CSDD: Plastmasas stabiņu pielietošana atsevišķos gadījumos var uzlabot satiksmes drošību (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Satiksmes ierobežošanai uzstādītie stabiņi Tērbatas ielā.
Satiksmes ierobežošanai uzstādītie stabiņi Tērbatas ielā. Foto: Zane Bitere/LETA

Plastmasas stabiņi ar atstarojošiem elementiem nav satiksmes organizācijas tehniskais līdzeklis, un tie drīkst atrasties aiz ceļu apzīmējuma vai zonas, kur ar atbilstošu ceļa zīmi novirzīta satiksme, komentējot Rīgas pilsētā izvietotos stabiņus, norādīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Direkcijā atzīmēja, ka ceļa apzīmējumus, kas veidoti ar nepārtrauktām garenvirziena līnijām, šķērsot ir aizliegts, un tie nosaka faktisko satiksmes telpas robežu, aiz kuras pieļaujama stabiņu izvietošana.

CSDD vienlaikus norādīja, ka, izvietojot plastmasas stabiņus, būtiski izvērtēt, ko paredzēts akcentēt, un autovadītāja redzespunktu. Piemēram, izvietojot tos lineāri vai brauktuves sašaurinājumos, tie var uzlabot vadītājam optisko vadāmību, savukārt sarežģītas konfigurācijas krustojumos, it īpaši diennakts tumšajā laikā, tie var traucēt satiksmes dalībniekiem uztvert ceļu.

Primāri satiksme jāvirza ar satiksmes infrastruktūrai raksturīgiem ceļa elementiem, secina CSDD. Ceļš jāaprīko ar satiksmes organizācijas paredzētajiem tehniskajiem līdzekļiem - ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem un luksoforiem.

Savukārt gadījumos, ja kādu specifisku apstākļu dēļ ceļa elementi nav izbūvēti, tie nav labi uztverami, vai satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu prasības tiek regulāri pārkāptas, un tas rada risku satiksmes dalībnieku drošībai, tad ceļa pārvaldītājam jālemj par ceļa pārbūvi vai papildus aprīkojuma izvietošanu.

CSDD skaidroja, ka papildaprīkojuma izmantošana vērtējama, kā solis satiksmes drošības uzlabošanas virzienā, tomēr no satiksmes drošības viedokļa negatīvi vērtējama tendence veikt būtisku satiksmes pārkārtošanu un satiksmes organizācijas izmaiņas, neveicot ceļa pārbūvi atbilstoši nepieciešamajai ceļa daļu ģeometrijai, tā vietā izmantojot tikai ceļa apzīmējumus vai pagaidu satiksmes organizācijas elementus, pie kādiem pieder arī plastmasas stabiņi.

Direkcijas Ceļu drošības audita departamenta vadītāja Beāta Dambīte norādīja, ka, CSDD ieskatā, plastmasas stabiņu pielietošana satiksmes organizācijā ir pieļaujama, un atsevišķos gadījumos tā var uzlabot satiksmes drošību. Reizē ierobežojumiem, kādus rada stabiņu vai jebkura cita papildaprīkojuma izmantošana, ir jābūt samērīgiem ar ieguvumiem, ko tie sniedz satiksmes organizēšanā vai ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

"Proti, stabiņu izvietošana un to radītiem ierobežojumiem jāsasniedz izvirzītie ceļu satiksmes organizēšanas vai ceļu satiksmes drošības uzlabošanas mērķi, turklāt radītajiem ierobežojumiem jābūt pamatotiem un jārada būtisku ieguvumu sabiedrībai kopumā," uzsvēra Dambīte.

Jau ziņots, ka Rīgā vairākās ielās izvietoti stabiņi satiksmes mierināšanai, kas izsaucis gan iedzīvotāju neapmierinātību, gan politiskās kaislības.

Šonedēļ tika sasaukta arī Rīgas domes ārkārtas sēde par "stabiņu invāziju", kas izvērtās koalīcijas un opozīcijas savstarpējos pārmetumos.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. CSDD ienākumus gūst no pakalpojumu maksām. Direkcijas kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu