Ķīna izslēdz lielās pandas no apdraudēto dzīvnieku sugu saraksta

FOTO: V-yan/Shutterstock.com

Ķīna piektdien, 9. jūlijā, paziņoja, ka lielās pandas tiek izsvītrotas no apdraudēto dzīvnieku sugu saraksta, vēsta portāls "Euronews".

Lielo pandu mēdz saukt arī par bambuslāci, jo tās diētā 99 procenti ir bambuss. Lielās pandas dzīvo nelielā teritorijā Ķīnas centrālajā un rietumu daļā. Kādreiz lielā panda apdzīvoja līdzenuma bambusa mežus, bet mežu izciršana un zemju piemērošana lauksaimniecības vajdzībām radījusi situāciju, ka pandas mūsdienās dzīvo tikai kalnos Sičuaņas, Šaņsji un Gaņsu provincēs.

Saskaņā ar rakstu, kas ievietots Ekoloģijas un vides minisrijas vietnē, savvaļā Ķīnā dzīvojošo milzīgo pandu populācija līdz 2013. gadam ir palielinājusies līdz 1864, salīzinot ar 1596 2003. gadā.

Ministrijas Dabas un ekoloģijas aizsardzības departamenta vadītājs sacīja, ka pieaugums atspoguļo lielo pandu uzlabotos dzīves apstākļus un Ķīnas centienus saglabāt biotopu integrāciju.

Skaitļi ir balstīti uz Ķīnas pandu skaitīšanu, kas kopš 1970. gadiem tika veikta katru desmitgadi trijās provincēs, kurās ir vislielākā lielo pandu populācija.

Ķīnas lēmums izslēgt lielās pandas no apdraudēto dzīvnieku saraksta tiek pieņemts piecus gadus pēc tam, kad Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība ir pazeminājusi no lielo pandu statusu.

Lielo pandu vairošanās ātrums ir dabiski lēns, jo sievietēm ir ovulācija tikai reizi gadā un pēc tam mazuļi jāaudzē līdz trim gadiem. Lai gan vienlaikus var piedzimt divi mazuļi, parasti izdzīvo tikai viens un ir īpaši neaizsargāts.