Rīgā pirmdien atklās cilvēktiesību pasākumu nedēļu "Baltic Pride 2021"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: daniel james/Unsplash

Pirmdien, 2. augustā, plkst. 12 Rīgā sāksies cilvēktiesību pasākumu nedēļa "Baltic Pride 2021" ar moto "Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi!" un galveno aicinājumu - iestāties par visām sabiedrības mazākuma grupām neatkarīgi no cilvēku sociālās piederības.

"Baltic Pride" katru gadu notiek kādā no trim Baltijas valstīm, un šogad tas atgriežas Rīgā. "Baltic Pride 2021" vadošā tēma ir līdztiesība un iekļaujošas sabiedrības veidošana, aicinot iestāties par vienlīdzību neatkarīgi no seksuālās orientācijas, dzimuma identitātes, rases, tautības vai citu veidu sociālās piederības, norāda pasākuma rīkotāji.

Paredzēts, ka visas nedēļas garumā, no 2. augusta līdz 7. augustam, norisināsies 40 pasākumi, tai skaitā deviņi izklaides pasākumi, astoņas diskusijas un septiņas filmu demonstrēšanas. Pasākumu programma veidota, lai veicinātu lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT+) kopienas un tās atbalstītāju redzamību nacionālā un Eiropas līmenī gan sabiedrībā un politikā, gan arī uzņēmējdarbībā.

Pasākuma rīkotāji pavēstīja, ka šogad "Baltic Pride" notiks pavisam jaunā veidolā, kļūstot vēl pieejamāks visai LGBT+ kopienai un tās atbalstītājiem, kā arī tiem, kuri iepriekš dažādu iemeslu dēļ nav spējuši klātienē apmeklēt "praida" pasākumus. "Baltic Pride" varēs piedalīties ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā un pasaulē. Ierastā "praida" gājiena vietā 7. augustā tiešraidē tiks translēts krāšņs pasākums "Tavs īpašais Baltic Pride", aicinot ikvienu interesentu vienoties svētkos no savām mājām vai kādā no tiešraides kopskatīšanās vietām.

"Baltic Pride" tiks atklāts 2. augustā ar svinīgu varavīksnes karoga pacelšanu Kaņepes Kultūras centrā (KKC), kas šajā nedēļā kļūs par 'praida' namu. Atklāšanas laikā organizatori informēs par "Baltic Pride 2021" programmu un galvenajiem pasākumiem, kā arī skaidros, kādi ir nozīmīgākie "Baltic Pride" mērķi un kāpēc "praids" vēl aizvien ir tik ļoti nepieciešams ne tikai pie mums Latvijā un Baltijas valstīs, bet visā pasaulē, uzsvēra pasākuma rīkotāji, norādot, ka Varavīksnes progresa karogs virs "praida" nama plīvos visu nedēļu, simbolizējot iekļaušanu un solidarizēšanos ar LGBT+ kopienu tās visplašākajā nozīmē.

Savukārt 6. augustā notiks konference "Cilvēka cieņa: fundamentāla demokrātiskas tiesiskas valsts vērtība", kas vērsīs uzmanību uz cilvēka cieņas konceptu un tā interpretāciju no dažādiem skatu punktiem, kā arī uzsvērs LGBT+ tiesību nozīmību brīžos, kad tiek aktualizēti jautājumi par cilvēktiesībām.

Konferences saturs īpaši veidots juristiem, cilvēktiesību aktīvistiem, filozofiem, žurnālistiem, politikas veidotājiem un citiem interesentiem, lai sniegtu ieguldījumu drosmīgas un cieņpilnas sabiedrības veidošanā. Konferencē piedalīsies Latvijas un Eiropas tiesību zinātnieki un praktiķi, kā Rīgas juridiskās augstskolas profesore Ineta Ziemele un bijušais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs, "Amnesty International" Eiropas biroja direktors Nils Muižnieks, Lietuvas Seima Cilvēktiesību komisijas vadītājs Toms Vītauts Raskevičs.

Baltijas Dažādības biznesa forums "Think Diversity!" notiks 5. augustā un šogad tā fokusā būs tādi jautājumi kā dažādības vadība Covid-19 pandēmijas laikā, korporatīvā atbildība un dažādība, neiecietības patiesā cena un labās prakses nodošana uzņēmumiem dažādības vadības jomā.

Pasākuma rīkotāji atzīmēja, ka arvien vairāk uzņēmumu pauž atbalstu LGBT+ tiesībām un cenšas nodrošināt iekļaujošu vidi visiem saviem darbiniekiem. Uz to norāda arī runātāju loks, tai skaitā no Eiropas Komisijas, Sabiedrības integrācijas fonda, "Swedbank", "Accenture", "AirBaltic" un "Printful" un tādi eksperti kā Baiba Rubess.

4. augustā notiks politiskā diskusija "Nākamie soļi LGBT+ tiesībām Latvijā", kur apskatīs politiķu gatavību runāt un lemt par sabiedrībā aktuālo tēmu - LGBT+ tiesībām. Pasākuma rīkotāju ieskatā, kopš pēdējā "Baltic Pride" Rīgā sabiedrības attieksme kļuvusi atbalstošāka, uz ko norāda vairāku nevalstisko organizāciju paveiktais, kā arī Latvijas ģimeņu tiesiskās aizsardzības jautājuma attīstība. Pašlaik portālā "manabalss.lv" Dzīvesbiedru iniciatīvu ir parakstījuši vairāk kā 23 tūkstoši cilvēku. Tajā pašā laikā "Ilga-Europe" ikgadējā pārskatā par LGBT+ tiesību aizsardzību Eiropā Latvija jau piekto gadu pēc kārtas ieņem 41. vietu no 49 Eiropas valstīm. Diskusija plānots meklēt atbildi uz jautājumu par to, ka sabiedrība ir gatava, bet vai gatavi ir politiķi?!

"Praida namā", KKC visas nedēļas garumā tiks rīkoti semināri, diskusijas un izklaides pasākumi. kopums. 6. augustā notiks humora šovs "Pride Razborkas", kurā piedalīsies komiķi Džemma Sudraba, Edgars Bāliņš, Rūdolfs Kugrēns, Aiva Birbele, Toms Lūsis un Marta Elīna Martinsone.

2. augustā improvizācijas teātris "Divas" uzstāsies ar izrādi "Divas svin", kas ar humoru apspēlēs apmeklētājiem aktuālās tēmas, sākot ar ikdienišķām situācijām līdz pat abstraktam domu lidojumam. Savukārt 3.augustā "Sieviešu Pride Stendaps", kur caur jokiem un pašironiju liks pasmieties par piederību mūsu provinces sabiedrībai. Pasākumu vadīs Džemma Sudraba un tajā piedalīsies Aiva Birbele, Laura Šterna, Katrīna Rudzīte, Alise Zariņa un Inga Gaile.

"Praida namā" tiks rādītas arī septiņas pasaulslavenas filmas, kas ir ieņēmušas pastāvīgu vietu LGBT+ kopienas kultūrā, tai skaitā Kannu kinofestivālā godalgotā "Lēdijas portrets ugunī", "RBG", "Perfekti normāla ģimene", "Tom of Finland" un citas. "Praida nams" darbosies arī kā "Baltic Pride" informācijas centrs.

Pēc pasākuma rīkotāju paustā, lai arī šogad ierastais "Praida" gājiens nenotiks, tā vietā 7. augustā būs iespējams tiešraidē vērot pasākumu "Praida brauciens". Pa īpaši izvēlētu maršrutu Rīgā kursēs "Baltic Pride" busiņš. Tā kapteinis būs Magnuss Eriņš, kurš ieskandinās pilsētas ielas ar svētkiem atbilstošu muzikālo noformējumu, atskaņojot populārākās dziesmas. "Praida brauciena" pasākuma vadītājs būs Rojs Rodžers Linkevičs, kurš aprunāsies ar svētku dalībniekiem un LGBT+ kopienas draugiem.

Pēc "Praida brauciena" ar muzikālu pasākumu "Svini ar lepnumu" noslēgsies "Baltic Pride 2021". Pasākuma apmeklētājiem gan klātienē, gan tiešraidē Alises Zariņas un Roja Rodžera vadībā būs iespēja baudīt saviesīgu atmosfēru, dažādus pārsteigumus un iecienītu mūziķu uzstāšanos. Uz skatuves kāps populāri mūziķi - "ansis", "Bad Habits", "Franco Franco" un "Marta", kā arī pirmo reizi publiski uzstāsies noslēpumainā repere "BDM". "Praida braucienu" un koncertu varēs skatīties arī atsevišķās Rīgas kafejnīcās un bāros. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu