Latvijas U-19 basketbola izlase zaudē arī Serbijai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas un Serbijas U-19 izlašu duelis.
Latvijas un Serbijas U-19 izlašu duelis. Foto: FIBA.com

Latvijas U-19 basketbola izlase otrdien Daugavpilī piedzīvoja zaudējumu Pasaules kausa pēdējā grupu turnīra spēlē.

Latvijas izlase B grupas trešajā spēlē ar 70:71 (24:16, 21:16, 8:19, 17:20) piekāpās Serbijai, kas astotdaļfinālā tiksies ar Japānu.

Rodijs Mačoha Latvijas valstsvienībā izcēlās ar 16 punktiem un četrām atlēkušajām bumbām, 12 punkti un piecas bumbas zem groziem Kristianam Feierbergam, bet 11 punkti Ričardam Danielam Vanagam. Otrā laukuma pusē 16 punkti un piecas atlēkušās bumbas Nikolam Jovičam, kamēr Mihailo Petrovičs iekrāja 12 punktus.

Pēc nedaudz vairāk nekā vienas aizvadītas minūtes Rodijs Mačoha zem serbu groza izcīnīja atlēkušo bumbu un vadībā izvirzīja Latviju. Brīdi vēlāk kapteinis Kristiāns Šulcs guva piecus punktus pēc kārtas, Latvijai iegūstot piecu punktu pārsvaru 7:2. Tuvojoties ceturtdaļas vidum serbiem aizvien neizdevās gūt punktus, bet Toma Skujas tālmetiens pārsvaru palielināja vēl par trim punktiem - 10:2.

Mihailo Petroviča un Nikla Joviča kopā gūtie septiņi punkti īsā laikā ļāva panākt 12:17, taču Mačohas 2+1 gājiens uz grozu atgrieza astoņu punktu pārsvaru. Ričards Daniels Vanags trīs sekundes pirms ceturtdaļas beigām ar tālmetienu nokārtoja 24:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase pretiniekiem ļāva nedaudz pietuvoties, bet Vanags laukuma stūrī ieguva bumbu un ar "slam dunk" atjaunoja astoņu punktu pārsvaru - 26:18. Trešās minūtes sākumā Krišs Helmanis bija precīzs no tālienes, pārsvaru palielinot vēl par trim punktiem. Ceturtdaļas vidū serbi pieļāva savu ceturto kļūdu un kārtējo reizi uzbrukumā zaudēja bumbu (33:21).

Tuvojieties puslaika beigām, serbi deficītu spēja sadeldēt līdz -9 un -10, bet uzreiz pēc tam latvieši atbildēja ar precīzu uzbrukumu un pārsvaru atjaunoja līdz divciparu skaitlim. Helmanis divas minūtes līdz ceturtdaļas beigām realizēja savu otro tālmetienu (42:30), bet pēcāk no soda līnijas realizēja vienu no trim "sodiņiem". Puslaiku Latvijas izlase noslēdza vadībā ar 45:32.

Trešās ceturtdaļas pirmajās divās minūtēs mājinieki guva četrus punktus, bet Serbijas izlase pirmo grozu iemeta pēc divām ar pusi spēlētām minūtēm (49:35). Dažos no nākamajiem uzbrukumiem tiesneši Latvijas izlases spēlētāju izpildījumā saskatīja vairākas apšaubāmus noteikumu pārkāpumus, kā rezultātā serbi spēja pietuvoties - 40:49. Piektajā minūtē savu ceturto personisko piezīmi nopelnīja Krišs Helmanis, tāpēc Nikolajs Mazurs spēlētāju nomainīja.

Atlikušajās minūtēs latviešu uzbrukums stagnēja, bet Lazara Stefanoviča groza Serbijas izlasi pietuvināja līdz -4 (49:53). Nākamajā uzbrukumā spēle tika apstādināta, jo maiņa bija nepieciešama traumu guvušajam Vanagam. Stefanovičs līdz ceturtdaļas beigām no soda līnijas guva vēl divus punktus un panāca jau minimālu deficītu 51:53.

Pēdējās ceturtdaļas pirmās minūtes izskaņā Jovičs panāca neizšķirtu 53:53, Mačoha drīz vien vadībā vēlreiz izvirzīja Latviju, bet otrās minūtes izskaņā ar tiesnešu darbībām nebija apmierināts Mazurs, par ko arī tika sodīts ar tehnisko piezīmi. Stefanoviča soda metiens vadībā jau izvirzīja serbus (56:55), taču Kristians Feierbergs atbildēja ar precīzu "trejaci".

Ceturtdaļas vidū Feierbergs iemeta vēl vienu tālmetienu un panāca četru punktu pārsvaru - 62:58. Trīs minūtes līdz pamatlaika beigām serbi guva piecus punktus pēc kārtas (63:63), abām komandām pēc tam vēlreiz apmainoties ar precīziem metieniem - 65:65. 17 sekundes līdz mača beigām Stefans Todorovičs realizēja tālmetienu pāri Mačohas rokām, panākdams 71:68. Mačoha nākamajā uzbrukumā divus punktus atguva, taču pēdējās sekundēs latvieši punktus vairs neguva.

Pirms spēles sākuma abas komandas ar klusuma brīdi godināja pirmdien aizsaulē aizgājušo Latvijas hokeja vārtsargu Matīsu Kivlenieku.

Dienas pēdējā spēlē B grupā otrdien savā starpā tiksies Puertoriko un Irāna.

Serbijas izlase uzvarēja visās trijās apakšgrupas spēlēs, Latvijai viena uzvara trīs mačos, Puertoriko panākums vienā no diviem dueļiem, bet Irānas rēķinā ir divas neveiksmes.

Nikolaja Mazura vadītā Latvijas izlase sestdien zaudēja vienaudžiem no Puertoriko, izsējot trešajā ceturtdaļā iegūto 15 punktu pārsvaru, - 75:79, bet svētdien pēdējā ceturtdaļā panāca 58:48 uzvaru pār Irānu.

Pirmajā turnīra spēlē Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Ričards Daniels Vanags, bet otrajā mačā pret Irānu 17 punktus guva Kristians Feierbergs.

2007.gada čempione Serbijas izlase ir viena no turnīra favorītēm. Tā ar 88:67 pārspēja Irānu un ar 84:64 - Puertoriko.

Pirmajā cīņā serbiem 17 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Filipa Skobalja kontā, 15 punkti Lazaram Stefanovičam, bet 14 punkti un sešas rezultatīvas piespēles tika Nikolam Džurišičam. Otrajā cīņā Nikolam Jovičam tika 16 punkti un 11 atlēkušās bumbas, 15 punkti un piecas bumbas zem groziem Stefanovičam, kamēr vēl 14 punktus un astoņas bumbas zem groziem iekrāja Vojins Medarevičs.

Par Latvijas izlases potenciālo līderi uzskatāms arī Spānijā spēlējošais Krišs Helmanis, bet valstsvienības kapteiņa pienākumi uzticēti Kristiānam Šulcam.

Lielo starptautisko turnīru atcelšana 2020.gadā izjauca tradicionālo kārtību, kad ceļazīmes uz Pasaules U-19 kausa izcīņu tiek izcīnītas Eiropas, Amerikas, Āzijas/Okeānijas un Āfrikas čempionātos. Šoreiz 15 komandas tika izraudzītas, ņemot vērā valstu pozīcijas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) reitingā. Latvija iespēju startēt turnīrā nopelnīja, pateicoties mājinieku statusam.

Latvijas U-19 izlase Pasaules kausā spēlē jau ceturto reizi. 1999.gadā izcīnīta 9.vieta, divus gadus vēlāk valstsvienība ierindojās pozīciju zemāk, savukārt 2019.gadā nācās samierināties ar 12.vietu. Pirms trim gadiem Eiropas kadetu čempionātā 2002.gadā dzimušo puišu izlase ieņēma astoto vietu.

Serbi pēc Dienvidslāvijas izjukšanas finālturnīrā šajā vecuma grupā spēlē sesto reizi. Bez 2007.gada čempionu titula debijā šajā forumā viņu kontā ir arī divi sudraba medaļu komplekti 2011.gadā, kad turnīrs notika Latvijā, un 2013.gadā.

Favorītes lomā būs Serbija, bet Latvijai ļoti svarīga būs arī Irānas - Puertoriko spēle. Irānas uzvara ar 1-15 punktu starpību otro vietu dotu Latvijai.

Tas ir būtiski, jo astotdaļfinālā būs jāspēlē ar kādu komandu no A grupas, kur favorītu godā ir Kanādas un Lietuvas U-19 izlases. Arī Japānas un Senegālas komandas nav vājas, tomēr, satiekoties ar tām, izredzes pārvarēt astotdaļfināla barjeru būtu lielākas.

Spēles klātienē var apmeklēt tikai tie skatītāji, kuriem ir Latvijā atzīts sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts (attiecas uz visiem vecumiem). Biļetes var iegādāties mājaslapā basket.lv.

Izslēgšanas turnīrs no piektdienas līdz svētdienai Rīgā norisināsies Olimpiskajā sporta centrā un "Arēnā Rīga".

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

2011.gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai Pasaules kausā:

Krišs Helmanis ("Prat", Spānija), Dāvis Denafs ("Ogre"), Kristians Feierbergs (BJBS "Rīga"/DSN), Ričards Kļanskis ("Orlandina", Itālija), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Rihards Parādnieks ("Ogre"), Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Kristians Šulcs ("Ventspils"), Ričards Daniels Vanags ("Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS"), Noa Viljamsons ("Latvijas Universitāte"), Valters Briedis ("Latvijas Universitāte"), Noels Enrijs Slivackis ("Rīga"/DSN - "VEF" basketbola akadēmija Valkā).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu