"Bērns sajauca ar konfektēm, kas līdzīgas banknotēm, un pusi apēda." Ko darīt ar izmazgātu, saplēstu un citādi sabojātu naudu? (1)

Foto: Latvijas Banka
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bieži vien, kad kaut ko saplēšam, nākas vien pieņemt rūgto patiesību - tas ir neatgriezeniski, un laiks dzīvot tālāk. Tomēr ar naudu ne vienmēr ir tik skumji. Lielā daļā gadījumu ir cerība, ka bankā saplēstās banknotes apmainīs pret svaigām, varbūt pat vēl karstām banknotēm. Ko darīt ar izmazgātu, saplēstu un citādi sabojātu naudu, sarunā ar portālu "Apollo.lv" atklāj Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Kaut gan tirgotāji tiek aicināti ņemt pretī arī bojātu naudu, ja vien ir saskatāmas drošības pazīmes un nosakāma nominālvērtība, un no banknotes palikusi vairāk nekā puse, ir gadījumi, kad tirgotāji uzskata, ka naudas zīme ir pārāk bojāta, un atsakās to pieņemt. Un viņiem šādas tiesības ir.

Ko darīt šādos gadījumos? 

Silakalns norāda, ka viss ir ļoti vienkārši - ar personu apliecinošu dokumentu un naudas zīmi kabatā cilvēki aicināti ierasties Latvijas Bankas kasē Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, kur banknoti apmainīs pret jaunu. Galvenais, lai tā nav apzināti bojāta, piemēram, no monētas veidots amulets. 

Tas attiecas gan uz eiro naudas zīmēm, gan – nebūs lieki atgādināt – arī uz latu banknotēm un monētām. 

Jāatceras, ka Latvijas Banka nemaina citu valstu naudas zīmes. Ar bojātu dolāru vai sterliņu mārciņu būs jādodas pie privātajiem naudas apmaiņas pakalpojumu sniedzējiem.

Kādā stāvoklī banknote drīkst būt?

Lai apmainītu bojātu eiro banknoti, pāri palikušai banknotei jābūt lielākai nekā 50% no veselas banknotes. Ja atlikums ir dažādos gabalos – tiem visiem jābūt no vienas banknotes. Ja nauda degusi, to var apmainīt arī tad, ja pāri no banknotēm palicis mazāk par pusi, taču būs jāpierāda, ka šāda nauda pirms ugunsnelaimes tiešām bijusi. Katru tādu gadījumu eksperti vērtē individuāli.

Jāapzinās, ka naudaszīmes nemaina un atpakaļ neizsniedz, ja bojājumi ir tīši.

Savukārt, ja naudu aizmirsīsiet kabatā un bikses izmazgāsiet, banknoti apmainīs bez problēmām, tas ir negadījums.

Ja kasieris nebūs 100% pārliecināts par bojātās naudas atbilstību apmaiņas noteikumiem, naudaszīme tiks nosūtīta ekspertam, kurš ir naudas tehnoloģiju pārzinātājs. Klientu kases darbinieks naudaszīmi ekspertam nosūtīs arī tad, ja radīsies aizdomas par apmaiņai iesniegtās eiro banknotes vai apgrozības monētas īstumu, ja apmaiņai tiks iesniegtas naudas zīmes lielā apmērā vai tās neatbildīs citiem tūlītējas apmaiņas nosacījumiem.

Foto: Latvijas Banka

Aizdomu gadījumā, pamatojoties uz klienta iesniegumu, naudaszīme tiks pieņemta identifikācijai un par tās apmaiņu lems Latvijas Bankas naudas zīmju pārvaldības komisija. Silakalns norāda, ka atbilde tiek sniegta viena mēneša laikā.

Nosūtot bojātu naudaszīmi ekspertīzei, ir jāuzraksta iesniegums, kurā cita starpā norādāms bojājuma iemesls. Iesniegumā būs jānorāda bankas konts, uz kuru pārskaitīt apmainīto naudu, lai vēlreiz nebūtu jānāk uz Latvijas Banku.

Kā naudu gadījies sabojāt Latvijas iedzīvotājiem?

Vidēji Latvijas Bankā ekspertīzei nonāk pārdesmit bojātu banknošu nedēļā, bet gadās arī lielākas partijas. Bojātās naudaszīmes pamatā ir banknotes. Bojātas monētas bankas ekspertu redzeslokā nonāk daudz retāk, jo ir izturīgākas.

Biežākie banknošu bojājumu iemesli ir izmazgāšana kopā ar drēbēm, neuzmanīga apiešanās, uguns un dzīvnieki.

Tomēr ir arī gadījumi, kas pārsteiguši arī bankas darbiniekus. Cilvēki naudu sabojājuši gan strīda laikā, gan cepot šašliku, gan pastaigājoties pa pļavu.

"Lasot maijpuķītes, pazaudēju maku. Vairākas reizes pārmeklējot, neatradu. Šogad, pastaigājoties un fotografējot dabu, apsēdos un nejauši pamanīju savu maciņu. Tas bija zemē nogulējis visu šo laiku. Naudas zīmes bija sabojājusi daba," savā iesniegumā norādīja kāda sieviete.

Vēl kādu pārsteidza pašu bērns.

"Bērns sajauca ar konfenktēm, kas līdzinās banknotēm, un pusi apēda," rakstīts iesniegumā.

Tāpat banka aicina valdīt emocijas strīdu laikā, jo tieši tā sabojāta vēl kāda cilvēka nauda.

"Naudiņa saplēsās strīda laikā," teikts paskaidrojumā.

Foto: Latvijas Banka

No kredītiestādēm saņemtās skaidrās naudas nolietotības pakāpes un īstuma pārbaudi Latvijas Bankā nodrošina automātiskās naudas apstrādes sistēmas. Ar tām 2019.gadā tika apstrādāti 152.3 milj. banknošu (par 5.8% vairāk nekā 2018. gadā). 15.8% (24.0 milj.) no apstrādātajām banknotēm tika atzītas par apgrozībai nederīgām un iznīcinātas. Pandēmijas, 2020., gadā tika apstrādāti 133.7 milj. banknošu 8.7% (jeb 11.6 milj.) no tām atzītas par nederīgām un iznīcinātas, aizvietojot ar jaunām naudaszīmēm.

Uzmanību! Pandēmijas laikā mainīta kārtība, kādā var apmeklēt Latvijas Bankas kasi – apmeklējums jāpiesaka iepriekš, zvanot pa tālruni 67022369!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu