Apcietināti Haiti prezidenta slepkavas; atbrīvoti ķīlnieki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žovenels Moizs un Martine Moiza.
Žovenels Moizs un Martine Moiza. Foto: Reuters/ScanPix

Haiti prezidenta Žovenela Moiza slepkavas ir apcietināti, trešdien paziņoja valdības ministrs nepilnu diennakti pēc tam, kad prezidents tika noslepkavots savās mājās.

"Nacionālā policija Pelerēnā šovakar neilgi pirms plkst.18 pārtvērusi [Moiza] slepkavas," tviterī paziņoja sakaru ministra vietnieks Francs Eksantuss.

Viņš piebilda, ka detalizētākas ziņas tiks sniegtas tuvākajā laikā.

Nacionālās policijas ģenerāldirektors Leons Šarls pēc tam televīzijā paziņoja, ka policisti operācijā Portoprensā nogalinājuši četrus "algotņus", kas piedalījās prezidenta slepkavībā, un vēl divus apcietinājuši. Tika arī atbrīvoti trīs policisti, kas bija saņemti par ķīlniekiem.

Šarls sacīja, ka policija sekojusi slepkavām uzreiz pēc uzbrukuma prezidentam un viņa sievai.

Moiza privātajā rezidencē naktī uz trešdienu iebruka neidentificētu cilvēku grupa un viņu nošāva, pavēstīja premjera pienākumu izpildītājs Klods Žozefs. Pirmā lēdija Martine Moiza, kas uzbrukumā tika ievainota, vispirms tika hospitalizēta vietējā slimnīcā, bet vēlāk tika pārvesta uz traumu centru ASV Maiami pilsētā.

Pēc Žozefa teiktā, 53 gadus veco prezidentu nogalinājuši ārzemnieki, kas runājuši angļu un spāņu valodās.

Haiti vēstnieks Vašingtonā Bokšits Edmons pavēstīja reportieriem, ka slepkavas ir "profesionāli" algotņi, kas izlikušies par ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) aģentiem un varbūt jau ir atstājuši Haiti.

ANO Drošības padome ceturtdien rīkos ārkārtas sanāksmi par situāciju Haiti.

Žozefs pēc Moiza slepkavības paziņoja, ka pie varas valstī tagad atrodas viņš, aicinot sabiedrību saglabāt mieru un norādot, ka policija un armija garantēs iedzīvotāju drošību un aizsargās valsti.

Moizs atradās pie varas Haiti kopš 2017.gada. Viņa prezidentūru satricinājušas apsūdzības korupcijā un virkne protestu pret valdību. Šogad galvaspilsētā un citur valstī notika plašas demonstrācijas, protestētājiem pieprasot Moiza atkāpšanos.

Haiti opozīcija uzskata, ka Moiza termiņam prezidenta amatā bija jābeidzas 2021.gada 7.februārī, kad apritēja pieci gadi, kopš no prezidenta amata atkāpās viņa priekštecis Mišels Martellī.

Pēc Martellī atkāpšanās vēlēšanas notika ar novēlošanos un tām sekoja nestabilitātes periods, tādēļ Moizs uzstāja, ka viņš prezidenta amatu var ieņemt vēl vienu gadu, jo amatā stājās tikai 2017.gada 7.februārī.

Šā gada februārī dienā, kad opozīcija vēlējās redzēt viņa atkāpšanos, Moizs paziņoja, ka ir novērsts pret viņu plānots atentāts un mēģinājums gāzt valdību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu