Re:Check ⟩ Ungārijā pilnas tribīnes, pateicoties lielajam pret Covid-19 vakcinēto skaitam (2)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Ap 1500 cilvēku Facebook dalījušies ar ierakstu, kurā Ungārija slavēta par pilnām skatītāju tribīnēm Eiropas Futbola čempionāta spēļu laikā – video noskatīties ieteikts cilvēkiem, kas ticot it kā Latvijā esošajai "noziedzīgi uzpūstai statistikai" un viltus testiem. Budapeštā tiešām netika ierobežots skatītāju skaits, taču nav ņemts vērā konteksts – Ungārija ir starp Eiropas līderēm vakcinēto skaita ziņā, kas tika panākts pēc ievērojama Covid-19 mirstības viļņa.

Video redzams īss fragments no Budapeštā notikušās Portugāles un Ungārijas futbola spēles, kurā bija pilnas skatītāju tribīnes. Video pievienots ieraksts:

“Svaigs video no Ungārijas priekš mūsu nelaimīgajiem zombijiem, kuri joprojām dzīvo SIA LV koloniālās varas burbulī, tic vietējiem masu dezinformācijas līdzekļiem, viltus testiem un noziedzīgi uzpūstai statistikai.”

Ungārija bija vienīgā no Eiropas čempionāta spēles uzņemošajām valstīm, kur netika ierobežots skatītāju skaits tribīnēs. Tas lasāms arī Eiropas Futbola asociācijas UEFA interneta vietnē. Uz Budapeštā notiekošajām spēlēm tās centrālajā stadionā pulcējās vairāk nekā 60 tūkstoši skatītāju.

Futbola apskatnieki šādu Ungārijas lēmumu saista arī ar tās premjera Viktora Orbana mīlestību pret futbolu, taču valdības galvenais arguments ir augstais vakcinēto cilvēku skaits valstī, kas agrāk nekā citur sasniegts, izmantojot arī Krievijā un Ķīnā pirktās vakcīnas. Eiropas Slimību kontroles centra dati līdz 6.jūlijam rāda, ka Ungārijā pilnībā vakcinēti ir 61,2% pieaugušo iedzīvotāju, un tas ir trešais labākais rādītājs Eiropas ekonomiskā zonas valstu vidū aiz Islandes un Maltas. Vienu devu tur saņēmuši 67,7% pilngadīgo. Latvijā saskaņā ar centra apkopotajiem datiem pilnībā vakcinēto ir gandrīz divas reizes mazāk – 32,5%, bet vienu devu saņēmuši 38,9%.

Jāpiebilst, ka Budapeštā futbolu klātienē varēja skatīties tikai tie vietējie iedzīvotāji, kas bija saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, savukārt no ārvalstīm iebraukušajiem līdzjutējiem pietika ar ne agrāk kā 72 stundas pirms spēles veiktu negatīvu Covid-19 testu.

Pārējās Eiropas čempionāta spēlēs skatītāju skaits ir atšķirīgs – to nosaka valstis, kurās tās notiek. Piemēram, Vācijas pilsētā Minhenē tribīņu piepildījums bija tikai 22%, savukārt Vemblija stadionā Londonā skatītāju skaits tiek pakāpeniski palielināts, pusfināla un fināla spēlēs solot tribīnes piepildīt par 75%. Kā zināms, Lielbritānijā ir ļoti augsta vakcinācijas aptvere – vienu devu saņēmuši ap 85% pieaugušo iedzīvotāju. Savukārt Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā tribīnes bija piepildītas par 50%, tajā skaitā Krievijas un Somijas spēlē. Uz Sanktpēterburgu bija devušies daudzi somu līdzjutēji, kā rezultātā Somijā pēc tam pieauga Covid-19 saslimstība. Krievijā, kur vienu devu saņēmuši tikai aptuveni 15% cilvēku, saslimstība strauji augusi un jūnija beigās tika konstatēta līdz šim augstākā Covid-19 mirstība.

Nav nekāda pamata Facebook ierakstā paustajam par it kā viltus testiem un uzpūstu statistiku. Tā sauktajā trešajā Covid-19 izplatības vilnī šā gada pavasarī Ungārijā bija augstākā mirstība pret iedzīvotāju skaitu šīs slimības dēļ Eiropas Savienībā. Pašlaik tur saslimstība ir mazāka nekā Latvijā – dienā tiek atklāti daži inficēšanās gadījumi vidēji uz miljonu iedzīvotāju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu