Kāds būs jaunais mācību gada sākums un pulcēšanās izmaiņas. Viss, kas jāzina par valdības sēdē pieņemto (5)

Ilustratīvs attēls. Foto: Halfpoint/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 17. augustā, notika Ministru kabineta sēde. Portāls "Apollo.lv" apkopojis svarīgāko valdības pieņemtajiem lēmumiem un apspriestā.

Jaunajam mācību gadam visos izglītības posmos jāsākas klātienē; pamatskolas skolēni bez Covid-19 negatīva testa būs jāmāca vecākiem

Jaunajā 2021./2022. mācību gadā no 1. septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Skolās mutes un deguna aizsegi būs obligāti jālieto koplietošanas telpās

Lai no 1. septembra skolās nodrošinātu Covid-19 drošu vidi, visiem skolēniem un izglītības iestādē nodarbinātajiem skolas koplietošanas telpās būs jālieto mutes un deguna aizsegi.

IZM izstrādāto grozījumu noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022. mācību gadu klātienē.

IZM atzīmēja, ka mutes un deguna aizsegu var nelietot bērni, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, un personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī sportisti sporta treniņu laikā.

Klātienes mācības pilnā apmērā tiks rīkotas arī profesionālajā, augstākajā un neformālajā izglītībā

Vienlaikus šajos izglītības līmeņos netiek liegta iespēja turpmāk izvēlēties teorētiskās daļas apguvi veikt arī attālināti, kā tas jau ir bijis iepriekš. Arī šajos izglītības līmeņos gan nodarbinātajiem, gan izglītojamiem ir jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 testa rezultāts pirms mācību sākšanas.

Klātienes apmācības būtu pieejamākas arī tām personām, kurām ir zemas datortehnikas lietošanas prasmes, interneta pārklājuma vai datortehnikas pieejamības problēmas.

Kā norādīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), profesionālās izglītības programmu izglītojamiem, kuri to uzsākuši apgūt pēc pamatizglītības ieguves (izglītojamo vecums 15-19 gadi), testēšanas izmaksas sedz no valsts budžeta līdzekļiem, ņemot vērā, ka vakcīnas jauniešiem no 12 gadu vecuma pieejamas neilgu laiku. Savukārt izglītojamie, kas apgūst profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un pieaugušo neformālās izglītības programmas, testēšana izmaksas sedz par saviem līdzekļiem.

Sporta jomā paplašina treniņu iespējas iekštelpās

Ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības, sporta jomā tiek paplašinātas nodarbību un treniņu iespējas iekštelpās.

Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumiem kārtībā par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanā, turpmāk būs plašākas iespējas organizētā un kontrolētā viedā iekštelpās organizēt sporta sacensības. Ievērojot visus epidemioloģiskos drošības pasākumus, dažādu sporta veidu sacensības drīkstēs notiks arī iekštelpās.

Epidemioloģiskās drošības prasībās ietverts arī tas, ka šo sporta veidu sacensībās piedalās un to norises vietā atrodas tikai personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai ar apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kā arī interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu izglītojamie, kuriem pēdējās nedēļas laikā veiktais Covid-19 tests ir negatīvs.

No desmit līdz septiņiem gadiem samazināts sportistu minimālais vecumu dalībai starptautiskās sporta sacensībās, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu pieeju, salīdzinot ar vispārējo iekštelpu sporta sacensību regulējumu.

AM konkursa kārtībā ar 5000 eiro atbalstīs augsti kvalificētus maģistrantus

Valdība lēma atbalstīt priekšlikumu Aizsardzības ministrijai (AM) turpmākajos gados nodrošināt atbalsta finansējumu maģistra darbu konkursa īstenošanai no tai attiecīgajā gadā piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, pēc rotācijas principa izvēloties augstākās izglītības iestādes, no kurām viena būtu reģionālā augstākās izglītības iestāde, bet otra - augstākās izglītības iestāde Rīgā.

Lai veicinātu Latvijas studējošo interesi par lietišķo pētniecību un inovācijām aizsardzības jomā, kā arī lai iegūtu zinātniski augstvērtīgus pētījumus par prioritārām tēmām, kurus būtu iespējams pielietot aizsardzības nozares attīstībā, AM rosināja atļaut piešķirt atbalsta finansējumu divām augstākās izglītības iestādēm.

Augstskolu izvēle katru gadu notiks pēc rotācijas principa, un 2021.gadā atbalsta finansējums tiks piešķirts Rīgas Tehniskajai universitātei un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai.

Iekštelpu atrakcijas būs pieejamas arī pie augstākas Covid-19 infekcijas izplatības

Valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošana", paredzot, ka atrakcijas iekštelpās būs pieejamas personām ar Covid-19 sertifikātu pat tad, ja saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniegs 100.

Patlaban saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs 68 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pasākumus padara pieejamākus ģimenēm ar bērniem; blakus sēdēt ļaus līdz desmit vienas mājsaimniecības pārstāvjiem

Pasākumos blakus sēdvietās varēs atrasties vienas mājsaimniecības pārstāvji līdz desmit personām, tai skaitā četri pieaugušie un seši bērni, veicot grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, lēma valdība.

Pēc Kultūras ministrijas (KM) ierosinājuma veiktie grozījumi paredz, ka prasība par divu metru distanci sēdvietu izkārtošanā tiek attiecināta uz divām personām, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi vai vienas mājsaimniecības sēdvietām. Paredzēts, ka mājsaimniecību pārstāvju atbilstība tiks identificēta, personalizējot biļetes to iegādes vietā vai identificējot personas ieejas biļešu kontroles un apsēdināšanas brīdī. Pasākuma rīkotājs būs atbildīgs par to, ka pasākuma norises vietā apmeklētāji atrodas tiem paredzētajās vietās.

KM vērsa uzmanību, ka MK noteikumi paredz, ka, sniedzot izklaides un kultūras pakalpojumus, blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā divas personas, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, un ne vairāk kā četras personas, kas ir vienas mājsaimniecības locekļi.

Vakcināciju pret Covid-19 varēs pabeigt arī ar cita ražotāja vakcīnu

Apstiprināja izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kā rezultātā tagad arī Latvijā tiek sniegta iespēja pabeigt vakcināciju pret Covid-19 ar cita ražotāja vakcīnu un iegūt digitālo Covid-19 sertifikātu.

VM piešķir 11 971 eiro ārvalstīs pret Covid-19 vakcinēto sertifikātu izveides nodrošināšanai

Lai padarītu efektīvāku iedzīvotāju, kuri vakcinējušies pret Covid-19 ārvalstīs un vēlas saņemt digitālo sertifikātu Latvijā, iesniegumu izskatīšanas procesu, par 11 971 eiro stiprinās Nacionālo veselības dienestu (NVD), otrdien lēma valdība.

Par šiem līdzekļiem NVD varēs piesaistīt papildu darbinieku, kurš nodrošinās arvien pieaugošo iesniegumu izvērtēšanu par ārvalstī veiktas vakcinācijas faktu, kā arī organizēs nepieciešamo datu ievadi e-veselības sistēmā. Minētais līdzekļu apmērs piešķirts līdz gada beigām.

Kā skaidro ministrijā, kopš 23. jūnija, kad ārvalstīs vakcinētiem iedzīvotājiem ir iespēja iegūt digitālo sertifikātu Latvijā, NVD līdz šim brīdim saņemti gandrīz tūkstotis iesniegumu, kas jāizvērtē. Tas rada papildu slodzi esošajiem nodarbinātajiem un prasa salīdzinoši ilgu laika posmu no dokumentu saņemšanas brīža līdz datu ievadei e-veselībā un digitālā Covid-19 sertifikāta ģenerēšanai.

Valdība konceptuāli atbalsta līdz 90 miljonu eiro ieguldījumu "airBaltic" pamatkapitālā

Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja līdz 90 miljonu eiro ieguldījumu Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pamatkapitālā.

"Tas ir konceptuāls valdības lēmums, - līdzekļus "airBaltic" varēs saņemt pēc tam, kad Eiropas Komisija būs veikusi valsts atbalsta izvērtējuma procedūru un sniegusi pozitīvu atbildi," norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Lai nodrošinātu operatīvus iepirkumus Valsts robežsardzes un VP vajadzībām, uz ārkārtējās situācijas laiku nepiemēros iepirkuma normas

Iekšlietu ministrijā skaidroja, ka šāda veida grozījumi ir nepieciešami, lai nodrošinātu straujāku iepirkumu VP un robežsardzes vajadzībām.

Grozījumu ļauj robežsardzei un VP piemērot Publisko iepirkumu likuma 3. panta astotajā daļā minēto izņēmumu, lai nodrošinātu VP personāla, kas iesaistīts šā rīkojuma izpildei nepieciešamo pasākumu īstenošanā, izmitināšanu, ēdināšanu un apgādāšanu ar dienesta pienākumu izpildei nepieciešamo apģērbu, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un inventāru un testēšanu Covid-19 noteikšanai, kā arī, lai nodrošinātu konvojēšanas un robežuzraudzības pasākumos iesaistītā transporta un robežuzraudzībā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzturēšanu.

Tāpat ir noteikts, ka robežsardzes vai VP amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, kuras īsteno šā rīkojuma izpildei nepieciešamos pasākumus, var noteikt tādu dienesta pienākumu izpildes laiku virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika, kas pārsniedz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā noteikto maksimālo dienesta pienākumu izpildes laiku, pamatojoties attiecīgi uz robežsardzes vai VP priekšnieka vai viņa pilnvarotas amatpersonas konstatēto neatliekamo nepieciešamību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbiniekiem un valsts civildienesta ierēdņiem, kuri izskata patvērumu meklētāja lietas un nodrošina patvērumu meklētāju izmitināšanu, var noteikt tādu virsstundu darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu darba laiku, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vai viņa pilnvarotas amatpersonas konstatēto neatliekamo nepieciešamību.

Video: preses konference pēc Ministru kabineta sēdes

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu