FOTO ⟩ "Ikkatrā no mums mīt neiepazīts potenciāls." Vita Baļčunaite par sportu un veselīgu dzīvesveidu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aktrises, dziedātājas, TV un radio raidījumu, kā arī pasākumu vadītājas Vitas Baļčunaites šīs vasaras iecienītākā nodarbe ir supošana dažādās Latvijas ūdenstilpnēs. Sarunā ar "Apollo.lv" viņa stāsta par savām aktivitātēm un atzīst, ka ir vasaras sporta veidu cienītāja un jo īpaši to, kas saistīti ar ūdeni.

"Ar supošanu pirmo reizi iepazinos 2014. gadā, kad ar diviem draugiem devos, šķiet, uz "Burusportam" piederošu SUP dēļu nomu. Viens no mums jau iepriekš bija iepazinies ar šo nodarbi un paguvis izstāstīt, cik sarežģīti esot noturēt līdzsvaru un nostāvēt uz šādas peldošas platformas. Tādēļ viņš regulāri trenējoties.

Mūs pārējos šādas prognozes nebaidīja, jo izaicinājumi patīk.

Iznomājām cietos SUP dēļus, vestes, airus un devāmies ūdenī. Tajā laikā Latvijā piepūšamie dēļi vēl tikai sāka parādīties un tobrīd par tādu esamību pat nezināju. Visu dienu spīdēja spoža saule, bet tieši brīdī, kad ar esošo inventāru, tuvojāmies ūdenim, pēkšņi debesis noklāja mākoņi un lielām pilēm sāka velties lietus.

Pieaugušie un bērni no ezera trausās laukā un metās zem jumta. Savukārt mēs bijām nupat norēķinājušies par savu atpūtas iespēju un viens no mums bija uz dažām stundām izbrīvējis laiku darbā, lai vēlāk atgrieztos uz tikšanos. Tāpēc, ja bijām atbraukuši, tad prom doties negrasījāmies. Tikmēr virs galvas reizē ar vēju saradās pelēki mākoņi un sāka mežonīgi līt.

Mūsu draugs, kas zināja, ko ar dēli darīt, aizairēja ūdenī, bet mēs pārējie palikām krastā bez instrukcijas, ko un kā piemērotāk darīt. Uzkāpām uz dēļa un ļāvāmies intuīcijai. Tikmēr pa vidu stipram lietum, vējam un zibeņiem, ik pa laikam no mākoņu maliņas parādījās saulīte. Viss ezers bija mūsu triju rīcībā un divas stundas paskrēja nemanot.

Šis patiesi bija aizraujošs piedzīvojums, jo, pateicoties laikapstākļiem, ūdens virsma bija nemierīga un garlaicīgi nebija ne mirkli. Un man liekas, ka mēs, atrodoties katrs savā ezera pusē, tikām lieliski galā. Izmēģinājām dažādus airēšanas trikus un izbaudījām šo procesu pilnībā. Bija žēl, ka pēc divām stundām krastā parādījās karodziņš, kas vēstīja, ka mūsu divu stundu nomas laiks ir beidzies," par pirmo supošanas reizi sarunā ar "Apollo.lv" pastāsta Vita Baļčunaite.

"Tagad, kad esmu izmēģinājusi vizināšanos ar dažādiem SUP (Stand Up Paddle) dēļiem, varu sacīt, ka toreiz mūsu pirmo pieredzi ar dēli, neskatoties uz laikapstākļiem, veiksmīgu darīja drošības sajūta, ko radīja vestes, kā arī tas, ka dēļi bija cieti, jo ar piepūšamajiem atrasties nemierīgos ūdeņos, manuprāt, būtu sarežģītāk.

Man ļoti patīk vasaras sporta veidi, jo īpaši tie, kas saistīti ar ūdeni.

Šovasar gan saullēkta, gan saulrieta, gan cita veida piedzīvojumu izbraucienus ar sup dēļiem un to nomu uz vienu vai vairākām dienām piedāvā īpaši daudz organizāciju, tāpēc izvēles iespējas ir plašas. Vizināšanos ar ūdens slēpēm vēl izmēģinājusi neesmu, taču ir aizdomas, ka tas arī man varētu patikt. Palēnām mācos iemīlēt ne tikai pavasari, vasaru, bet arī rudeni un ziemu.

Jāatzīst, ka tas izdodas arvien labāk, jo ne tikai teorētiski, bet arī praktiski sāk iepatikties dažādi gadalaiki, ar kuriem Latvijā esam īpaši lutināti. Un ir reizes, kad četri gadalaiki mūs mēdz apciemot pat vienas dienas ietvaros.

Arvien vairāk izjūtu teicienu: "Nav nepiemērotu laikapstākļu, bet ir neatbilstošs apģērbs". Tā tas patiesi ir. Mūsu attieksme un veids, kā izvēlamies uztvert ap mums esošās norises, ir ikdienas kodols.

Vasara ir īpaši piemērota ilgstošai pavadīšanai pie dabas. Ja vien laiks un apstākļi atļauj, ir iespēja gan doties tālākos izbraucienos ar draugiem, ģimeni, kolēģiem, gan tuvākos maršrutos. Var iznomāt sup dēļus, airus, tomēr tad būtiski ir atcerēties par drošību, - pie reizes iznomājiet arī vestes.

Jo zināmos ūdeņos gida vadībā, ja esat pārliecināti par savām peldēšanas prasmēm, dēlis var būt jūsu pludiņš, tomēr nezināmās, nemierīgās ūdens tilpnēs, ir nepieciešama papildus drošība. Saudzēsim sevi un piemērotos brīžos atbalstīsim viens otru.

Ja ūdens sporta veidi, tomēr pēc sajūtām neatbilst jums, tad ir dažādas alternatīvas nostāk no ūdens. Manuprāt, ir brīnišķīgi, ka šai pasaulē visi esam tik līdzīgi, tomēr reizē arī pa savam tik atšķirīgi, tieši tas padara šo pasauli tik košu, daudzveidīgu un krāšņu. Tomēr visi kopā, kā atsevišķi puzles gabaliņi, veidojam vienotu veselumu. Piemēram man, neskatoties uz to, ka savulaik tiku sūtīta uz rajona sacensībām pārstāvēt skolu krosa skrējienos un komandas stafetēs, nesaista skriešana.

Mana otrā augstākā izglītība ir fitnesa trenere un varu sacīt, ka viens no veselīgākajiem sporta veidiem ir staigāšana, un to man ļoti patīk daudz staigāt.

Tāpat arī patīk kāpt kalnos, doties garos pārgājienos pie dabas. Kas attiecas uz skriešanu, ļoti patīk komandas sporta veidi, piemēram, volejbols, florbols, futbols. Sporta klubos, kā kardio iesildošos treniņus, izvēlos eliptera trenažieri. Arī lekšana ar lecamauklu ir lielisks kardio treniņa veids.

Kustība ķermenim ikdienā ir ļoti nepieciešama, jo tā palīdz justies možāk fiziski un arī koncentrēties produktīvākam, mērķtiecīgākam, veiklāk un kvalitatīvāk paveicamam ikdienas darbam.

Sportošana vai vismaz pastaiga svaigā gaisā, kvalitatīva pārtika un sabalansēts uzturs, ūdens, prātam un dvēselei vērtīga literatūra, darbs vai hobiji, kuri iepriecina ikdienā, ir patīkamas un saturīgas ikdienas pamatā. Un, protams, mums īpašo cilvēku, ģimenes un draugu tuvums.

Un jo apmierinātāki būsim paši ar sevi, jo saprotošāki, pieņemošāki būsim arī attiecībā uz apkārtējiem, priecājoties par citu cilvēku veiksmēm un piemērotos brīžos atbalstot, iedvesmojot un uzmundrinot.

Ikkatrā no mums mīt neizdibināts potenciāls, kuru atklājot, mēs kļūstam laimīgāki paši un spējam palīdzēt noticēt arī citos mītošajām spējām, iespējām, un kļūstot par laimīgāku sabiedrību kopumā," savās pārdomās un ierosinājumos par veselīgu dzīvesveidu dalās Vita Baļčunaite.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu