"Man ļoti žēl, bet ir jau par vēlu." Ārstes pieredze - Covid-19 pacienti uz nāves gultas lūdz saņemt vakcīnu (62)

Ilustratīvs attēls. Foto: HandintheBoxinc/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kāda ārste no Alabamas šonedēļ sociālajos tīklos dalījās ar skaudru ierakstu par to, ko viņa redz ikdienā, strādājot ar smagi slimiem Covid-19 pacientiem. Ieraksts guvis plašu atbalsi sabiedrībā visā pasaulē, vēstī medijs "Independent".

Ārste Britnija Kobija stāsta, ka viņa slimnīcā redz arvien vairāk "jaunus, veselīgus cilvēkus" ar ļoti nopietniem Covid-19 simptomiem.

"Viena no pēdējām lietām, ko viņi dara pirms intubācijas, lūdz, vai nevar saņemt vakcīnu pret Covid-19. Es turu viņu roku un atvainojos, ka ir jau par vēlu," savā "Facebook" profilā raksta Kobija.

Alabamā šobrīd ir viens no zemākajiem vakcinācijas rādītājiem ASV - aptuveni 33% pilnībā vakcinētu iedzīvotāju, un štatā ļoti strauji izplatās lipīgais delta variants.

"Dažas dienas vēlāk, kad es skaļi paziņoju nāves iestāšanās laiku, es apskauju viņu ģimenes locekļus un saku, ka labākais veids, kā godināt savu mīļoto, ir doties vakcinēties un mudināt visus, ko pazīst, darīt to pašu," raksta Kobija.

Alabamas veselības uzraudzības dienests ziņo, ka 94% no hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem un 96% no Covid-19 nāves gadījumiem viņu štatā kopš aprīļa sākuma nav bijuši pilnībā vakcinēti.

Pētījumi nesen parādīja, ka vilcināšanās ar vakcīnām kļūst arvien ierastāka prakse, un tie, kuri nav vēl vakcinējušies, apgalvo, ka nekas viņu pārliecību nemainīs.

Kobija raksta arī par dažādiem iemesliem, ko pacientu ģimenes viņai ir stāstījušas, kāpēc viņi nav vakcinējušies.

"Un viņi man saka, ka nezina - domājuši, ka tā ir tautas musināšana, ka tas viss ir politiski...

Cilvēki par patiesiem bija pieņēmuši tādus apgalvojumus, ka viņiem nepastāv risks smagi saslimt ar koronavīrusu tāpēc, ka viņiem ir noteikta ādas krāsa vai konkrēta asins grupa. Viņi domāja, ka tā ir "tikai gripa". Bet viņi kļūdījās. Un viņi vēlas, lai viņi varētu atgriezties laikā. Bet viņi nevar," rakstīja Kobija.

"Tāpēc viņi man pateicas un dodas saņemt vakcīnu. Un es dodos atpakaļ uz savu kabinetu, sagatavoju miršanas apliecību un izsaku nelielu lūgšanu, lai šis zaudējums izglābtu citu cilvēku dzīvības."

Kobija atklāj, ka tagad ārstēt Covid-19 pacientus ir citādāk nekā tas bija sākumā, kad vēl nebija pieejama vakcīna. "Tagad tas ir tā - neviļus piezogas doma, ka tu nejūties slikti par šo cilvēku, jo viņš pats to ir izvēlējies.

Bet, paskatoties tuvāk, ieraugi viņu aci pret aci, un tas patiešām maina iepriekš pieņemto perspektīvu. Viņš joprojām ir tikai cilvēks, kurš domā, ka viņš ir pieņēmis labāko iespējamo lēmumu ar to informāciju un dezinformāciju, kas viņa rīcībā bija."

Ārvalstu veselības eksperti saka, ka koronavīrusa pandēmija ir kļuvusi par "nevakcinēto cilvēku pandēmiju". Tā kā delta variants izplatās kopienās visā valstī, pacientu pieaugums stacionāros un nāves gadījumi notiek nevakcinēto cilvēku vidū.

Kopš vasaras sākuma Latvijā vērojams būtisks vakcinēto apjoma kritums

Līdz šim Latvijā pirmo vakcīnas devu saņēmuši 34,12% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 34,49%. Pilnībā vakcinētu iedzīvotāju īpatsvars nedaudz pārsniedz tikai pirmo poti saņēmušo īpatsvaru, jo "Johnson&Johnson" nepieciešama tikai viena deva, pēc kā cilvēks uzskatāms par pilnībā vakcinētu.

Kopš vasaras sākuma Latvijā vērojams būtisks vakcinēto apjoma kritums. Piemēram, aktīvākajā potēšanās laikā - maijā un jūnija sākumā vienas dienas laikā varēja sapotēt tikai nedaudz mazāk cilvēku nekā patlaban nedēļas ietvarā. Piemēram, 28. maijā, kad uzstādīts vienā dienā vakcinēto skaita rekords, potes saņēma 24 620 cilvēki.

Līdz šim visaugstākie vakcinēšanās rādītāji bijuši nedēļā no 24.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 16 600 cilvēki. No 10. maija četras nedēļas pēc kārtas Latvijā katru nedēļu tika vakcinēti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet kopš vasaras sākuma šie rādītāji krītas.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen". Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā.

Komentāri (62)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu