"Mēs nevaram riskēt ar cilvēku dzīvībām!" Gruzijā pēdējā brīdī atceļ praida gājienu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pēc praida pretinieku sadursmēm ar policiju Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu, kvīru un citu seksualitāšu (LGBTQ) kopienas aktīvisti atcēluši pirmdienas vakarā plānoto praida gājienu.

Simtiem cilvēku pirmdien izgāja Tbilisi ielās, lai protestētu pret vakarā gaidāmo praida gājienu. Viņi iesaistījās sadursmēs ar policiju un uzbruka žurnālistiem vairākās vietās, tostarp pie parlamenta un ANO delegācijas, liecina telekanāla "Mtavari" demonstrētie kadri.

Praida organizatori pēcāk sociālā tīklā "Facebook" paziņoja, ka praids nenotiks.

"Mēs nevaram riskēt ar cilvēku dzīvībām un iziet ielās, kas ir pilnas ar vardarbīgiem uzbrucējiem," paziņoja organizatori.

Viņu paziņojumā teikts, ka uzbrukts arī organizācijas "Tbilisi Praids" birojiem.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili šodien izteicās, ka praids ir nepieņemams lielai Gruzijas sabiedrības daļai.

"Tā dēvētā praida gājiena rīkošana nav saprātīga, jo tas rada pilsoņu konfrontācijas draudus," valdības sēdē sacīja Garibašvili.

Praida organizatori nosodīja premjerministra izteikumus, norādot, ka tie veicina homofobiju, un apsūdzēja valdību par pamata tiesību neaizsargāšanu.

Pagājušajā nedēļā ASV un Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās pārstāvniecības Gruzijā, kā arī vēl 16 valstu vēstniecības nāca klajā kopīgu paziņojumu, aicinot Gruzijas valdību "nodrošināt tiesības uz mierīgu pulcēšanos visiem Gruzijas iedzīvotājiem bez izņēmuma".

Sabiedrības uzskati Gruzijā pēdējos gados kļuvuši liberālāki un valstī notikuši vairāki praidi. Tomēr kopumā Gruzija joprojām ir ļoti konservatīva.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu