Gandrīz visa dzīvība uz zemes izmirusi pirms diviem miljardiem gadu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nadezhda Kharitonova/shutterstock

Pirms diviem miljardiem gadu uz zemes norisinājās vēl plašāka dzīvības izmiršana nekā laikā, kad izzuduši dinozauri - izmiruši 99% dzīvības uz zemes.

Parasti noteikt, kad norisinājusies kāda masveida izmiršana uz Zemes, var pēc fosilijām. Tiesa, pirms kompleksās dzīvības rašanās identificēt masveida izmiršanas ir krietni grūtāk – mikroorganismus, kas veidoja mūsu planētas biosfēru, nevar atrast fosilijās.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "PNAS", starptautiska zinātnieku komanda izpētīja Kanādā atrastus akmeņus, kas veidojušies pirms miljardiem gadu. Viņi aplūkoja barītu – minerālu, kas sevī glabā informāciju par to, cik daudz skābekļa bija atmosfērā tā rašanās laikā.

Atklājās, ka pirms aptuveni 2 miljardiem gadu uz Zemes bija masīvs dzīvības līmeņa kritums. Tas sakrīt ar lielām izmaiņām skābekļa līmenī planētas atmosfērā pirms 2,4 miljardiem gadu. Šā procesa beigās skābekļa līmenis kļuva dramatiski zems, un dzīvība uz Zemes sāka izmirt. Kā stāsta zinātnieki, šie apstākļi ilga aptuveni vienu miljardu gadu.

"Mēs bijām ļoti pārsteigti, jo pavisam negaidījām ieraudzīt kaut ko tādu šajā akmens paraugā.

100 līdz 200 miljonus gadu pirms šīs masveida izmiršanas uz planētas bija ļoti daudz dažādas dzīvības, tomēr pēc tam liela daļa no tās gāja bojā. Pēc mūsu aplēsēm tie bija kādi 90 procenti," izdevumam "Newsweek" komentēja pētījuma autors Pīters Krokfords.

Pētnieki uzskata, ka šis atklājums sniedz ieskatu tajā, kā Zeme varētu mainīties nākotnē.

Pētnieki arī uzskata, ka pagātnē norisinājušās vēl vairākas masveida izmiršanas, par kurām mēs pagaidām neko nezinām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu