Trauksmes zvans cilvēcei! ANO zinātnieki brīdina par gaidāmo klimata krahu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Piyaset/Shutterstock

"Cilvēces postošā ietekme uz klimatu nepārprotama!" ar šādu ziņojumu klajā nākuši Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) zinātnieki, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ziņojums vēsta, ka šobrīd atmosfērā esošās emisijas tuvākās desmitgades laikā var sasniegt kritisko punktu.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka varbūtība tam, ka jūras līmenis pacelsies par diviem metriem šī gadsimta laikā, "nedrīkst tikt izslēgta". Oglekļa emisiju samazināšana var stabilizēt augošo temperatūru.

Šis Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) novērtējums ir iekļauts 42 lappušu dokumentā, kas izveidots kā kopsavilkums ANO politiķiem. Tas sastāv no vairākām pētījumu sērijām, kas tiks publicēti tuvākajos mēnešos. Tas ir pirmais apkopojošais apskats par zinātnes nozari, kas pēta klimata pārmaiņas, kopš 2013. gada. Pārējās apkopojuma daļas tiks izlaistas tuvāko trīs mēnešu laikā līdz Glāzgovas klimata pārmaiņu konferences sākumam, kurš zināms ar nosaukumu COP26.

Lielbritānijas zinātnieks un viens no ziņojuma autoriem Edvards Hokinss stāsta, ka šobrīd zinātnieki vairs nespēj skaidrāk izcelt šo problēmu: "Mēs nevaram būt vēl pārliecinātāki par faktu, ka planēta "uzkarst" cilvēku darbības dēļ."

Pētījuma autori vēsta, ka kopš 1970. gada zemes virsmas temperatūra ir augusi vairāk nekā citā 50 gadu periodā pēdējo 2000 gadu laikā.

Gaisa temperatūras paaugstināšanās ietekmē ledāju kušanu, okeānu ūdeņu temperatūru, dzīvnieku sugu daudzveidību.

"Planētas sasilšana jau šobrīd ietekmē klimatu un veicina ekstremālus laikapstākļus ikkatrā planētas reģionā," vēsta pētījuma autori.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu