Izraēlā pētījumā novērots "Pfizer" vakcīnas efektivitātes pret Delta variantu samazinājums (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Izraēlas veselības ministrijas apkopotie dati liecina, ka "Pfizer"/"BioNTch" vakcīna pret Covid-19, iespējams, nav tik efektīva pret koronavīrusa Delta variantu. Saskaņā ar valdības datiem vakcīna joprojām nodrošina spēcīgu aizsardzību pret jauno vīrusa paveidu, vēsta raidorganizācija CNN.

Pētījumā norāda, ka "Pfizer" vakcīna pret jauno Delta variantu ir vien 64% efektīva, nevis 90%, kā tika norādīts iepriekš. Maijā, kad Izraēlā "plosījās" Alfa variants, potes efektivitāte bija 95,3%.

Tiesa, vakcīnas joprojām ir iedarbīgas, jo 93% gadījumu tās pasargā cilvēkus no hospitalizācijas un smagas slimības gaitas. Iepriekš šis rādītājs sasniedza 97%.

"Moderna" norādīja, ka viņu izstrādātā vakcīna ir tikpat efektīva, kāda tā bija sākotnēji, neskatoties uz Delta varianta mutāciju. 

Tikmēr "Johnson&Johnson" pote arī tiek uzskatīta par efektīvu pret Delta variantu, jo tā sniedz imunitāti vismaz astoņus mēnešus.

"AstraZeneca" vakcīna ir 60% efektīva un 90% gadījumos tā pasargā no smagas slimības gaitas un hospitalizācijas.

Ziņu aģentūra "Reuters" norādīja, ka "Pfizer" vakcīnas efektivitātes samazinājums novērots tad, kad strauji izplatījies Delta variants, kā arī tika atcelti sociālās distancēšanās ierobežojumi.

Pētījumā tika minēti galvenie radītāji, taču iegūtie dati vai cita informācija par analīzēm neparādījās. Jeruzalemes Ebreju Universitātes komanda norādīja, ka pagaidām ir pāragri spriest, cik lielā mērā Delta variants ietekmē vakcīnu efektivitāti, liecina CNN apkopotā informācija.

Citā paziņojumā Izraēlas veselības ministrija publicēja atsevišķus datus par Covid-19 un piedāvāja izvērstu vakcinācijas procesa skaidrojumu.

Lai gan pētījumā apstiprinājies, ka vakcīna nepasargā cilvēkus no Delta varianta straujas izplatības, tā ierobežo stacionēto pacientu skaitu.

Izraēlā vakcinācija pret Covid-19 ar "Pfizer" vakcīnu ir apstiprināta visiem iedzīvotājiem, kuri sasnieguši vismaz 12 gadu vecumu. Tas zinātniekiem ļāvis iegūt pirmos datus par vakcīnas efektivitāti, vēsta CNN.

Valdība norādījusi, ka efektivitātes kritums saistīts ar Delta varianta izplatību, kurš pirmo reizi tika konstatēts 2021. gada sākumā Indijā.

"Pfizer" norādīja, ka nevar komentēt pētījumu, kura dati nav publicēti. Tiesa, nesen publicēti laboratorijas dati, kas tika apkopoti kopā ar Teksasas Universitātes Medicīnas nodaļu, atklāja, ka vakcīna ir efektīva pret jauno Delta variantu, norādīja CNN.

Pilnībā iziets vakcinācijas kurss izraisa imūnu reakciju, kas rada cilvēkam aizsardzību pret koronavīrusu. Izraēla ir viena no valstīm, kurā ir visvairāk vakcinēto iedzīvotāju - vairāk nekā 60%.

Jau ziņots, ka Izraēla 24. jūnijā atjaunoja prasību par obligātu sejas masku valkāšanu iekštelpās. Jūnija vidū šī prasība tika gandrīz pilnībā atcelta, bet no 24. jūnija atkal stājās spēkā, valdībai cenšoties ierobežot koronavīrusa Indijas jeb Delta varianta izplatīšanos.

Prasība neattiecas uz maziem bērniem un cilvēkiem, kas sporto iekštelpās.

Veselības ministrija rekomendēja cilvēkiem valkāt maskas vai citus mutes un deguna aizsegus arī lielos pasākumos ārpus telpām.

Izraēlā vienu Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši vairāk nekā 5,5 miljoni cilvēku, kamēr aptuveni 5,2 miljoni saņēmuši abas devas.

Vakcinācijas kampaņa Izraēlā, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz deviņus miljonus, bijusi ļoti veiksmīga un izpelnījusies starptautisku atzinību.

Pēdējā laikā vakcinācijas temps bija samazinājies, bet, pieaugot saslimušo skaitam, atkal palielinājusies cilvēku vēlme sapotēties pret Covid-19.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu