Ekskluzīvi "Apollo.lv" "Bērns nav jāaudzina, bet jāmīl. Ja gribat kādu audzināt, nopērciet suni." Atklāta saruna ar Uģi Kuģi (16)

Foto: ugis.kugis/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijā zināmākā krišnaīta jeb vaišnava un vēdiskā filozofa Uģa Kuģa dzīvesstilam, kas ļoti krasi atšķiras no latviešu kultūras un etniskās piederības, ar lielu interesi seko līdzi daudzi latvieši. 

Sarunā ar Uģi Kuģi izzinājām, vai pie naudas un bagātības var tikt meditējot, kādi aizliegumi vaišnaviem jāievēro intīmajās attiecībās. Mazliet ielūkojāmies arī viņa privātās dzīves telpā un uzzinājām, kādas dāvanas tiek pasniegtas mīļotajai sievai Lindai.

Jūs nesen pieskārāties jautājumam, ka pēdējā laikā daudzi kļuvuši garīgi un sākuši meditēt. Vai meditēšana kļuvusi par modes kliedzienu?

Garīgums ir palicis par tādu kā modes kliedzienu. Ja tu nemeditē vai neklausies lekcijas par apzinātību, tad neesi topā.

No vienas puses ļoti priecē, ka cilvēki, kaut ko vairāk sāk meklēt savā dzīvē, bet apbēdina, ka visas šīs prakses tiek nolaistas tādā materiālistisko baudu līmenī.

No rīta pameditēju, bet vakarā dodos uz kādu no terasēm padzert kādu grādīgo "apgaroto dzērienu". Protams, labāk jau ir, ka cilvēks vispār pievērš kaut kam tādam uzmanību, bet meditācija ir iekšējs process, kas ir jāpilnveido katru mirkli.

Sociālajā tīklā "Instagram" dažas sabiedrībā zināmas sievietes mudina meditēt un apgalvo, ka tad tik būs zelta kalni – visas vēlēšanās piepildīsies un nauda ripos bankas kontā, un visas grūtības būs kā ar roku noņemtas. Vai tas tiešām strādā?

Meditēt var par jebko, pat "uz naudu". Vairums to arī dara!

Patiesībā, ja cilvēks apsēžas un paliek ar sevi, viņš saredz, kas patiesībā viņā atrodas, kas nāk ārā šajā klusuma pilnajā meditācijas brīdī.

Tas, ka cilvēki cenšas izmantot daudzas austrumu prakses, lai tikai nopelnītu naudu un apmierinātu savas dzīvnieciskās tieksmes, ir tiesa. Tāpēc jau šīs austrumu prakses ir tik unikālas - meditējot dod šādiem cilvēkiem iespēju kaut kā progresēt. Lai tik meditē "uz naudu", netraucēsim! (Smejas). Galvenais ir nemānīt sevi un citus ar visām šīm praksēm. Esiet godīgi un atzīstiet, ko tad jūs patiesībā vēlaties!

Kas, jūsuprāt, ir īsta un patiesa meditācija, kā tai ir jānotiek?

Nav tādas īstas un patiesas meditācijas. Ir tik daudz veidu un skolu, kas piedāvā dažādas prakses ar dažādiem rezultātiem - uz ko meditēt. No sākuma mums pašiem ir jānoskaidro, ko gribam panākt ar attiecīgo praksi, tad jāmeklē attiecīgos skolotājus, kas piedāvā šādu meditāciju. Lai ar meditāciju ilgi un patiesi nodarbotos, cilvēkam ir nepieciešama garša. Es pats nodarbojos ar mantra meditāciju jau 17 gadus. Skaitu Hare Krišna Mahā mantru.

Jūs esat teicis, ka ar sievu jums katru dienu kopumā divas stundas jāskaita lūgšanas. Lūgšanas jau ir tā pati meditācija?

Jā, lūgšanas ietver sevī arī meditācijas praksi.

Vai neesat noguris no sabiedrības pastiprinātās uzmanības? Tā kā jūsu ģimenes modelis ļoti atšķiras no latviešu dzīvesstila, daudzi vēlas ielīst jūsu privātajā telpā un izzināt dažādas nianses no jūsu kopdzīves.

Nē, mēs neesam noguruši.

Esam drīzāk priecīgi, ka tik daudzi cilvēki mums raksta un interesējas par mūsu dzīvesveidu.

Mēs jau neko jaunu neizdomājam, bet cenšamies sekot sava garīgā skolotāja norādījumiem. Mēs spējam nošķirt privāto no publiskās telpas.

Jūs esat teicis, ka sekss jūsu ģimenes dzīvē ir tikai bērna ieņemšanai domāts, tad laikam ļoti bieži ir jāatturas no tā, jo citādi būtu daudzbērnu vecāki. Piemēram, musulmaņi nekad nenodarbojas ar seksu, ja sievietei ir menstruācijas. Vai arī krišnaītiem ir kādas tradīcijas, kas tiek ievērotas?

Pareizāk ir teikt vaišnavi nevis krišnaīti. Jā, mums arī ir daudz ierobežojumu, kad nevar nodarboties ar intīmām attiecībām. Tas noteikti ir laikā, kad sievietei ir mēnešreizes, jo tad viņa attīrās no sliktajām emocijām.

Ja vīrietis šajās sešās dienās, kamēr sievietei ir menstruācijas, satuvinās ar viņu, tad pārņem visas negatīvās emocijas uz sevi. Tāpat, ja tu nodarbojies ar seksu, lai apmierinātu savas dzīvnieciskās tieksmes, noteikti saņemsi karmiskas reakcijas. Sekss ir domāts bērnu ieņemšanai.

Ja musulmaņiem var būt četras sievas ar nosacījumu, ka vīrietis var materiāli nodrošināt visas sievas, kā ir vaišnaviem, cik sievu viņiem var būt?

Ir ļoti maz valstu, kur ir atļauta daudzsievība.

Labi, ka tā, jo šajā laikmetā, ko sauc par Kali jūga jeb liekulības un bezatbildības laiku, ir labi, ja vīrietis var parūpēties par kaķi. Tāpēc, ja vīrietis var uzņemties atbildību par vienu sievieti, tas jau ir sasniegums!

Bet vēdiskajā kultūrā citos laikmetos pirms 5000 gadiem un vēl agrāk bija daudzsievība.

Sieviešu žurnālos vēstīts, ka pāra kopdzīvē ir svarīga seksuālā saderība, bet vaišnaviem tas nav primārais.

Jā, vaišnaviem seksuālā saderība nav prioritāte. Mums ir svarīgi, ka abiem ir kopīgs mērķis - tiekties uz garīgu izaugsmi.

Jūsu ģimenē dominē modelis, ka vīrietis ir tas, kas mājās "atnes mamutu", bet sieviete rūpējas par pavardu un bērniem. Jūs maksājat visus kredītus un rēķinus. Vai sievai arī uzticat kādu mēneša naudiņu, lai viņai ir saviem tēriņiem?

Jā, mūsu ģimenē es uzņemos atbildību par finansiālo pusi. Protams, ka sievai ir sava naudiņa, ko viņa var tērēt kā vēlas.

Jūs bieži pārsteidzat sievu ar dāvanām?

Neteiktu, ka ļoti bieži, bet reizi mēnesi noteikti pacenšos. Piemēram, uzdāvinu kādu rotaslietu vai apģērbu. Man ļoti patīk viņai pirkt apavus. Cenšos biežāk dāvināt ziedus, jo man patīk, ka viņai apkārt ir ziedi.

Jūs bieži braucat uz Indiju? Jums tur joprojām ir vieta, kur aizbraukt, garīgie skolotāji vai kas cits?

Ar sievu bijām kopā Indijā savā medusmēnesī. Dzīvojam mēnesi Rišikešā un Vrindāvanā. Gribam vēl aizbraukt, bet… Jā, mums tur dzīvo draugi. Ir vietas, kur gribu vēl sievu un dēlu aizvest. Pats esmu bijis un ceļojis pa Indiju diezgan daudz. Tur arī joprojām dzīvo daži mani skolotāji. Savukārt mūsu garīgais skolotājs Bhakti Caitanya Swami dzīvo Dienvidāfrikā, Durbanā.

Kādi ir jūsu uzskati par bērnu audzināšanu – kā audzināt savu mazo dēlēnu Tamalu Krišnu?

Bērns nav jāaudzina, bet jāmīl. Ja gribat kādu audzināt, nopērciet suni (Smejas).

Mēs vienmēr cenšamies paši būt laimīgi. Lai bērns redz un seko tam, ko mēs darām. Cenšamies savu dēlu audzināt vēdiskajā bērnu audzināšanas principā, kur centrā vienmēr ir Dievs.

Saķeršanās ar Kasparu Kambalu – vai sanāk "saiet ragos" pārliecības dēļ?

Nesagājām ar Kasparu ragos. Tā vairāk bija nesaprašanās un mūsu abu lielie ego.

Agrāk esat bijis liels ballētājs – vai no "vecās pasaules" vēl palikuši kādi cilvēki?

Jā, satieku draugus uz ielas vai redzu viņus kādās lekcijās. Tādos brīžos ir patīkami satikt draugus no jaunības gadiem, kas arī meklē atbildes par labāku un garīgāku dzīvi.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu