Piecas mobilās aplikācijas, kas noderēs ikvienam Latvijas dabas mīļotājam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: zlikovec/shutterstock.com

Kad saulainais un siltais laiks turpina Latvijas iedzīvotājus lutināt, parādās arvien lielāka vēlme atpūsties kaut kur dabā, piemēram, meža ielokā. Tas var būt gan pikniks pie ezera, gan vienas dienas pārgājiens vai kāda cita aktivitāte dabā, tomēr var gadīties situācija, kad šādos brīžos ir noderīga kāda mobilā aplikācija, kas atpūtu mežā padarītu vēl patīkamāku un vieglāku. Lai gan ikdienas dzīvē navigācijai vai informācijai sanāk lietot tāda zināmas lietotne, kā "Google maps" vai "Waze", tomēr attiecībā uz atpūtu dabā noderīga ir arī virkne citu lietotņu, kas piemērotas tieši atpūtniekiem. Piedāvājam topu ar aplikācijām, kas katram dabas mīļotājam var noderēt.

"Dabas tūrisms"

Mobilā aplikācija "Dabas Tūrisms" sniedz iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai atpūtas izbraucienam dabā.

Foto: Google Play ekrānuzņēmums

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) izstrādātā lietotnē ir uzskaitīti vairāk nekā 400 dažādi Latvijas teritorijā esoši dabas tūrisma objekti, dabas takas, skatu torņi, piknika vietas un daudzas citas kategorijas, kas atpūtu var padarīt baudāmu vai informatīvu. Lietotne ir arī ļoti praktiska "Mežtakas" un "Jūrtakas" garo distanču pārgājiena cienītājiem, jo galvenajā kartē automātiski jau ir atzīmētas minētās takas.

Aplikācija ir lieliski piemērota  "steidzīgajiem" jeb tādiem atpūtniekiem, kas negrib, piemēram, detalizēti plānot un ilgstoši internetā meklēt informāciju, lai izplānotu maršrutu un atrastu objektus vai savu labiekārtoto atpūtas stūrīti dabā.

"LVM GEO"

"Latvijas Valsts meži" (LVM) izstrādātā mobilā lietotne, kas domāta gan ar meža nozari saistītiem profesionāļiem, gan pieredzējušiem dabas atpūtniekiem, kuriem nepieciešama detalizēta meža karte.

Foto: Google Play ekrānuzņēmums

Aplikācijas kartē ir pieejami dažādi skatīšanās slāņi, no kuriem daudzi ir noderīgi arī ceļotājiem, sākot no meža takām, kas varbūt nav skaidri redzamas citās lietotnēs vai kartēs, visbeidzot, ar reljefa un meža īpašnieku kartes slāņiem, kas var atsevišķās dzīves situācijās noderēt, ja netīšām sanāk iet pa "īsāko ceļu" vai netīšām atpūsties privātā teritorijā.

Viena no priekšrocībām ir LVM labiekārtoto atpūtas vietu uzskaitījums, kas nav redzams citās ceļotāju aplikācijās.

"Dodies dabā"

Šīs izveidotās lietotnes kartē attēlotas vietas, kur doties pastaigās pie dabas, tostarp pārgājienu takas, piknika vietas, telts vietas, putnu torņi un velo maršruti.

Foto: Google Play ekrānuzņēmums

Tāpat kartē uzskaitīti visiem pieejami bezmaksas objekti, galvenokārt, vietas tuvāk dabai.

Pārsvarā ir iekļautas nekomerciālas vietas, izņemot, ja norādīts citādāk. Vietām, kuras apmeklējuši aplikācijas izstrādātāji, ir arī bildes un plašāks apraksts. Dati ievākti no dažādiem avotiem: DAP, LVM, pašvaldību mājaslapām. Liela daļa ir pārbaudīta dzīvē, tās kartē un tabulā ir iekrāsotas zaļas.

"Vides SOS"

Tikpat svarīgi, kā atpūta svaigā gaisā, ir arī rūpes pret dabu. Visiem zināms, ka dabu nevajag piemēslot, un daudzos Latvijas dabas objektos ir redzams atgādinājums ar uzrakstu - "ko atnesi, to aiznes". Diemžēl realitātē ne visi tā dara un gadās arī pa kādam ievērojamam "cūkmenam". Ja kādreiz gadās situācija, kad ejot pa mežu tiek kāda pamanīta milzīga atkritumu kaudze nekurienes vidū vai cita veida piesārņojums, tad ar aplikācijas palīdzību par to var ziņot atbildīgajām iestādēm.

Foto: Google Play ekrānuzņēmums

Valsts vides dienesta (VVD) izstrādātā aplikācija izveidota, lai atpūtnieki ātri varētu paziņot VVD par pārkāpumiem pret vidi.

Dienesta dežurants izvērtēs sūtītāja ziņojumu un nosūtīs reģionālās vides pārvaldes inspektoriem, kuru pārraudzītajā teritorijā pārkāpums konstatēts. Ja lietotājs ir reģistrēts lietotājs, e-pastā viņš saņems vēsti, ka ziņojums apstiprināts un uz kurieni pārsūtīts. Ja lietotājs būs reģistrējies ar sociālo tīklu "Facebook", "Twitter" vai "Draugiem.lv" kontu, par konstatēto pārkāpumu būs iespējams paziņot sociālajos tīklos.

"Letonika Ceļo"

Aplikācija ziņkārīgiem dabas, kā arī kultūras baudītājiem.

Foto: Google Play ekrānuzņēmums

Uzņēmuma "Tilde" mobilais kultūras tūrisma ceļvedis ir īpaši noderīgs tiem, kuri vēlas ceļot un plānot savu ceļojumu, izzinot Latvijas kultūras mantojumu, ģeogrāfiju, dabu, kultūrvidi un vēsturi. Aplikācijas ceļvedis piedāvā bagātīgu kultūrvēsturisko informāciju par zināmām un arī mazāk zināmām apskates vietām Latvijā, kas nav atrodamas standarta tūrisma ceļvežos. 

Ceļotājs var izvēlēties apmeklēt atsevišķas vietas vai arī savam ceļojumam izmantot kādu no piedāvātajiem gatavajiem maršrutiem. Aplikācija dod iespēju veidot savu maršrutu un parāda ceļu kartē līdz ikvienai apskates vietai.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu