Apcietinātā Navaļnija preses sekretārei Jarmišai Krievijas tiesa piespriež pārvietošanās ierobežojumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Apcietinātā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija preses sekretārei Kirai Jarmišai pirmdien, 16. augustā, par karantīnas noteikumu pārkāpšanu tiesa piespriedusi 18 mēnešus ilgus pārvietošanās ierobežojumus.

Jarmiša, tāpat kā vairāki citi opozīcijas aktīvisti, tika apsūdzēta par aicinājumiem janvārī uz nesankcionētiem protestiem pret Navaļnija apcietināšanu pēc viņa atgriešanās no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc noindēšanas mēģinājuma.

Krievijas varasiestādes, izmantojot Covid-19 pandēmiju, faktiski ir aizliegušās jebkādas opozīcijas masu aktivitātes.

Jarmiša kopš februāra atradās mājas arestā.

Saskaņā ar spriedumu viņai uz pusotru gadu liegts apmeklēt masu pasākumus un bez varasiestāžu atļaujas izbraukt no Maskavas.

Opozīcija norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina autoritārais režīms pastiprina spiedienu uz saviem pretiniekiem pirms septembrī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām, lai nepieļautu opozīcijas kandidātu dalību vēlēšanās un parlamenta apakšpalātā nodrošinātu valdošās partijas "Vienotā Krievija" vairākumu.

Jūnijā ar Navaļniju saistītās organizācijas tika pasludinātas par "ekstrēmistiskām", līdz ar to liedzot viņa līdzgaitniekiem kandidēt vēlēšanās.

Pagājušajā nedēļā Navaļnijam tika izvirzītas jaunas kriminālapsūdzības, kuru rezultātā viņa ieslodzījumu iespējams pagarināt vēl uz trim gadiem.

Krimināllietas ierosinātas arī pret viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem Leonīdu Volkovu un Ivanu Ždanovu, jo viņi esot vākuši līdzekļus "ekstrēmistiskām organizācijām".

Par to opozīcijas aktīvistiem, kas šobrīd atrodas ārzemēs, draud astoņu gadu ilgs cietumsods.

Varasiestāžu spiediena rezultātā arī citi opozīcijas pārstāvji bijuši spiesti bēgt no Krievijas.

Iepriekš augustā par karantīnas noteikumu pārkāpšanu pārvietošanās ierobežojumi tika piespriesti citai Navaļnija līdzgaitniecei - Ļubovai Soboļai.

Savukārt Navaļnija brālim Oļegam tajā pašā lietā piespriests atlikts gadu ilgs cietumsods.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu