"Iespējams, sodu politika nav pietiekami motivējoša nepārkāpt noteikumus." VP par situāciju uz Latvijas ceļiem un pārgalvīgākajiem likumpārkāpējiem (46)

Ilustratīvs attēls. Foto: Avigator Fortuner/shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lēnāk brauksi - tālāk tiksi! Ne visiem šis mūžsenais teiciens šķiet pa prātam, ja runa ir par auto vadīšanu. Līdz 2021. gada 9. jūnijam jau fiksēti 33 716 ātruma pārkāpumi. "Šī tendence ir nemainīga – tā krasi neuzlabojas, jo, iespējams, sodu politika par atsevišķiem pārkāpumiem nav pietiekami motivējoša nepārkāpt tos," portālam "Apollo.lv" teic Valsts Policijas (VP) pārstāve Līna Kaļķe.

Ja salīdzina statistiku pēdējo trīs gadu griezumā (2018. gads līdz 2020. gads), ātruma pārsniegšanas tendence ir salīdzinoši nemainīga, ātruma pārkāpēju skaits aizvien ir gana liels. 2018. gadā valstī kopumā fiksēti 72 931 ātruma pārkāpēji, 2019. gadā 82 919 un 2020. gadā 78 046, portālam "Apollo.lv" norādīja VP.

"Šī tendence ir nemainīga – tā krasi neuzlabojas, jo, iespējams, sodu politika par atsevišķiem pārkāpumiem nav pietiekami motivējoša. Tādēļ ir arī tādi autovadītāji, kuri neuzskata, ka ar noteikumu neievērošanu apdraud gan sevi, gan citus autovadītājus, kā arī tiem esošā soda apmērs nav pietiekams, lai atturētu no pārkāpuma izdarīšanas," norāda VP pārstāve Līna Kaļķe.

"Jāņem vērā, ka arī policijas resurss ceļu satiksmes uzraudzībā ir jāstiprina.

Tajā pašā laikā satiksmes uzraudzībai tiek izmantoti dažādi tehniskie līdzekļi, piemēram, fotoradari. Valsts policija uzskata, ka jāturpina ieguldīt un pilnveidot tehniskos līdzekļus ceļu satiksmes uzraudzībai."

Video: Policijas reids ar dronu 6. jūlijā

2020. gadā sastādīto lēmumu skaits par ātruma pārkāpumiem, kas fiksēts ar stacionārajiem fotoradariem ir 278 398, savukārt ar pārvietojamiem fotoradariem 83 658.

Pārgalvīgākie ātrumpārkāpēji, ko fotoradari ir fiksējuši 2021. gada pirmajā pusē

Stacionārais fotoradars uz autoceļa Rīga-Ventspils (A10), 16. kilometrā virzienā uz Rīgu fiksēja līdz šim lielāko ātrumpārkāpēju - kāds BMW X5 vadītājs atļauto 90 km/h vietā traucās ar 212 km/h lielu ātrumu.

Video: Ar 169 km/h uz Liepāju

Par 12 kilometriem no BMW markas autovadītāja atpaliek kāds AUDI A5 vadītājs, kuru fiksējis pārvietojamais fotoradars uz autoceļa Rīga-Bauska-Lietuvas robeža (Grenctāle) (A7) 36,4. kilometrā, kur atļautais ātrums ir 90 km/h.

Toties uz autoceļa Rīga-Daugavpils-Krāslava-Baltkrievijas robeža (Patarnieki) (A6) 24,6. kilometrā, virzienā uz Rīgu kāds BMW 318 markas automobiļa vadītājs atļauto 70 km/h vietā traucies ar 191 km/h.

Video: Policijas ātruma kontroles maratons

Lai gan VP rīcībā nav apkopotas statistikas par to, kuras markas automobiļi biežāk pārkāpj atļauto ātrumu, pētot statistiku, portāls "Apollo.lv" secināja, ka starp ātrāko auto markām viennozīmīgi atkal un atkal parādās BMW.

Šī gada pirmajā pusē BMW 330 uz autoceļa Ulbroka-Ogre (P5) 11,7. kilometrā brauca ar ātrumu 176 km/h, kur atļautais ātrums ir 90 km/h. Identisku pārkāpumu fiksējis arī fotoradars uz autoceļa Rīga-Ventspils (A10), 16. kilometrā, virzienā uz Rīgu, karstgalvis sēdējis pie BMW X5 stūres.

Video: dzērājšoferis traucas ar 160 km/h

230 km/h atļauto 90 km/h vietā

2020. gadā stacionārie fotoradari fiksējuši ne vienu vien likumpārkāpēju apdzīvotās vietās - ātrākais no viņiem "lidojis" ar BMW 518d markas automašīnu Svētciema pusē ar ātrumu 168 km/h atļauto 50 km/h vietā. Ādažu novadā kāds "Mercedes" markas auto vadītājs ar ātrumu 166 km/h traucies atļauto 50 km/h vietā.

Video: Bēgot no policijas, nepilngadīgs puisis nopelna astoņus administratīvos sodus un iebrauc grāvī

Ārpus apdzīvotām vietām situācija kļūst daudz bīstamāka - pērn fotoradars uz autoceļa Rīga-Sigulda-Igaunijas robeža (Veclaicene) (A2), 15,5. kilometrā, virzienā uz Siguldu fiksēja BMW 540 markas automobili, kas atļauto 90 km/h vietā traucies ar 230 km/h.

Tāpat uz autoceļa Rīga(Baltezers)-Igaunijas robeža (Ainaži) (A1), 73,1. kilometrā ar 217 km/h lielu ātrumu traucies kāds "Mercedes Benz S350" automobilis un šo pārgalvju "topu" 2020. gadā noslēdz "Porsche Panamera 4S" markas automobiļa vadītājs, kurš atļauto 90 km/h vietā traucies ar 193 km/h uz Ventspils šosejas virzienā uz Rīgu, 16. kilometrā.

Soda mēri

Vislielākais sods paredzēts par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu virs 60 kilometriem stundā, norāda Kaļķe.

Video: Policija pēc avārijas aiztur šoferi, kurš reibuma dēļ pat īsti kājās nevar nostāvēt

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu ārpus apdzīvotas vietas vairāk par 60 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no septiņdesmit divām līdz deviņdesmit sešām naudas soda vienībām, proti, no 360 līdz 480 eiro, un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem mēnešiem.

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā vairāk par 60 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no simt astoņām līdz simt trīsdesmit sešām naudas soda vienībām, proti, no 540 līdz 680 eiro, un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz 12 mēnešiem.

Video: Autovadītājs Jelgavā gandrīz 2,5 promiļu reibumā bēg no policijas un avarē

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu