ANO brīdina par "Islāma valsts" draudu pieaugumu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" draudi starptautiskajam mieram un drošībai pieaug, jaunā ziņojumā brīdināja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Otrdien izplatītajā ziņojumā ANO Drošības padomei norādīts uz "Islāma valsts" filiāļu "satraucošo" paplašināšanos Āfrikā un šī grupējuma fokusēšanos uz atgriešanos savā pašpasludinātajā "kalifātā" Sīrijā un Irākā.

Ziņojumā teikts, ka "Islāma valsts" un citi teroristu grupējumi ir izmantojuši Covid-19 pandēmijas radītos "traucējumus, neapmierinātību un attīstības kavēkļus".

Lai gan karantīnas pasākumi rajonos bez bruņotiem konfliktiem ir apslāpējuši teroristu aktivitāti, bruņoto konfliktu rajonos, kur ar pandēmiju saistītajiem ierobežojumiem ir mazāka ietekme, "Islāma valsts" draudi "jau ir pieauguši", sacīja Gutērrešs.

"Kamēr ar pandēmiju saistītie ierobežojumi pakāpeniski tiek mīkstināti, pastāv paaugstināti īstermiņa draudi, ka "Islāma valsts" iedvesmotus uzbrukumus ārpus konfliktu zonām var sarīkot vientuļi aktori vai mazas grupas, kas radikalizēti, uzkurināti un varbūt vadīti attālināti tiešsaistē," teica ANO vadītājs.

Viņš sacīja, ka "Islāma valsts" reģionālo filiāļu autonomija ir īpaši pastiprinājusies Rietumāfrikā, Sāhelas reģionā, Austrumāfrikā un Centrālāfrikā, Afganistānā un Dienvidāzijā. Šī evolūcija var būt svarīgs faktors "Islāma valsts" globālā ietekmē nākotnē.

ANO dalībvalstis arī vērtē, ka šis grupējums "turpinās izvirzīt par prioritāti pārgrupēšanos un mēģinājumus atjaunoties" Irākā un Sīrijā kā savu operāciju kodola rajonā, teica Gutērrešs.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu