēt jaunu dzīvesvietu Ukrainā.

"Tika it kā sagaidīts, ka es iegādāšaos mums māju, kas simbolizētu kaut kādu stabilitāti mūsu attiecībās. Mani draugi Lielbritānijā uzskatīja, ka tas ir ļoti nopietns solis, taču priecājās par mani un iespēju sākt jaunu dzīvi," stāsta Džeimss.

Neviens nemaz nenojauta, ka tas ir tikai sākums neskaitāmām problēmām.

Mājoklis

Pārskaitīt naudu no Lielbritānijas uz Ukrainu nav vienkārši.

Džeimsam bija jākļūst aizdomīgam brīdī, kad, tā vietā, lai naudu skaitītu uz Irinas kontu, "dzīvokļa iegādei" sieviete lūdza pārskaitīt 200 tūkstošus uz kāzu rīkotājas Kristīnas uzņēmuma kontu.

Viņam tas likās nedaudz aizdomīgi, taču Džeimss naudu pārskaitīja. Kad tā bija "ieripojusi" kontā, notikumi uzņēma apgriezienus.

Irina paziņoja, ka banka šo naudas summu izsniegs tikai, ja Džeimss būs precējies. Ar Kristīnu. Viņa mierināja, ka tā būšot tikai formalitāte, kuru varēs atsaukt burtiski desmit minūtes pēc tam.

Vien dažas dienas pirms kāzām Džeimss bija nonācis neapskaužamā situācijā - viņa līgava draudēja atsaukt kāzas, ja viņš neapprecēs citu sievieti, lai Irina varētu iegādāties mājokli.

"Esmu pilnīgā neizpratnē. Tu taču negribi, lai savu radinieku priekšā izskatos pēc prostitūtas," Irina rakstīja Džeimsam.

"Mani vainoja, ka 60 viesu priekšā pazemošu savu līgavu," atminas Džeimss.

2017. gada 10. jūlijā, ar savas līgavas svētību, Džeimss apprecēja savu kāzu rīkotāju Kristīnu.

Džeimss apgalvo, ka Irina priekos gluži vai lēkusi. Un tam bija iemesls. Banka izsniedza naudu, un tajā pašā dienā abas sievietes paziņoja, ka visi 200 tūkstoši iztērēti dzīvokļa iegādei.

Vēlāk Džeimss uzzināja, ka dzīvoklis ir vien 60 000 vērts, kā arī bez viņa, dzīvoklim ir vēl viena īpašniece - Kristīna.

"Kāds gan es biju idiots," atzīst apkrāptais vīrietis.

Kāzas

Dienu pēc kāzām ar Kristīnu Džeimss aizbrauca uz villu, kurā grasījās apprecēt Irinu.

Viņš plānoja neļaut formalitātēm izjaukt viņa kāzu dienu - viņš grasījās nosvinēt skaistas kāzas, izšķirties no Kristīnas un tad kārtot formalitātes ar Irinu. Saprotams, par visu maksāja viņš.

Ukraina ir salīdzinoši lēta valsts, taču, skatoties uz Kristīnas izsniegto rēķinu par kāzām 20 tūkstošu vērtībā, tā teikt nevarētu. 

Tajā brīdī bilde kļuva skaidrāka - viņš ticis apkrāpts. Cenas - uzpūstas, kāzu viesi - noalgoti. Pat Irinas māte izrādījās tulkotājas Jūlijas mamma.

Visticamāk, Džeimss bija vienīgais cilvēks kāzās, kurš domāja, ka viss notiek pa īstam.

Vēl tikai trūka uzzināt, ka trīs mēnešus pirms tikšanās ar Džeimsu Irina apprecēja vīrieti vārdā Andrejs Sikovs.

Izrādījās, ka arī Kristīna bijusi precēta sieva, bet viņas vīrs bijis ar mieru uz laiku izšķirties un pēc tam, kad nauda bija izkrāpta, laimīgais pāris atkal apprecējās.

Pēckāzu vakarā, kad shēma bija atkosta, notika kas šokējošs. Džeimss uzskata, ka sieviete, kas izlikās par Irinas māti, viņu sazāļoja.

"Viņa visu laiku man piedāvāja dzērienu. Esmu pārliecināts, ka viņa tajā kaut ko bija iejaukusi. Es sāku nekontrolējami trīcēt, un mani no pasākuma aizveda," stāsta Džeimss.

Atlikušo nakti vīrietis pavadīja slimnīcā, bet viņa jaunā sieva atteicās viņu apmeklēt, aizbildinoties, ka viņš piedzēries un apkaunojis viņu visu viesu priekšā.

Turpmākās nedēļas sieviete no sava jaunā vīra izvairījās apgalvojot, ka slikti jūtas un pati atrodas slimnīcā.

"Esmu slimnīcā, bet tu uz šejieni nākt nevari, jo oficiāli neesam precējušies. Papīros tava sieva ir Kristīna. Mana māte ir vienīgā, kura var mani šeit apmeklēt," Džeimsam rakstīja Irina.

Viņš pārskaitīja vēl 12 tūkstošus "Irinas ārstēšanai".

Šim murgam pienāca gals, kad Džeimss uzzināja, ka iegādātā dzīvokļa vērtība patiesībā ir 63 tūkstoši - par 140 tūkstošiem mazāk kā viņš tam bija iztērējis.

Visbeidzot viņš saprata, ka Irina izkrāpusi 250 tūkstošus ASV dolāru - divas trešdaļas no visa viņa mūža laikā krātā.

"Manī viss trīcēja. Tas stāvēja pāri manai saprašanai par cilvēcību. Kā visi šie cilvēki varēja to darīt, vienlaicīgi izliekoties, ka viss ir kārtībā," neizpratnē ir Džeimss.

Nekāda taisnīguma

Viņam izdevās saglabāt vēsu prātu, nevis ieslīgt dziļās dusmās. Viņš veltīja savu enerģiju, lai cīnītos par taisnību un savas naudas atgūšanu.

"Man bija visi nepieciešamie pierādījumi - ekrānuzņēmumi ar sarakstēm un banku darījumi, es biju drošs, ka viss nokārtosies," stāsta Džeimss.

Tomēr viņš saskārās ar vistiešāko apmānu. Ukrainas policijā Džeimss bija veselas četras reizes, katrā no tām stāstot un rādos visus pierādījumus, taču viņam vienkārši smējās sejā.

Ukrainas policija, īpaši Odesā, nevar lepoties ar labu reputāciju noziegumu atklāšanā.

"Ir reizes, kad viņi nedara pilnīgi neko. Mums ir jālūdzas," atklāj Džeimsa advokāte Anna Koserga.

Bieži nepieciešams likumsargus piekukuļot, tomēr to Džeimss darīt nav bijis ar mieru.

Irinu un Kristīnu nopratināja, tomēr, par spīti visiem Džeimsa iesniegtajiem dokumentiem, krimināllietu neuzsāka.

Vienīgais labums, ko izdevies iegūt - Džeimss ir vienīgais dzīvokļa īpašnieks. Viņš to nepārdod cerībā, ka pēc pandēmijas tā vērtība kāps, bet viens ir skaidrs - līdz 200 tūkstošiem, ko par to samaksāja pats Džeimss, tā vērtība neuzkāps.

"Cita spēle."

Tā kā policija neizrādījās noderīga, Džeimss uzmeklēja privātdetektīvu Robertu Papinjanu - Odesas Šerloku Holmsu.

"Mēs centāmies iet pareizo ceļu, taču nu mums ir jāspēlē cita spēle," teic Džeimss.

Papinjans savas metodes neslēpj - viņš atzīst, ka reizēm savus mērķus nežēlo.

Pie viņa biroja durvīm stāv trīs spēcīgas miesasbūves vīrieši.

Privātdetektīvs skaidro, ka, lai arī krāpšanu organizējušas sievietes, sekas viņš izvēlas risināt ar viņu sievām. Papinjans dalījās ar vīru kontaktiem arī ar BBC, kuri, sazinoties ar Kristīnas vīru Denisu noskaidroja, ka viņam visu laiku sekojot kāda automašīna, kas, visticamāk, ir privātdetektīva cilvēks.

Irinas vīrs gan izsakās, ka viss notikušais "esot pārpratums". Viņš iedeva savas sievas telefona numuru, taču Irinu sazvanīt tā arī nevienam neizdevās. Sievietes profils joprojām atrodams iepazīšanās portālā. Tur viņa piereģistrējusies, ka "auklīte - šķirtene, kura sola savu sirdi kādam vientuļam vīrietim".

Tagad Džeimss izmanto "Viber" tulkošanas opciju saziņai ar Papinjanu, nevis Irinu un joprojām cer atgūt kaut daļu naudas.

Viņš dzīvo tālāk un turpina nodarboties ar labdarību. Savu patieso identitāti, daloties savā stāstā, viņš slēpj, jo negrib satraukt ne savus darbiniekus, ne ģimeni.

"Nu, ko viņi teiks? Kāds es biju muļķis? Pilnīgi pareizi," nosaka vīrietis.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu