"Arī bērns ir cilvēks, kaut maziņš." Meitu foto dēļ "Facebook" bloķē Kiviču. VBTAI un etiķetes eksperte aicina izvērtēt nepieciešamību publicēt savu bērnu bildes (27)

Foto: Dubova/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bērnu bilžu publicēšana internetā vienmēr bijis kutelīgs jautājums. Īpaši kopš 2018. gada, kad spēkā stājās Fizisko personu datu aizsardzības likums. Lai arī vecāki ir savu bērnu likumiskie pārstāvji, viņi ir arī šo bērnu aizstāvji, tāpēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāve un etiķetes eksperte Aija Strautmane aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību publicēt savu bērnu bildes.

Internetā asas diskusijas raisījusi mūziķa Andra Kiviča publicētā bilde, kurā redzama viņa sieva Liene, kā arī septiņus un astoņus gadus vecās meitas, kas pasaulē nākušas laulībā ar Madaru Kiviču. Meitenes iemūžinātas bez peldkostīma augšiņas, krūtis piesedzot ar plaukstām. 

Dienas laikā šis ieraksts no mūziķa "Facebook" profila pazuda, bet viņa profils vietnē uz 30 dienām ticis bloķēts. Par notikušo sašutusī Liene Kiviča bildi nu ievietojusi savā profilā, pie tās rakstot, ka nesaprot, kā "šī ģimenes bilde pie jūras var neatbilst kaut kādām "Facebook" vadlīnijām un politikai, kā arī, ka jābūt slimam, lai te kaut ko izlobītu".

Pie ieraksta izcēlusies vesela komentāru vētra, daļai komentējot, ka šādas kailas bildes jau nu gan publicēt nevajadzētu, nemaz nerunājot par bērnu foto publicēšanu internetā kā tādu, savukārt citi piekrīt pārim - "bilde ir brīnišķīga" un neko nosodāmu tajā nesaskata.

VBTAI pārstāve atzīst, ka šis jautājums tik tiešām ir kutelīgs, jo, lai arī vecāki ir bērna pārstāvji, ir jāpatur prātā, ka, sasniedzot apzinātu vecumu, bērns var iebilst, ka jebkad publicēts internetā, nemaz nerunājot par pusplikām bildēm.

"Bērnu bildes ir uzskatāmas par bērnu personas datiem. Zem 2018. gadā pieņemtā datu apstrādes likuma noteiktas gan prasības, gan liegumi, kuru pārkāpšanas rezultātā ir tiesības administratīvi sodīt personas, kas šos datus publicējuši.

Principā tā ir vecāku atbildība. Viņiem vairākas reizes būtu jāpadomā par bildēm, kas tiek publicētas.

Kad bērns sasniegs apzinātu vecumu, viņam var rasties iebildumi, ka vecāki ar bildēm dalījušies. Protams, vecāki ir bērna likumiskie pārstāvji, arī aizstāvji. No otras puses - fizisko datu aizsardzības likumā noteikts, ka personas datus drīkst publicēt tikai ar personas piekrišanu, bet, tā kā bērns to īsti apzināties un apstiprināt nevar, atbildību nes vecāki un rodas tāda kutelīga situācija.

Nav jau noteikts, ka vecāki nedrīkst publicēt savu bērnu foto nekad, bet ir ļoti svarīgi izvērtēt šo bilžu saturu, tāpat arī bērna attieksmi," stāsta VBTAI pārstāve.

Etiķetes eksperte Aija Strautmane uzskata, ka "nevajadzētu iesaistīt mazas meitenes šādu bilžu uzņemšanā. Mammai ir jābūt mammai, nevis, kā bieži saka, draudzenei. Katram ir savi pienākumi. Ja tādas bildes tiek uzņemtas, tām jāpaliek privātajā arhīvā, nevis ievietotām internetā publiskai apskatei."

Savukārt par bērnu ģērbšanās paradumiem pludmalē eksperte pauž, ka "pa pliko" nevajadzētu skriet nekad un nekādā vecumā. 

"Bērns, kā mēs zinām, ir jāaudzina no pirmā mirkļa.

Arī bērns ir cilvēks, kaut arī maziņš. Kurš tad būs tas mirklis, kad pateiksim - tagad gan jāvelk biksītes kājās?

Pa pliko nevar nekad. Citādāk ir, ja maina autiņbiksītes, kaut gan arī to pieklājīgs vecāks pamanīsies darīt no svešām acīm prom. Joprojām neviens nav izmainījis cilvēku intīmās zonas, intīmās attiecībās un savu intīmo darīšanu kārtošanu privāti, nevis citu acu priekšā. Nesen lasīju, ka sievietes kaut kur ārvalstīs ir neizpratnē par to, ka vīrietis ar kailām krūtīm var staigāt, kamēr sievietes - nē. Tas ir cits stāsts. Tāpat arī šodienas tendences atkailināties. Viss, kas ir moderns, nenozīmē, ka visiem un visās attiecībās ir pieņemami. Ne viss, kas ir modē, ir stilīgs. Tāpat ir jāpadomā, ka kādam varbūt nav īpaši patīkami atrasties starp kailiem vai puskailiem bērniņiem.

Cilvēks ir jāmāca no pirmās dienas - tāpat kā mācām iet uz podiņa, jāmāca arī to, ko pieņemts vilkt kuros brīžos," pauž Strautmane.

Tāpat etiķetes eksperte pauda viedokli arī par meiteņu krūšu piesegšanu. Eksperte skaidro, ka tas ir ļoti individuāli, tāpēc svarīgi sekot meitenes attīstībai.

"Jāskatās, kā tās meitenes aug un veidojas.

Ja viņa ir ļoti maza, kādi četri, pieci gadiņi, saprotams, ka var skriet bikšelēs, jo lielas starpības starp puiku un meiteni tajā brīdī nav, bet ir ļoti jāseko līdzi meitenes attīstībai," stāsta eksperte.

Kas jāņem vērā pirms bērna fotogrāfijas publicēšanas? 

Foto: drossinternets.lv

 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu