Paškeviču pāris "Jaunās paaudzes" pasākumā "paspīd" kā vakcīnu noliedzēji. Sociālantropologs par kaitējumu, ko var nodarīt "harismātiski reliģiskie līderi" (33)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deniss Paškevičs un Jolanta Gulbe-Paškeviča
Deniss Paškevičs un Jolanta Gulbe-Paškeviča Foto: Paula Čurkste,Evija Trifanova/LETA

Svētdien, 25. jūlijā džeza mūziķu pāris Jolanta Gulbe-Paškeviča un Deniss Paškevičs viesojās mācītāja Alekseja Ļedjajeva vadītās kopienas "Jaunā paaudze" pasākumā, kur izteica savu viedokli par vakcinēšanos. Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks sarunā ar portālu "Apollo.lv" norāda, ka šādu organizāciju pārstāvju izteikumi var ietekmēt ne vien kopienu, bet arī lielāku sabiedrības daļu.

Ļedjajeva vadītajā raidījumā Deniss Paškevičs klāstīja, ka viņam ir nācies saskarties ar izvēli "vakcinēties un strādāt vai nevakcinēties un nestrādāt". 

"Atcerieties, ka ir arī trešā puse, kas visu var aplūkot no malas. Vai bija izvēle? Jā, protams, mums bija izvēle. Man piedāvāja koncertus, kur man bija jābūt vakcinētam un jāuzrāda Covid-19 sertifikāts. Es atteicu brīnišķīgu koncertu, kas tolaik manai ģimenei finansiāli palīdzētu.

Es teicu nē un paskaidrošu kādēļ - kad es runāju ar cilvēkiem, es redzu, ka 80% gadījumu ir cilvēki, kurus virza bailes. Viņus virza bailes no darba devēja, bailes pazaudēt draugus, bailes pazaudēt sabiedrību sev apkārt un komunikāciju ar citiem. Mēs ar sievu nekad neesam bijuši atkarīgi no cilvēkiem, mēs esam bijuši atkarīgi no Dieva," sacīja Deniss Paškevičs.

Sarunā ar "Apollo.lv" antropologs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētais profesors Klāvs Sedlenieks skaidroja, vai šādu organizāciju izvēle nevakcinēties apdraud sabiedrību kopienā un ārpus tās. 

"Šādas organizācijas parasti ir nelielas, tāpēc, ja tās kaut ko nodara, tās konkrēti nodara to saviem sekotājiem. Tas, ka tur ir dīvainas lietas, it sevišķi kontroversiālas un tādas, kas neizskatās īpaši saprātīgas, tas jau parasti šādām organizācijām ir raksturīgi. Tāpēc jau tās pastāv, jo sludina kaut kādu īpatnēju nostāju, kura šos cilvēkus atšķir no pārējiem un tādā veidā ļauj pacelt viedokli pašiem par sevi.

Protams, ka šāda nostāja pret vakcinēšanos var ietekmēt lielāku sabiedrības daļu, ja kāda organizācija aicina savus sekotājus rīkoties tādā veidā, kas rezultējas problēmās. Šajā gadījumā nevakcinēšanās var ietekmēt arī pārējos. Tomēr primāri tas attiecas uz šo organizāciju," sacīja Sedlenieks.

Džeza dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča pastāstīja par kāzām, kurās mūziķu pārim bija jāpiedalās, taču pirms ierašanās bija jāveic polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) tests, ar kura palīdzību tiek veikta deguna un rīkles iztriepe.

"Bijām laukos, nevarējām testus veikt. Organizētāji uzstāja, ka testi ir nepieciešami. Mēs teicām, ka tad mēs kāzas neapmeklēsim. Mēs bijām svarīgi cilvēki kāzās, mums tajās bija jāuzstājas. Kāzu rīkotāji mūsu dēļ izdarīja izņēmumu un ļāva mums veikt eksprestestu," sacīja dziedātāja un piebilda un pauda pārliecību "dažās situācijās nepaļauties uz savu saprātu, bet paļauties uz Dievu". 

Klāvs Sedlenieks skaidro šādu organizāciju darbību, pamatojoties uz vairākiem notikumiem pasaules vēsturē.

"Tas, ka viņi to pamato ar Dieva gribu - nu diemžēl ir dažādas harismātiskas reliģiskās organizācijas, kuras balstās harismātisku reliģisko līderu vēstījumā. 

Viņu vēsturē ik pa brīdim ir tādi, kuri sludina, ka Dievs viņiem liek darīt kaut ko - taisīt kolektīvu pašnāvību, liek sēdēt mājās un neēst, atsacīties no visiem saviem īpašumiem vai norakstīt tos sektas līderiem. 

Tas nav nekas neparasts. Un tas, ka tas var apdraudēt viņu labklājību, tas arī nav nekas ekstraordinārs," sarunā ar "Apollo.lv" sacīja Sedlenieks.

Atgādinām, ka šī gada februārī "Re:Baltica" ziņoja, ka vietnē ''Facebook'' popularitāti guva kāds video ar "Jaunās paaudzes" mācītāja Alekseja Ļedjajeva vēstījumu par vakcīnām. Savā runā Ļedjajevs pārstāstīja sazvērestības teorijas, tās balstot it kā bijušā ASV valsts sekretāra Henrija Kisindžera teiktajā par plānu ar vakcīnām samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu. 

Toreiz "Re:Baltica" izpētīja, ka apgalvojumam šajā video par "obligāto piespiedu vakcināciju", ko it kā teicis Henrijs Kisindžers PVO eigēnikas padomē, nav pamatojuma. Kisindžers nav šāda citāta autors, un šāda padome vispār nepastāv.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu