Strīdā par atkritumu apsaimniekošanu Rīgas dome maksās pusmiljona eiro sodu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atkritumu poligons "Getliņi".
Atkritumu poligons "Getliņi". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Tiek gatavots izlīgums Rīgas domes, SIA "Getliņi EKO" un Konkurences padomes (KP) strīdā par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, paredzot Rīgas domei samaksāt sodu pusmiljona eiro apmēra, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Lai apstiprinātu izlīgumu, šodien sasaukta domes ārkārtas sēde.

Tajā tiks lemts par pilnvarojumu Rīgas domes priekšsēdētājam parakstīt izlīgumu starp KP, Rīgas domi un SIA "Getliņi EKO" par 2019.gadā sākto tiesvedību par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā.

Puses plāno vienoties, ņemot vērā gan to, ka KP savos lēmumos ir norādījusi uz būtiskiem pārkāpumiem atkritumu apsaimniekošanas jomā pilsētā, gan to, ka pašreizējie Rīgas domes deputāti piekrīt KP redzējumam, kā šajā jomā ir nepieciešams rīkoties, lai tiktu pilnvērtīgāk ievērotas konkurences tiesības, kā arī iespējamo tiesvedības ilgumu un izmaksas šajā juridiski sarežģītajā lietā, kurā KP pirmo reizi ir pieņēmusi lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu.

Izlīguma projekts paredz, ka puses vienosies par naudas sodu pašvaldībai 500 000 eiro apmērā, bet SIA "Getliņi EKO", kurā Rīgas domei pieder 97,7% kapitāla daļu - 385 000 eiro. Sākotnēji paredzētais soda apmērs bija vairāk nekā seši miljoni eiro.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi Eko" 2019.gadā noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Savukārt 2019.gada jūnija sākumā "Getliņi Eko" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi Eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

2019.gada 11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu