Iedvesmojošas mācības, kuras pasaulei atstājusi leģendārā Areta Frenklina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Areta Frenklina
Areta Frenklina Foto: Reuters/ScanPix

20. un 21. gadsimta ikona, 18 "Grammy" balvu ieguvēja un soulmūzikas karaliene – tā ir izcilā amerikāņu dziedātāja un pianiste Areta Frenklina. Skatuves dīvu patiesi aizrāva mūzika un viņa neapturami devās savu sapņu virzienā, tādēļ noteikti varam daudz mācīties no leģendārās personības pieredzes.

Areta bija ceturtais bērns ģimenē - viņa piedzima 1942. gada 25. martā. Savā dzīvē dziedātāja sastapās ar dažādiem izaicinājumiem – sešu gadu vecumā izšķīrās viņas vecāki, vēlāk aizsaulē aizgāja Aretas mamma. Savukārt pašai pirmais bērns nāca pasaulē vien 12 gadu vecumā, kā arī daļu dzīves pavadīja vardarbīgās attiecībās.

Areta Frenklina bija gan izcila mūziķe, gan arī dzīvesgudrs cilvēks, no kura ikviens var ko mācīties. Pirmdien, 5. jūlijā, plkst. 22.00 kanālā "National Geographic" sāksies aizraujošs seriāls "Ģēnijs: Areta", kura astoņās sērijās varēs tuvāk iepazīt leģendārās dziedātājas dzīvi un bagātīgo devumu pasaulei.

Gaidot seriāla pirmizrādi, aicinām ielūkoties Aretas Frenklinas dzīves līkločos un piecās svarīgākajās atklāsmēs, ko varam no viņas mācīties.

#1 Koncentrējies uz to, kas Tev svarīgs

Jau agrā jaunībā Frenklina zināja, ka viņai piemīt vērtīgas muzikālās spējas un nepārspējama balss. Mūziķe ar savu pirmo solo dziesmu uzstājās baznīcā. Jau tad bija skaidrs, ka viņai muzicēšana un atrašanās publikas priekšā rada milzīgu prieku. Kopš tā brīža Areta nekad nav šaubījusies par savu izvirzīto mērķi - kļūt par veiksmīgu dziedātāju.

Lai arī Frenklinai bija izteikts talants, kas palīdzēja viņas karjeras attīstībai, ir svarīgi atcerēties - ja izvirzītais mērķis saistīts ar to, ko tiešām vēlies darīt, būs daudz vieglāk ticēt sev, turēties pie mērķa un novērtēt to. Areta bija ļoti pārliecināta par sevi, tādēļ spēja sasniegt karjeras virsotnes.

#2 Mācies no dzīves pārbaudījumiem un izmanto tos savā labā

Neskatoties uz veiksmīgo karjeru, Frenklinas dzīve bija pārbaudījumu pilna - mātes zaudēšana un pirmā bērna piedzimšana pavisam agrā vecumā, kā arī neveiksmīgās attiecības. Seriālā

"Ģēnijs: Areta" ir epizode, kur dziedātāju pēc uzstāšanās kronē par soulmūzikas karalieni, taču tajā brīdī neviens nenojauš, ka pirms īsa mirkļa dziedātāja aizkulisēs strīdējās ar savu vīru.

Ir viegli noslēpties brīžos, kad iet grūti, bet mūziķe spēja savā dzīvē pārdzīvoto izstāstīt caur dziesmām tā, ka tas pat vēl mūsdienās iedvesmo un uzrunā cilvēkus. Viņa mācēja savas skumjas pārvērst spēcīgās dziesmās un to izpildījumos.

#3 Nepadodies, kaut ceļš uz mērķi šķiet ilgs un pat nesasniedzams

Frenklina savu karjeru sāka pavisam jauna, taču pagāja daudz gadu, kamēr citi viņu pamanīja un patiesi novērtēja. Sākotnēji Areta dziedāja mazos naktsklubos, kur gandrīz neviens nepievērsa viņai uzmanību, taču, neskatoties uz to, katra mūziķes uzstāšanās bija pārdomāta un kvalitatīva. Dziedātāja visu laiku ticēja, ka kāds viņu ieraudzīs, un tā arī vēlāk notika.

Ceļš uz mērķi bieži vien ir sarežģīts un izaicinājumu pilns. Taču no tā nevajag baidīties - šķēršļi ir jāpārvar, un jābūt neatlaidīgam, ja patiesi vēlies sasniegtu cerēto. Var paiet pat vairāki gadi, līdz nonāksi vietā, kur vēlies būt.

#4 Uzticies saviem instinktiem pat tad, ja citi tevi apšauba

Areta izmantoja savu balsi un atpazīstamību, lai cīnītos pret netaisnību. Viņa iestājās par vienlīdzību, cilvēktiesībām un pret rasu diskrimināciju. Frenklina kustību atbalstīja caur mūziku, izveidojot albumu "Jauna, apdāvināta un melnādaina" ("Young, Gifted and Black"). Tas bija ļoti politisks, taču kritiķi un sabiedrība albumu novērtēja izcili – Freklina par to ieguva arī "Grammy" balvu.

Areta sekoja saviem instinktiem, neskatoties uz tā brīža situāciju valstī, jo juta, ka var iesaistīties un palīdzēt. Viņa cīnījās kopā ar citiem un nebaidījās riskēt.

#5 Novērtē cilvēkus, kuri vēlas redzēt Tavas uzvaras

Atbalsts no apkārtējiem un "drauga plecs" ir svarīgs ikvienam. Frenklinai ļoti palīdzēja ģimene un draugi, kas rūpējās par bērniem, kamēr viņa koncertēja, kā arī nepārtraukti atgādināja, cik dziedātāja ir stipra. Šis atbalsts ļāva Aretai justies pašpārliecinātai un pārvarēt dažādus šķēršļus.

Jāpiezīmē, ka Areta bija pazemīga un ļoti novērtēja līdzcilvēkus. Jautājot par to, kā mūziķe ir sasniegusi savus mērķus, viņa vienmēr norādīja uz citiem, kas ceļā ir palīdzējuši un iedvesmojuši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu