Kariņš: Latvija neizvairīsies no Covid-19 trešā viļņa (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Potēšanas pret Covid-19 mudināšanā ir būtiski panākt cilvēku uzvedības maiņu, trešdien, 14. jūlijā, valdības sēdē norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ministri un pieaicinātie diskutēja par grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, ar kuriem iecerēts paredzēt tiesības darba devējam uzteikt darbu Covid-19 sertifikātu neieguvušam darbiniekam.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns valdības sēdē uzsvēra, ka viņa pārstāvētajai organizācijai ir būtiski iebildumi pret likumprojektu. Viņš informēja, ka LBAS valde kategoriski iebilst pret minētajiem likuma grozījumiem un uzskata, ka vakcinācijai pret Covid-19 jābūt brīvprātīgai. LBAS savā runā atsaucās arī uz citu valstu pieredzi Covid-19 pandēmijas apkarošanā.

Savukārt premjers atgādināja klātesošajiem, ka valdības mērķis ir panākt, lai skolas varētu strādāt klātienē un nebūtu jāievieš plaši ierobežojumi. Kariņš uzsvēra, ka to var panākt ar imunitātes iegūšanu, ko savukārt var nodrošināt vakcinācija pret Covid-19.

Ministru prezidents arī atsaucās uz Igaunijas veselības iestāžu ziņoto, ka šajā kaimiņvalstī jau ir sācies Covid-19 trešais vilnis, un, kā norādīja Kariņš, arī Latvija neizvairīsies no Covid-19 trešā viļņa, tāpēc svarīgs ir jautājums par pietiekamu iedzīvotāju imunitāti, lai Latvija jauno pandēmijas vilni nesagaidītu ar masveida hospitalizāciju un letāliem gadījumiem.

Vērtējot valdībā atbalstīto likumprojektu, kas paredz tiesības darba devējam uzteikt darbu Covid-19 sertifikātu neieguvušam darbiniekam, Kariņš atzina, ka cīņā ar pandēmiju "visi līdzekļi ir labi".

"Esam runājuši par stimulējošiem pasākumiem vakcinācijas veicināšanai, redzam sākto informatīvo kampaņu, kas uzrunā cilvēkus. Arī šis likumprojekts ir sagatavots ar mērķi panākt iedzīvotāju uzvedības maiņu," pauda premjers.

Jau ziņots, ka pēc 1. oktobra darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku, paredz trešdien Ministru kabineta sēdē atbalstītais projekts grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Likumprojekta autori norādīja, ka grozījumi likumā paredz jaunu pieeju Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai un katra indivīda veselības aizsardzībai, nosakot pienākumu valsts institūcijām sniegt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, darba devēja pienākumu nodrošināt epidemioloģiski drošu darba vidi.

Gala lēmums par likuma izmaiņām būs jāpieņem Saeimai.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu