"Viņš kļūst nežēlīgāks, un viņš kāpina vardarbību." Cihanouska aicina ASV pastiprināt sankcijas (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svjatlana Cihanouska
Svjatlana Cihanouska Foto: AP/Scanpix

Otrdien, 20. jūlijā, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska informēja, ka vizītes laikā ASV mudinājusi Savienoto Valstu līderus pastiprināt sankcijas pret uzņēmumiem, mēģinot panākt, ka uzņēmēji novēršas no autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko.

Cihanouska šobrīd uzturas vizītē Vašingtonā, ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai vienlaikus solot pastiprināt spiedienu pret Baltkrievijas promaskavisko līderi.

Opozīcijas līdere sacīja, ka pirmdien sarunās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu iepazīstinājusi ar uzņēmumu sarakstu, kas būtu pakļaujami ASV sankcijām.

"Mēs saprotam, ka tikai baltkrievi paši var panākt demokrātiskas pārmaiņas valstī, bet mēs ceram uz Amerikas aktīvu un nesimbolisku līdzdalību," Cihanouska sacīja Valsts departamenta korespondentu apaļajam galdam.

"Prezidents Baidens teicis, ka pasaulē notiek cīņa starp autokrātiju un demokrātiju. Šīs cīņas fronte šobrīd atrodas Baltkrievijā. ASV kā demokrātijas čempioni var palīdzēt, lai lietas tiktu izdarītas," viņa sacīja.

Opozīcijas līdere pauda cerību, ka jaunas sankcijas tiks vērstas pret valsts kontrolētiem uzņēmumiem potaša ražošanas, naftas un kokrūpniecības, kā arī tērauda ražošanas jomās.

Uzņēmējiem ir jāliek "saprast, ka ar Lukašenko ir cauri" un "viņi var izvēlēties pievienoties jaunai, caurredzamai valstij", sacīja Cihanouska.

Viņa arī aicināja likvidēt caurumus Eiropas Savienības (ES) sankcijās, kas ļauj turpināt pastāvošos kontraktus ar starptautiskajiem uzņēmumiem.

"Vairumam starptautisko uzņēmumu ir, pirmkārt, bail no ASV sankcijām, un pat jaunu sankciju draudi - jaunu Eiropas sankciju vai ASV sankciju - var ietekmēt Lukašenko uzvedību."

"Viņš kļūst nežēlīgāks, un viņš kāpina vardarbību, bet tas vienīgi demonstrē viņa vājumu," norādīja Cihanouska.

"Cilvēkiem no demokrātiskām valstīm to ir grūti izskaidrot, ka es nevadu opozīcijas kustību, jo mēs esam vairākums."

"Pat ja Cihanouska kādu dienu pazudīs, es nezinu, kādu iemeslu dēļ, šī sacelšanās, šī kustība turpināsies."

Cihanouska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērtās par nepieredzēt plašu masu kustību.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu