Potēšanos pret Covid-19 varēs noslēgt arī ar cita ražotāja poti (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu.
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu. Foto: Zane Bitere/LETA

Otrdien, 17. augustā, valdība apstiprināja izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kā rezultātā arī Latvijā var pabeigt vakcināciju pret Covid-19 ar cita ražotāja vakcīnu un iegūt digitālo Covid-19 sertifikātu.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendāciju veiktas izmaiņas vakcinācijas rokasgrāmatā, kas ļauj primārajai imunizācijai pret Covid-19 izmantot arī atšķirīgu tehnoloģiju jeb tā saucamo heterologo vakcināciju.

Lēmumu par vakcinācijas pabeigšanu ar cita ražotāja vakcīnu pieņems ārsts vai ārsta palīgs sadarbībā ar pacientu. Taču IVP sniegusi viedokli, ka jaukta Covid-19 vakcīnu tehnoloģiju izmantošana abām devām nav sliktāka kā vienas tehnoloģijas shēmas.

Vadoties pēc IVP rekomendācijām, gadījumos, ja kā pirmā saņemta "AstraZeneca" vakcīnas deva, tad otrā deva ar mRNS tipa vakcīnu jāsaņem četras līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas. Savukārt gadījumos, ja kā pirmā saņemta mRNS tehnoloģijas vakcīnas deva, tad otrā deva ar vīrusa vektora vakcīnu jāsaņem 28 dienas pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

Fakts par atšķirīgas tehnoloģijas vakcīnas devas saņemšanu tiks ievadīts e-veselībā kā otrās devas saņemšana. Digitālie sertifikāti vakcīnu jaukšanas gadījumos tiks ģenerēti pēc tādiem pašiem noteikumiem, kādi tie ir paredzēti, vakcinācijas procesu noslēdzot ar viena ražotāja vakcīnām.

Proti, ja vakcinācijas process pabeigts ar mRNS tehnoloģijas vakcīnām, tad digitālais sertifikāts būs pieejams, sākot no 15.dienas pēc otrās devas ievadīšanas. Taču, ja vakcinācijas kurss pabeigts ar vīrusa vektora tehnoloģiju vakcīnām, tad digitālais sertifikāts būs pieejams uzreiz pēc otrās potes saņemšanas. Pēc ministrijā paustā, ārstniecības iestāde par vakcināciju faktu datus e-veselībā ievada 48 stundu laikā.

Līdz šim vakcinācijas rokasgrāmata paredzēja tikai atsevišķus gadījumus, kad cita ražotāja vakcīnas tika ievadītas kā otrās devas. Piemēram, ja pēc pirmās devas saņemšanas cilvēkam ir attīstījusies anafilakse jeb nopietna alerģiska reakcija vai ja vakcinēta grūtniece, kurai pirmā vakcīnas deva veikta ar vīrusa vektora tehnoloģijas vakcīnu. Šajos gadījumos otrai devai tika rekomendēts izmantot mRNS tehnoloģijas vakcīnu ar intervālu 12 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - divas no tām - "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" - ir mRNS vakcīnas, kamēr atlikušās divas, proti, "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" meitas uzņēmuma ražotā vienas devas vakcīna, ir vīrusa vektora vakcīnas.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu