Kad nauda, slava un bohēma ir beigu sākums. Supermodeļu traģiskie likteņi

Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Dzīvoja ilgi un laimīgi – tas nav stāsts par viņām. Šīs meitenes izveidoja veiksmīgu karjeru modeļu biznesā. Viņu attēli rotāja glancēto žurnālu vākus, un viņām bija noslēgti vairāku miljonu dolāru vērti reklāmas līgumi. Taču liktenis bija lēmis citādāk. Šīs sievietes aizgāja no dzīves, atrodoties slavas virsotnē. Kas bija šīs modeles un kāpēc viņu dzīvesveids, kas līdzīgs pasakai, tomēr nebeidzās laimīgi, vēsta "5-tv.ru".

Džia Karandži aiziet mūžībā 26 gadu vecumā

Džia bija viena no pasaulē pirmajām supermodelēm līdzās Dženisai Dikinsonei un Tairai Benksai. Viņa pasaulē nāca 1960. gadā Filadelfijā. Pēc skolas beigšanas 17 gadu vecumā viņa devās uz Ņujorku. Jauniete ļoti strauji ieguva popularitāti un modeles karjeru izveidoja, pateicoties savai neparastajai ārienei. Džiai Karandži bija itāļu un īru saknes.

Džia nokļuva bijušās modeles un modeļu aģentūras īpašnieces Vilhelmīnas Kūperes aizgādībā. 18 gadu vecumā Džia piedalījās amerikāņu modes un dzīvesstila žurnāla "Vogue" fotosesijā, bet 20 gadu vecumā viņa jau pelnīja 100 000 dolāru gadā.

Džia Karandži bija kā jauna vēsma modes industrijā, jo līdz 70. gadiem pieprasītas bija tikai blondās modeles.

Neraugoties uz lielo pieprasījumu modeļu biznesā, Džia jutās vientuļa un viņai bija šaurs paziņu loks. 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā modē ienāca narkotikas un naktsklubi. Modele bija bieža viešņa leģendārajā klubā "Studio 54", kur valdīja brīvi uzskati un izlaidīgi dzimumsakari. Džia, tāpat kā citas tā laika slavenības, sāka aizrauties ar nelegālām vielām, bet pēc Vilhelmīnas Kūperes nāves, viņa sāka lietot smagās narkotikas, lai atbīvotos no stresa.

Sasniegusi milzīgus panākumus modes pasaulē, Džia 1981. gadā nolēma ieturēt pauzi karjerā, lai izārstētos no narkotisko vielu atkarības.

Problēmas sākās diezgan ātri, tās bija pamanāmas viņas neadekvātās uzvedības dēļ fotosesiju laikā.

Fotogrāfi uz šīm problēmām pievēra acis, jo Džia Karandži bija pieprasīta un ietekmīga modele.

1981. gadā viņa paņēma pauzi, lai tiktu galā ar savu atkarību, taču nespēja. Pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem atgriezties modes pasaulē, modele to pameta 1983. gadā. Džia izgāja rehabilitācijas kursu, pieteica bankrotu un dzīvoja no bezdarbnieka pabalstiem. Tāpat arī viņai vairākkārt bija problēmas ar likuma ievērošanu.

1984. gadā jaunā sieviete atgriezās dzimtajā Filadelfijā un sāka strādāt par kasieri vietējā universālveikalā. Taču 1985. gadā atkarība atgriezās un pastirpinājās. Pēc gada Džia nokļuva slimnīcā ar pneimonijas simptomiem. Analīzes uzrādīja, ka viņa ir slima ar AIDS. Par to burtiski kliedza viņas ķermenis, kas kādreiz spēja nopelnīt miljons dolārus, bet nu bija klāts vienās čūlās.

Džia Karandži nomira 1986. gada 18. novembrī 26 gadu vecumā. 1998. gadā režisors Maikls Kristofers uzņēma biogrāfisku televīzijas filmu "Džia" ("Gia"), kurā atainota modeles dzīve. Filmā galveno Džias lomu atveido Andželīna Džolija.

Ruslana Koršunova izkrīt pa 9. stāva logu

Kazahstānas krievu izcelsmes modele pasaulē nākusi 1987. gadā Almati, kas agrāk zināma kā Alma-Ata. 2003. gadā 16 gadus veco Ruslanu pamanīja lielas modeļu aģentūras pārstāvis. Modes industrijas pārstāvjus ieienteresēja meitene ar zilajām acīm un garajiem matiem. Pēc kāda laiciņa viņa Amerikā parakstīja modeles darba līgumu. 2005. gadā Ruslana Koršunova kļuva par Ņujorkas modes nedēļas galveno atklājumu. Viņas karjera mērķtiecīgi sāka virzīties augšup.

20 gadu vecumā Ruslana jau saņēma reklāmas līgumus ar pasaulslaveniem modes namiem un sāka filmēties parfimērijas reklāmās. Viņa sadarbojās ar tādiem zīmoliem kā "Moschino", "Paul Smith", "Vera Wang", "Kenzo" un "DKNY". Tāpat arī Ruslana ir zināma kā smaržu "Nina Ricci" reklāmas seja.

Taču 2008. gada 28. jūnijā modeles dzīvība izdzisa. Viņa izkrita pa 9. stāva logu savā dzīvoklī Manhetenā. Bija palikusi vien nedēļa līdz modeles 21. dzimšanas dienai.

Amerikāņu policija konstatēja, ka Ruslana ir izdarījusi pašnāvību, lai gan pirmsnāves zīmīte viņas dzīvoklī netika atrasta.

Draugi un tuvinieki nenoticēja policijas versijai par pašnāvību, jo Koršunovai nebija motīva šādi rīkoties. Turklāt pēc Parīzes modes nedēļas, meitene bija slavas virsotnē.

Vēlāk parādījās versija, ka modeles nāvē ir vainojama organizācija "Pasaules roze", kas vadīja personības izaugsmes treniņus. Toreiz gan šīs organizācijas vainu neizdevās pierādīt. Taču pēc gada sev dzīvību atņēma Ruslanas draudzene – modele Anastasija Drozdova, kas arī apmeklēja nodarbības iepriekš minētājā organizācijā. Pēc vairākiem skandāliem šīs organizācijas Maskavas filiāle tika aizvērta 2011. gadā. Taču viņu vainu arī atkārtoti neizdevās pierādīt.

Ediju Sedžviku vīrs atrod mirušu

Edija piedzima ietekmīgā ģimenē Santabarbarā 1940. gadā. Viņas radinieks bija viens no tiem, kas parakstīja ASV Neatkarības deklarāciju. Tāpat viņas dzimtā ir bijuši ģenerāļi, kultūras darboņi un filantropi. Edija gāja tēva, tēlnieka Frensisa Sedžvika pēdās un pabeidza Kembridžas universitātes Mākslas fakultāti.

Ņujorkā Edija ļoti ātri iejutās augstākajā sabiedrībā un iepazinās ar tā laika populāro Amerikāņu multimākslinieku Endiju Vorholu. Edijas vizuālais tēls un raksturs tik ļoti aizrāva mākslinieku, ka viņa kļuva par galveno Vorhola mūzu un regulāri viesojās viņa kinostudijā "Fabrika". Pateicoties Vorholam, par Endiju uzzināja visa Ņujorka un viņa tika nodēvēta par jauno stila ikonu. Meitene sāka filmēties ne tikai kino, bet viņas attēli arī rotāja žurnālu vākus. Pateicoties vecāku naudai, Edija varēja atļauties piekopt saviesīgu dzīvesveidu.

Vēlme pēc aizliegtajām vielām nogalināja Ediju Sedžviku. 1965. gadā Edijas atkarības dēļ mūza un mākslinieks pārstāja tikties. Jaunās sievietes veselība strauji pasliktinājās un pēc dažiem gadiem viņa atgriezās pie ģimenes Kalifornijā. Viņa izgāja ārstniecības kursu vairākās psihiatriskajās klīnikās. 1969. gada augustā viņu ievietoja slimīcas psihiatriskajā nodaļā pēc tam, kad policija bija viņu aizturējusi par narkotiku glabāšanu. No atkarības Edija ārstējās līdz pat 1971. gadam.

1971. gada 15. novembrī Edija bija uzaicināta uz modes skati Santabarbaras muzejā. Skates laikā kāds no viesiem, kas bija alkohola reibumā, aizvainoja Ediju, nosaucot viņu par narkomāni. Tobrīd jaunā sieviete, atkarību izraisītajā dzīves lejupslīdē, lietoja pretsāpju līdzekļus. Nākamajā dienā Edijas vīrs Maiks Posts atrada viņu mirušu. Policija konstatēja, ka Edija Sedžvika ir izdarījusi pašnāvību. Viņai bija tikai 28 gadi.

Par modeles, aktrises un sabiedrības dāmas dzīvi 2006. gadā tika uzņemta filma "Es savaldzināju Endiju Vorholu", kur galveno Edijas lomu atveido aktrise Sjenna Millere.

Zbarska aizmieg mūžīgā miegā no miega zāļu pārdozēšanas

Pirmā Padomju Savienības supermodele Regīna Zbarska (Koļesņikova) piedzima 1935. gadā. Precīza modeles dzimšanas vieta nav zināma, taču avotos norādītas divas pilsētas – Ļeņingrada tagad Sanktpēterburga un Volgograda.

1953. gadā Regīna pārcēlās uz Maskavu un iestājās Krievijas Valsts kinematogrāfijas institūtā ekonomikas fakultātē. Brīvo laiku viņa pavadīja bohēmiskās ballītēs, kur viņu pamanīja modes māksliniece Vera Arlanova. Viņa uzaicināja Regīnu demonstrēt tērpus savās modes skatēs. Pateicoties Regīnai Zbarskai padomju modes vārds izskanēja visā pasaulē.

Pasaules slavu Zbarska ieguva pēc tam, kad bija Parīzē pārstāvējusi Padomju Savienības modi. Žurnāls "Paris Match" bija viņu nodēvējis par "visskaistāko Kremļa ieroci". Pēc tam, kad modes mākslinieks Vjačeslavs Zaicevs izveidoja viņai īso matu griezumu, Regīnu nodēvēja par Padomju Savienības Sofiju Lorēnu.

60. gadu sākumā Regīna apprecējās ar mākslinieku Fēliksu-Levu Zbarski. 1967. gadā viņa palika stāvoklī, bet vīrs nevēlējās bērnus. Modele veica abortu, pēc kura iestājās depresija un viņa sāka lietot antidepresantus. Pēc dažiem gadiem šī laulība izjuka. Zbarskis apprecējās ar aktrisi Ludmilu Maksakovu, kas laida pasaulē abu dēlu.

Tika baumots, ka modele centās sev atņemt dzīvību VDK (Valsts drošības komiteja) darbinieku vervēšanas dēļ. Pēc dramatiskajiem satricinājumiem Regīnai 70. gadu sākumā sākās smaga depresija un viņa nonāca psihiatriskajā slimnīcā. Pēc rehabilitācijas Zbarska atgriezās modes apritē, bet uz neilgu laiku.

Viņa iepazinās ar žurnālistu Kostju no Dienvidslāvijas. Vīrietis izmantoja modeli, lai sasniegtu savus personiskos mērķus. Viņš uzrakstīja skandalozu grāmatu "100 naktis ar Regīnu Zbarsku", kurā tika aprakstīti intīmi mirkļi no abu privātās dzīves, modeles sakari ar Centrālās komitejas locekļiem un citu modeļu nosodījums. Pēc grāmatas iznākšanas modele trīs reizes centās izdarīt pašnāvību. Regīna Zbarska aizmiga mūžīgā miegā 1987. gadā 52 gadu vecumā no miega zāļu pārdozēšanas.

Modeles dzīves gājums atspoguļots Krievijas televīzijas seriālā "Sarkanā karaliene" ("Kрасная королева"), kas uzņemts 2015. gadā. Galveno lomu seriālā atveido aktrise Ksenija Lukjaņčikova.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu