Lietuvas pilsētas iedzīvotāji aktīvi iestājas pret plāniem izmitināt tur nelegālos migrantus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Amors photos/Shutterstock.com

Nelielās Dievenišķu pilsētiņas iedzīvotāji Lietuvas dienvidos aktīvi iestājas pret plāniem izmitināt tur nelegālos migrantus, kuri pēdējā laikā lielā skatā ieplūst valstī pāri Baltkrievijas robežai.

Piektdien, kad Dievenišķes gatavojas apmeklēt iekšlietu ministres Agnes Bilotaites vietnieks Vitālijs Dmitrijevs un policijas ģenerālkomisārs Renats Požēla, vairāk nekā simts cilvēku ar Lietuvas karogiem un plakātiem sapulcējušies pie bijušās Tehnoloģiju un biznesa skolas kopmītņu ēkas, kur iecerēts uz laiku izveidot bēgļu izmitināšanas centru.

Vietējie ļaudis pauduši bažas par savu un tuvinieku drošību, tikmēr Iekšlietu ministrija norāda, ka bēgļu centra teritorija būs iežogota un to sargās Sabiedrības drošības dienests.

"Bēgļu centra izveidošanai Dievenišķēs - nē!", "Nepārkāpiet Dievenišķu iedzīvotāju tiesības!", "Uzklausiet Dievenišķu iedzīvotājus!" - vēsta protestētāju plakāti. Pie kopmītņu ēkas novietoti arī vairāki traktori, kas izrotāti ar Lietuvas karodziņiem.

"Pienāks brīdis, kad visa Lietuva raudās par to, ko te tiek mēģināts darīt," ziņu aģentūrai BNS sacījusi akcijas rīkotāja Ļuba Poļaka.

Viņa paudusi satraukumu, ka migrantus paredzēts izmitināt gandrīz līdzās esošajai Dievenišķu ģimnāzijai.

Policijas departamenta pārstāvis Ramūns Matonis piektdien aģentūru informējis, ka uz Dievenišķēm nosūtīti policijas papildspēki, jo vietējie ļaudis "saveduši kaut kādu tehniku, traktorus" un traucē strādāt telpu ierīkotājiem.

Dienu iepriekš Šalčininku rajona pašvaldības administrācijas direktors Gžegožs Jurgo aģentūrai sacīja, ka cilvēki Dievenišķēs "ļoti civilizēti un skaidri pauž savu nostāju", bet darbiem netraucē.

Kā aģentūrai pastāstījusi iekšlietu ministres padomniece Lina Laurinaitīte-Griģiene, pašlaik bijušajā skolas kopmītņu ēkā domāts izmitināt tikai ģimenes ar bērniem, kurām dzīves apstākļi robežsardzes iecirkņos nav piemēroti, tādēļ varētu cerēt, ka izdosies draudzīgi vienoties ar vietējiem ļaudīm.

Protesta akcija pret nelegālo migrantu izmitināšanu Dievenišķēs notika arī ceturtdien, bet nedēļas sākumā grupa pilsētiņas iedzīvotāju piketēja pie Iekšlietu ministrijas ēkas Viļņā.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, kur kopš gada sākuma aizturēti jau vairāk nekā 2400 nelegālie migranti - 30 reizes vairāk nekā visa 2020.gada laikā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu