Vai dvīņu pirkstu nospiedumi ir identiski?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: aslysun/Shutterstock

Pirkstu nospiedumi katram cilvēkam ir unikāli. Bet kā ar identiskajiem dvīņiem? Vai viņu pirkstu nospiedumi ir vienādi, ņemot vērā, ka vienādi ir viņu gēni?

Identiskie dvīņi rodas no vienas olšūnas, kas savas attīstības agrīnajā posmā sadalās divos atsevišķos embrijos. Rezultātā rodas divi ģenētiski un vizuāli gandrīz pilnīgi vienādi indivīdi. Var teikt, ka identiskie dvīņi ir viens otra kloni, tomēr jāņem vērā, ka dvīņu DNS nav gluži 100% vienāds, rakstīts vietnē “Live Science”.

Atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu - nē, identisko dvīņu pirkstu nospiedumi nav vienādi.

"Lai arī identiskie dvīņi ir daudz līdzīgāki viens otram nekā citi indivīdi, tomēr viņu pirkstu nospiedumi ir pietiekami atšķirīgi, lai viņus vajadzīgajā brīdī būtu iespējams identificēt," skaidroja tiesu medicīnas eksperte Simona Fransīze.

Pasaulē nav divu cilvēku ar vienādiem pirkstu nospiedumiem.

"Iespēja, ka diviem cilvēkiem varētu būt vienādi pirkstu nospiedumi, ir 1 pret 64 miljardiem," teica Fransīze.

Papillārās līnijas ir atšķirīgas arī uz katra pirksta.

Tomēr, ja identiskajiem dvīņiem ir gandrīz vienāda DNS, kā nākas, ka viņu pirkstu nospiedumi ir atšķirīgi?

Izrādās, ka DNS nav vienīgais faktors, kas ietekmē to, kādi būs cilvēka pirkstu nospiedumi. Lielu lomu spēlē arī dažādi apstākļi dzemdē. Pirkstu nospiedumi veidojas starp 13. un 19. embrija attīstības nedēļu. Tos var ietekmēt gan embrija poza dzemdē, gan barības vielas un pat nabassaites garums.

Arī pēc dvīņu piedzimšanas daži faktori var ietekmēt pirkstu nospiedumus – ādas stāvoklis, rētas, apdegumi, kā arī retos gadījumos – medikamenti.

Tātad – ja nevari atšķirt, kurš no taviem dvīņiem ir kurš, tad esi bez bēdu – pirkstu nospiedumi tev ļaus viņus identificēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu