Ielās uzstādītos stabiņus nākotnē plāno nomainīt uz drošības saliņām (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stabiņi galvaspilsētas ielās
Stabiņi galvaspilsētas ielās Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas ielās un citviet uz Latvijas ceļiem satiksmes drošības uzlabošanai uzstādītie stabiņi ir pagaidu risinājums un daļu no tiem nākotnē varētu nomainīt uz drošības saliņām, LTV raidījumam "Panorāma" pauž Rīgas domes un CSDD pārstāvji.

Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) uzsver, ka stabiņus nevar vērtēt viennozīmīgi. Jo ir gan labi, gan sliktāki risinājumi.

"Mūsu ieskatā stabiņus var pielietot ļoti veiksmīgi. Piemēram, gājēju pārējā, kur sašaurināta brauktuve, lai nodrošinātu drošu gājēju pārejas šķērsošanu. Ir uzstādīti atbilstoši satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi – ceļa zīmes un apzīmējumi. Bet ir arī risinājumi, kuri ir diskutablāki," atzīst CSDD Ceļu drošības audita departamenta vadītāja Beāta Dambīte.

CSDD ieskatā stabiņi drīzāk ir pagaidu risinājums, un ilgtermiņā problēmas būtu jānovērš atbilstoši plānojot, projektējot vai pārbūvējot ielu. Šādam viedoklim piekrīt arī Rīgas domē.

"Tas ir pagaidu risinājums, nākotnē mēs risināsim jautājumu par stabiņu nomaiņu pret pastāvīgam saliņām ceļa vidū, bet tas ir laikietilpīgs process, kurā ir jāveic projektēšanas darbi," norāda Rīgas domes pārstāvis Vaivods.

Izņēmums būtu velojoslas, kas arī nākotnē tiks nodalītas ar stabiņiem. Savukārt par drošības saliņu ierīkošanu runa varētu būt nākamajos gados, jo arī iepirkums ātrāk par 2022. gadu netiks izsludināts.

Diskusijā par stabiņiem sašutumu izraisīja arī to uzturēšanas izmaksas Rīgā: 39 000 eiro. Viena stabiņa apkope izmaksā aptuveni 14 eiro. Satiksmes departamentā uzver, ka šī summa ietver ne tikai stabiņa nomazgāšanu, bet arī regulāru to apsekošanu, materiālu, darbaspēku un citas ar apkopi saistītas izmaksas. Šis iepirkums tika atkārtoti pārbaudīts.

"Šis iepirkums ir veikts likuma noteiktajā kārtībā un tāmes izstrādātas atbilstoši normatīvajam regulējumam. Šobrīd nepastāv šaubas, vai šī summa ir pamatota," apgalvo Vaivods.

Stabiņu ierīkošanas izmaksas uz Tallinas šosejas un Rīgā ir atšķirīgas. Rīgā viena plastmasas stabiņa uzstādīšanas izmaksas ir ap 29 eiro bez PVN, bet uz Tallinas šosejas – ap 44 eiro. Atšķiras arī uzturēšanas izmaksas. Uz Tallinas šosejas viena stabiņa mazgāšana un atstarotāju uzlīmēšana uz tā izmaksā ap 8 eiro, ziņo LTV. 

Jau ziņots, ka Rīgā vairākās ielās izvietoti stabiņi satiksmes mierināšanai, kas izsaucis gan iedzīvotāju neapmierinātību, gan politiskās kaislības.

Plašāk par stabiņu nākotni skaties LTV "Panorāma" sižetā:

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu